Son günlerde sağlık kuruluşları ile ilgili olarak olumsuz haberler gerek yerel gerek ulusal medyada yer almaktadır. Elbette basına yansımayan ancak sosyal medya üzerinden yapılan yakınmalarda azımsanmayacak kadar çoğaldı. Basında ve sosyal medyada yer alan haberler ve çözüm önerilerini buradan maddeler halinde sıralayalım istedik bugünkü köşemizde.

Sağlıkta en önemli sorun LİYAKAT, Görevde yükselme sınavı yönetmeliğe ve yetkili sendikanın haklı talebine rağmen yapılmıyor. Sağlıkta Başkan, başkan yardımcısı, uzman, müdür ve müdür yardımcılarının atama kriterlerinin lisans mezunu olmak dışında bir şartının olmaması, müracaat döneminin olmaması, sağlık Bakanlığında çalışmanın hatta kamu kurumunda memur olma şartının dahi olmadığı bir sözleşmeli yöneticilik dönemi yaşanmakta ve bu durum sağlık Bakanlığında çalışan sağlık alanında kendini yetiştirmiş sağlık işletmeciliği alanında yüksek lisans yapmış, sağlık alanında lisans okumuş personelin sisteme olan inancını bitirmektedir. Tabi bununla da kalmamakta sözleşmeli yönetici olarak atanan personelin iş bilmezliği sonucunda etrafında oluşan kişilerin yönlendirmesi ile iş bilen, taşın altına elini koyan çalışan küstürülmektedir. Gelen sözleşmeli yöneticinin kendi ekibimi kuracağım havlarında söylediği sözler her değişimde Sağlık Bakanlığında personelin küstürülmesine sepek olmaktadır. Artık kimse sistem kurma derdine girmemekte, günü yaşamaktadır.

Sözleşmeli yöneticilerin özellikle sorumluluk almamak için satın alma evraklarına imza atmaması, malzemeyi isteyen, alımı yapan, ve alımın muayenesini de aynı kişilerin yapması sonucunu doğurmuştur. Sözde işin sahibi İdari ve mali hizmetler müdür ve yardımcısıdır ama satın alma evraklarında tek bir imzası yoktur. Satın alma biriminde çalışanlarında tek bir imzası yoktur. İstek yapmaz isen hesabını sana sorarım tarzı tehditler. Ben piyasa fiyat araştırmasında yer almak istemiyorum diyen personeli mecbursun isteği sen yaptın muamelesi ve sonrasında isteyen kullanan sensin muayenesini sen yap tarzı yaklaşımlar. Yani isteği yapan, alımı yapan, muayenesini yapan hep aynı kişiler. Satın alma biriminde çalışanlar ve idari ve mali hizmetler müdürlüğü bu sürecin neresindeler.

İl Sağlık Müdürlüklerinin satın alam birimleri ve bu birimlerde çalışan elemanları mevcut. Dahası satın alma sürecinin il sağlık müdürlüklerinde yürütülmesi için başkanlıklar ve başkan yardımcılıkları ve uzmanlar var. Ancak, kaç ihale il sağlık müdürlükleri tarafından yapılmaktadır? İhaleler pazarlık usulüne çevrilip yetki verilip hastanelerde mi yapılmaktadır.Yada il sağlık müdürlüğü ihale yetkisi verip ihaleleri bağlı sağlık kuruluşlarına mı yaptırmaktadır.

Sözleşmeli yöneticilik ile sorumluluk almama o kadar büyük bir durum haline gelmiştir ki. Eskiden 3 kişinin imzası ile çıkan evraklar şimdilerde 6-7 kişinin imzası olmadan kurumdan çıkamamaktadır. Bir de meşhur EBYS'de notlar kısmına yazan kendini kurtarmaya ve sorumluğu en altta çalışana yıkmaya çalışan ufak notlar sardı etrafı.

Sağlık Bakım Hizmetleri müdürleri ve müdür yardımcıları da pek farklı değil. Çalışanın vermiş olduğu dilekçe dahi birim sorumlusuna gönderilmekte EBYS'nin notlar bölümüne birim sorumlusu tarafından değerlendirilmesi denmekte ve çalışan sorun ile baş başa bırakılmaktadır. Yani böylece suya sabuna dokunulmamaktadır. Hoş zaten Sağlık bakım Hizmetleri müdür ve müdür yardımcılarına ulaşmak ne mümkün. Servis sorumlu hemşiresini geçmek gerekir, geçebildin mi süpervizöre takılırsın. Başarı ile süpervizörü de geçersen sağlık Bakım Hizmetleri Birim sorumlusuna yada koordinatörüne takılırsın. Daha müdür yardımcısı ve müdüre ulaşmak mümkün değildir.Sağlık Bakım hizmetleri müdür ve müdür yardımcısını sahada gören olmuş mudur? Sağlık Bakım Hizmetleri müdürü yasa ve yönetmelikte yer almayan süpervizör, koordinatör, sağlık Bakım Hizmetleri birim sorumlusunu hangi güçle görevlendirmektedir. Yetkiyi nereden ve kimden almaktadır. Yasa ve yönetmeliklere rağmen servis sorumlu hemşiresini yüksek lisans yapan çalışanlar var iken, yüksek lisans mezunu olmayan, hatta yönetmeliğe rağmen lisansı hemşirelik olmayan personeli servis sorumlu hemşiresi yapabilmektedir.Saha da nöbet tutulmayan eğitim hemşireliği, kalite birimi, enfeksiyon kontrol hemşireliği ve benzeri birimlerde çalışan 25 yılını tamlamamış personel var iken 25 yıl ve üzeri personeli ilgili resmi yazıya rağmen nasıl nöbetli birimlerde çalıştırabiliyor.

Klinik Destek Hizmetleri müdürlüğü söylenecek çokta fazla bir söz yok aslında. Hastanelerin yemek temizlik gibi işlemlerin yürütülmesi amacı ile kurulmuş ancak bu problemlerin her gün daha da artarak sosyal medya da ve basında yer aldığı bir birim. Klinik Destek Hizmetleri müdür ve müdür yardımcısını sahada görmek sanırım mucize olurdu. Görevlendirmiş oldukları birim sorumluları var. Ancak bu kişilerinde imza atıp sorumluluk alma gibi bir düşüncesi yok. Ellerinde bir ajanda birimlere gidip kokan tuvaleti, pis lavoba ve tuvaletleri asla görmüyor. Şikayet üzerine gelirse de kim şikayet etti diye hesap soracak kadar tehditkarlar. Mesaiye gelmeyen personele tutanak tutmak, personelin mesaisini takip etmek hep sahada çalışanların görevi. Personel mesaiye gelmez ve siz tutanak tutarsanız art niyetten ceza bile alabilirsiniz. Yemek derseniz ayrı bir durum yemek hizmetleri acaba kontrol ediliyor mu diye sormadan edemeyeceğim. Çalışanların yarıdan fazlası yemekhaneye çıkmıyor. Çıkanlar ın bir kısmı suyunu ve meyvesini alıp iniyor. Peki yemek hizmetleri hizmet alım yolu ile yapıldığına göre yemek hizmetlerinin kontrolü teknik şartnamede yer aldığı esaslarda yapılmakta mıdır. Mesela ilgili müdür, müdür yardımcısı hiç mutfak denetimini yapmış mıdır? Depoda olan et ile kaç kişilik yenmek yapılabileceğini bilir mi dersiniz. Hastanın muayne sırası kuyruğu uzadığında çan hıraş muayne sırası vermeye çalışan perseonele bağırmak değildir klinik desetek hizmetleri müdürlüğü, çözüm bulmak destek verilmesini sağlamkatadır. Hastane ile ilgili şikayetler iletldiğinde çözüm bulmak yerine senlede ilgili şikayet var demek değildir. Klinik Destek Hizmetler müdürlüğü benim istemediğim hiç bir şey olamaz, ben istediğimi adam ederim istemediğim bu hastanede barınamaz  söylemleri ile  kulis yapmak değildir. Mesai takip sisteminde sadece kendie rakip görülen kişileri kontrol edip, kulis yapmak değildir. Sisteme bak belki sistemi hiç kullanmayanlar vardır. Klinik Destek Hizmetleri Müdürlüğününü en önemli görevlerinden biri yemek hizmetleridir. Burda yetimşn hakkı vardır. Hizmet satın alınır ve para ödenir. Bir bakın bakalım refakatcisi olmayan hastaya refakatci yazılıyor mu? Sahaya bir çıkın imza attığınız o evrakları kontrol edin. İş Kanunda bile 3 gün arka arkaya işe gelmeyen personelin iş akdi fedih edilir. Siz ne yapıyorsunuz? Adamına göre mi davranılıyor?

il Sağlık Müdürlüklerinin başkan, başkan yardımcılarının tek görevi gelip iki fotoğraf çektirip sosyal medya da paylaşmak mıdır dersiniz. Yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasını sağlamak değil midir? Size başkan, başkan yardımcılığı makamı kardeşinizi, eşinizi geçici görev ile nöbetsiz birimde çalıştırın diye tahsis edilmiyor. Bağlı kuruluşlarda ki iş ve işlemlerdende hem bu dünyada hemde ahirette vebal altındasınız bilin isteriz.

Sayın İl sağlık Müdürleri hani sosyal medyadan hak, hukuk, adalet üzerine paylaşımlarda bulunuyorsunuz ya. Bilmeniz gerekir ki göz yumduğunuz, görmezden geldiğiniz her iş ve işlemden vebal altındasınız. Sözleşmeli yöneticileri ben mi belirliyorum sersenişinin sizi kurtaması mümkün değil. Size görevli tayini konusundaki Hz. Ömer’in  "Kim ki bir adamı sırf sevdiği veya yakın akrabası olduğu için kamu görevine tayin ederse Allaha, Rasul’üne ve müminlere hainlik yapmış olur. Kim kötü huylu facir bir adamı huyunu bile bile görevli tayin ederse oda tayin ettiği şahıs gibidir". sözünü hatırlatırız.

Sözleşmeli yöneticilik sisteminin bu halde devam etmesi durumunda, hükümet çalışanından  oy alamadığı gibi hizmetin aksaması nedeni ile artık sağlık hizmetlerinden oy almasıda mümkün görünmemektedir.

Ne Diyelim LİYAKAT yok ise makamlar sadece kadro unvanından daha fazla maaş almak için ve kendine ait bir odan olması, çalışanlar ile ortak alanları kullanmamak için ideal yerlerdir.

Ne Diyelim tepede LİYAKAT yok ise çalışanın bunu anlaması en fazla bir hafta.

Ne Diyelim dillerden düşmeyen LİYAKAT için gerekli adımlar bir an önce atılır

Editör: TE Bilisim