Biliyorsunuz...

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, vaka sayısının en fazla arttığı iller arasında, Bursa'nın ilk sırada yer aldığını duyurmuştu.

Kovid vakaları ne yazık ki ilimizde ciddi bir yükselişe geçmiş durumda...

***

İl Sağlık Müdüdrü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, kovid vakalarının haftalık artma oranın yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu söylüyor...

Yoğun bakım yataklarının yüzde 30'unun kovitli hastalarla dolduğunu anlatan Yavuzyılmaz, "Kovitli hastaların yanı sıra normal hastaların sayısında da ciddi bir artış söz konusu. Yatak kapasitemiz 100 yüz doluluk oranına yakın..." dedi.

Anlayacağınız hem mevsime bağlı olarak artan hastalıklar, hem de kovitteki yükseliş nedeniyle hastanelerde yatak bulmak zorlaştı.

Bu arada edinilen bilgiye göre birçok hastanın acil servislerde yatak için bekletildiği de öğrenildi.

Ayrıca hastaneler kovid poliklinik sayısını da yükseltmeye başladı...

Yeniden döndük başa...

Allah sonumuzu hayır etsin!

***

Yavuzyılmaz'a "Yatak kapasitesini arttırmak için bir düzenleme söz konusu olur mu?" şeklindeki sorumuza ise şöyle yanıt verdi:

"Yatak kapasitesini arttırmak için, hemşireden teknisyene, laboranttan temizlik görevlisine kadar yeterli bir pesonele sahip olmamız gerekir. Yani fiziki mekendan ziyade personele ihtiyacımız var. Bu bir komkleks. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığımıza ihtiyaçlarımızı gönderiyoruz. Yılbaşına doğru bir alım olabilir deniliyor. Bekliyoruz..."

***

Hani yazımızın başında da belirttik ya!

"Kovitli vaka sayısı ilimizde yükselişte!" diye...

Bu yükselişin nasıl önüne geçebilirizi de sorduk Yavuzyılmaz'a.

Önce derin bir "iç" çekti ve:

"Artık söyleyecek bir şey kalmadı! Biz söylemekten usandık, vatandaşlar yapmaktan usanmadılar. Hala birçok vatandaş maskesiz ve mesafesiz bir şekilde dolaşıyor. Söylenecek söz kalmadı... Bu durum doğal olarak vaka sayısını arttırıyor. Hastanelerde ciddi bir doluluk oranı var. O da bizi yoruyor. Sağlık çalışanı da çok yoruldu..."

***

Evet, "Sağlık çalışanı yoruldu..." cümlesi biraz hafif kalır bu yaşanmışlıklara...

Bıktılar, usandılar, ruh sağlıkları bozuldu...

Sadece hasta yoğunluğundan değil tabii...

Mobingten, şiddetten, hakaretten, tehditlerden...

Neyse...

Defalarca yazdım, yazmaya devam edeceğim...

Din adamları, bilim insanları, bakanlar, uzamanlar, siyasiler...

Bu illetten milletçe kurtulmamızın tek yolunun aşıdan, maske, mesafe ve temzilik kurallarına riayet etmekten geçtiğini milyonlarca kez bağıra bağıra söylediler, fetva verdiler...

Pekii o zaman...

Bu ısrar, bu inat niye?

Lale Akasoy-Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim