696 sayılı KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile 2018 yılında taşerondan "sürekli işçi" statüsünde kadroya geçen 4/D'lilerde görev değişikliği sıkıntısı yaşanıyor.

Anımsayacaksınız 2018 yılından önce; temizlik, veri ve güvenlik elemanları taşeron şirketler tarafından farklı kamu kurumlarına ihale yöntemiyle alınmıştı. Kurumlar örneğin kadrosu temizlik personeli olan bazı elemanları ihtiyacı olan birimlerde yıllarca veri elemanı olarak çalıştırdı...

Yani kadrosu temizlik elemanıydı ama sekreter olarak görev yaptı.

Daha sonra 2018 yılında söz konusu personel 696 sayılı KHK'nın ilgili maddesinde, "Kişilerin ihale şartnamesindeki görevlerine göre istihdam edilmesi"  ibaresine yer verdi.

Ancak o günden bir kaç hafta öncesine kadar "sürekli işçiler" kamu hastanelerinde eski sisteme göre çalışmaya devam etti...

***

Veee...

İl Sağlık Müdürlüğü 4/D'lilerin asli kadrolarında çalıştırılması için kamu hastanelerine yazı gönderdi.

Hastane yönetimleri de yazıyı uygulamaya koyunca tabiri caizse "koptu kıyamet!"

Hastanelerde çalışan bazı veri elemanları (Sekreter), "Biz yıllardır değişik birimlerde sekreter olarak çalıştık. Şimdi bu yeni uygulama ile katlara temizlik için görevlendirildik. Ağrımıza gidiyor... Temizlik personelini küçümsediğimiz için değil bu sitemimiz. Bir sosyal hayatımız var. Yakınımız, çevremiz bizi yıllardır hastanelerde bu şekilde, gördü ve bildi... İş huzurumuz bozuldu, motivasyonumuz düştü..."

***

Bu arada İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, ise konuyu "Toplu sözleşme gereği olan bir uygulamadır. Kanuni bir zorunluluktur. Herkes kendi kadrosu ne ise o işi yapmakla yükümlüdür..." diye değerlendirdi.

Öte yandan, Öz Sağlık İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı İskender Çalışkan, sendika olarak konunun TBMM'ye  (Türkiye Büyük Millet Meclisi)  taşıyacaklarını söyledi.

Başkan Çalışkan, yanlışlıktan dönülmesi için Türkiye'de bir ilk gerçekleştirerek genel merkezlerinin bu konu ile ilgili bir çalıştay düzenlediğini de ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Sağlık Bakanlığımızın yazmış olduğu yazı kişilerin kadrosu dışında görevlendirilmesi ve SGK bildirimlerinden kaynaklı cezaların önüne geçilmesi içindir. Genel Merkezimizin düzenlediği çalıştayda konuya ilişkin olarak ,'Kanun değişikliğinin yapılmasının' elzem olduğu kararı bakanlık bürokratları ve akademisyenler tarafından ortaya konuldu. Sağlık Bakanlığımızın yetkilileri de kanun yapıcılarının bu konuyu TBMM'ye taşıyarak kanun değişikliğine gidilmesi yönünde kanaatlerini sendikamıza bildirdiler. Bekliyoruz, takipteyiz..."

***

Şimdii...

"Yeni bir düzenleme olur mu olmaz mı, kanun değişikliği yapılır mı, yapılmaz mı?" bilemem...

Ancak, bu statüde çalışan personel son derece huzursuz ve rahatsız...

Kendi ifadeleriyle, motivasyonları düşmüş durumda...

Kamu hastanelerinde yeni uygulama yürürlüğe girmeye başladı ama söylenenlere göre bir çok birimde iş yükü daha da artmış vaziyette...

Önümüzdeki günlerde bu konu daha sık gündeme gelebilir...

Anlaşılan o ki bu pilav daha çok su kaldıracağa benziyor...

Bekleyip görelim hep birlikte...

Lale Akasoy-Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim