Sözleşmeli statüde istihdam edilecek  başkan, başkan yardımcısı, uzman, müdür  ve yardımcılarının öğrenim durumuna yer verilmiş olup iş tecrübesi ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Sözleşmeli statüde istihdam edilecek müdür ve yardımcılarınınyardımcılarının görevlerinin gerektirdiği niteliklere ve mesleklerine uygun olarak seçilebilmeleri ile bu personelin daha verimli, etkin ve kaliteli hizmet sunmaları için öğrenim şartlarının yanında yetkinlikleri, kabiliyetleri ve iş tecrübeleri de esas alınarak istihdam edilmeleri gerekmektedir.

İş alanı ile ilgili hiç bir tecrübesi olmayan sözleşmeli yöneticilerin atanması perosnelin motivasyonun bozulması bir yana, sisteminde zarar görmesine neden olmaktadır. Bu konuda  20 Haziran 2017 yılında yayınlanan yazı ile kısmen bir iyileştirme yapılmıştı. Ancak uygulanmamıştı. Sadece müdür yardımcıları için belirlenen bu şartlara bakarsak;


A) Genel Şartlar:
1) En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.
2) Eşi stratejik personel olup da 5 inci ve 6 ncı hizmet bölgelerine ait il ve ilçelerde sözleşme imzalayacaklar hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde en az iki yılı sağlık alanında faaliyet gösteren yerlerde çalışmış olmak kaydıyla en az dört yılık iş tecrübesine sahip olmak.
3) 657 sayrılı Kanunun 48 inci maddesinde aranılan şartları haiz olmak.
4) Mevcut müdür yardımcıların sözleşmeleri devam eder. Bunların sözleşmeleri karne başarılarına göre tekrar değerlendirilir. Başarılı olanların sözleşmeleri yenilenebilir.
5) Sözleşmeli müdür yardımcısı olarak istihdam edilebilmesi için sağlık tesisinde münhal pozisyon bulunması şarttır.

B) Özel Şartlar:
l) idari ve Mali işler Müdür Yardımcılarının; sağlık kurumları yöneticiliği veya hastane yöneticiliği alanında yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar, sağlık idaresi yüksekokulu, sağlık kurumları yöneticiliği, sağlık kurumları işletmeciliği, iktisadi idari bilimler ve hukuk fakültesinden mezun olanlar ile sosyal hizmet uzmanı, sosyal çalışmacı, mühendislik fakültelerinin bilgisayar, biyomedikal, endüstri, inşaat, makine, elektrik elektronik bölümlerinden mezun olanlar tercih edilmek kaydıyla en az dört yıllık yüksekokul veya fakülte mezunu olmak.
2)Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür yardımcılarının; sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında bulunan kadro veya unvanlarına atanabilecek yüksekokul veya fakültelerden mezun olması gerekir.
3) Sağlık Otelciliği Müdür Yardımcılarının; yüksekokul veya fakültelerin turizm ve otelcilik bölümlerinden veya özel şartların 1 ve 2 nci maddelerinde belirtilen yüksekokul vaya fakültekerin birinden mezun olması gerekmektedir. Turizm belgeli tesislerde dört yıl otel yöneticiliği tecrübesi olanlardan genel şartlarda aranılan en az iki yıl sağlık alanında çalışma şartı aranmaz.

Sözleşmeli yönetici atamalarında bir iyileştirme olarak başlayan ama uygulanmayan bu kriterlerin artırılması gerekmektedir.  Görev yaptıgı alanı bilmeyen, iş ve işlemleri bilmeyen, her lisans mezunun Sağlıkta Yönetici olmasının önüne geçilmelidir.

Editör: TE Bilisim