Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu Sağlık çalışanlarının çok nöbet tuttuğunu ve çok yıprandığını belirtti.

Nenniolu, Sağlık çalışanları genel olarak meslek hayatlarına  18-26 yaşlarında göreve başlamaktadırlar.Tüm dünyanın ve Ülkemizin de etkilendiği covit-19 salgın sürecinde de görüldüğü üzere; Sağlık çalışanları Dini bayram ,Resmi bayram, haftasonu dahil olmak üzere 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Bu çalışma temposu, söz konusu olan insan hayatı olunca daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışma temposu içerisinde 32 saat süren kesintisiz çalışma süreleri olabilmektedır. Sağlık çalışanları bu ağır çalışma temposu ile 50 yaş üzerine geldiklerinde; diğer meslek guruplarına göre çok daha yıpranmış bir süreç içerisinde olmaktadırlar. 

Örneğin ; 50-55 yaşındaki bir Uzm. Doktor, mesleğe ilk başladığı 25-26 yaş yıllarına göre çok daha fazla mesleki deneyimi ve tecrübesi olmasına rağmen; Doğal olarak aynı fiziki güçte olmamaktadır. 50-55 yaşındaki bir Uzm. Dr. 30 yıl öncesindeki fiziki güce sahip olmamasına rağmen ayda 4-5 adet 24 saatlik nöbetlere girmekte ve ertesi gün devam poliklinik çalışması ile 32 saat kesintisiz görev yapmak zorunda bırakılmaktadır. Bu yaşta; bu kadar yoğun fiziki çalışmaya dayanamayan hekimlerin büyük bir çoğunluğu da emekli olarak yada başka şekilde kamu hastanelerinden ayrılmak zorunda bırakılmaktadırlar.

Nennioğlu, Maddi imkansızlıklardan dolayı; Kamu harici özel veya tüzel sağlık kurumlarına giderek muayene olma imkanı olmayan vatandaşlarımız, bu deneyimli hekim gurubundan sağlık hizmeti alamamakta ve mağdur edilmekte olduğunu açıklayarak sözlerine şöyle devam etti:

18 yaşında yeni işe başlayan sağlık çalışanı ( Hemşire, Ebe,ATT, Paramedik, sağlık teknisyeni  vb ) çok küçük yaşta göreve başladığından yıllarca nöbet tutmakta olup, bu nedenle psikolojik ve sosyal sorunlar yaşamaktadırlar. Sonuç olarak; Mesleğinde 30 yılını ve/veya yaş olarak 55 yaşını doldurmuş sağlık çalışanlarına nöbet muafiyeti getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda inisiyatif idarede değil, Sağlık çalışanlarında olmalıdır.  Sağlık Bakanlığımızdan talebimiz bu konunun bir an önce çözüme kavuşması için calışmalar başlatmasıdır." Dedi.

Cumali Kızgın-İlkgün

Editör: TE Bilisim