Biliyorsunuz, kamu görevlilerinin 2 yıllık zam oranının belirleneceği 6'ncı dönem toplu sözleşme sürecinin takvimi 2 Ağustos olarak açıklandı.

Sendikalar; 600 TL seyyanen zam, 2022 için yüzde 21, 2023 için ise yüzde 17 zam talep ediyorlar.

Hükümet kanadından sendikaların söz konusu talepleri kabul edilir mi, edilmez mi, ne olur, ne olmaz... Bilemiyoruz...

***

Türk Sağlık- Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse "Pek de ümitli değiliz ammaa..." diyor ve ekliyor:

"2023 seçimlerinden önce son toplu görüşme olması, sendikalarında birlikte hareket etmesi nedeniyle bundan öncekilerden farklı olarak çalışanların lehine bir sonuç çıkabileceğini düşünüyoruz..."

***

Memur ve işçi maaşlarına yapılacak zammın piyasanın hareketlenmesine ve esnafın desteklenmesine yardımcı olacağını anlatan Köse, nedenini de şöyle açıkladı:

"Çünkü çalışanlar ertelenmiş ihtiyaçlarını karşılamakla alakalı bütçelerindeki en ufak artışı piyasaya yansıtacaktır..."

Genel toplu talepler dışında hizmet kollarına göre yapılması gereken görüşmelerde yine mevcut beklentilerinin olduğunu söyleyen Köse, kamu çalışanları arasında en düşük ücretleri sağlık çalışanlarının aldığını savundu.

***

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde hak ettikleri emeğin ve ücretin karşılığını alamadıklarını da vurgulayan Köse, şunları anlattı:

"Yanlış söylemler ve uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanlarının çok para aldığı algısı yaratıldı. Bu algının önüne geçmek adına döner sermaye sisteminin revize edilmesi ve tek kalem maaş sistemine geçilmesi gerekiyor. Ayrıca sözleşmelilerin de kadroya alınması lazım. Her ne kadar bundan önceki toplu sözleşme görüşmelerinde çalışanlar hayal kırıklığına uğratılmış olsa da bu görüşmelerde farklı bir sonuç elde etmeyi ümit ediyoruz..."

***

Ha bu arada Köse, hükümetin çalışanların haklı taleplerine sessiz kalmamasını beklediklerini de hatırlatarak, taleplerin karşılanmaması halinde pandemide de olunsa eylemler yapmaktan çekinmeyeceklerini sözlerine ekledi.

***

Öte yandan sağlık çalışanları sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda; sendikaların istedikleri zam oranlarının hayalden öte bir şey olmadığını yazıyorlar.

Sağlık emekçilerinin yorumları şöyle:

"Talep etmekte sorun yok. İstediğin kadar talep edersin. Önemli olan talep ettiğini elde edebilmek... Bir önceki görüşme öncesi yüzde 25 zam talep edildi 3+3 alındı. Şimdi de yüzde 3.5'da anlaşırlar. Buçuk olmadan olmaz... Ya da final 4+4 ile kapanır. Geçmiş olsun hepimize..."

Son durum işte böyle!

Lale Akasoy-Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim