Biliyorsunuz, sağlık sitemi, ücret politikaları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi için uzun bir süredir sağlık emekçileri ve hekimler eylem yapıyor…

Önceki gün de ülke genelinde TTB, AHEF ve bazı sendikalar 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildi…

Ve isteklerini basın açıklaması ile duyurdular, vatandaştan da destek aldılar…

Ancak önceki gün yapılan eylemde ilçe sağlık müdürlüklerinden oluşturulan denetim ekipleri hekimlerin tepkisine neden oldu.

***

İktidara yakın sendikaların yaptıkları eylemlerde bu tür uygulamaların olmadığını söyleyen Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Zeynep Özsevimli, “Adalet bunun neresinde?” diyerek usulsüz mesai denetimlerinin olduğunu öne sürdü.

Hekimlere eylem yaparken hem ücret kesintisi, hem de ceza puanı verildiğini ifade eden Başkan Dr. Özsevimli, bu uygulamanın çifte standart olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

***

“Geçtiğimiz haftalarda ‘Hekimlere zam yapıldı!’ denmişti. Aslında yapılan zammın zam olmadığı, hekimin bir cebinden alıp, diğerine konduğu sonuçta ‘Hiçbir şey” verilmediği görüldü. Bir açıklama ardından diğer sağlık çalışanları da bize de ‘Hiçbir şey’ verin diye eylem yaptı. Nihayetinde ‘Hiçbir şey’ verilmeyen karar geri çekildi. Pandeminin başından beri yaptıkları gibi ‘’Hiçbir şey’  vermeden toluma ‘Verildi!’ algısı oluşturuldu. Bunun üzerine TTB, AHEF ve bazı sendikalar 15 Aralıkta G(ö)rev kararı aldı. Hastaneler dahil, yüzde 80’in üzerinde bir katılım ile grev yaptık. Şimdi bizi en çok üzen noktalardan biri bu süreçte iktidara yakın olan sendikaların yaptıkları iş bırakma eylemi sendikal hak kapsamında değerlendirilirken, onlara mesai denetimi yapılmazken… Biz hekimlerin hak arayışı için yaptığı eylemde, usulsüz mesai denetimleri yapıldı. Ve bizler eylem yaparken çifte ceza ödedik. Hem ücret kesintisi, hem ceza puanı aldık. Soruyoruz: Adalet bunun neresinde? Üstelik anayasal hakkımızı kullanarak, haklarımızı korumak istedik…”

Kısacası hekimler yapılan bu mesai denetimlerinden dolayı son derece rahatsız, üzgün ve kırgınlar…

Ancak Başkan Dr.Özsevmli, çifte standart uygulamalarının hekimleri haklı taleplerini istemekten alıkoymayacağını da sözlerine ekledi.

***

Evet, hekimlerin talepleri arasında yer alan bazı maddeler ise şöyle:

“Emekliliğe yansıyan temel ücret, 7 bin 200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı… Performans sisteminin kaldırılması, döner sermaye uygulamasına son verilmesi, sabit maaşın emekliliğe yansıması… 5 dakikada bir muayene dayatmasına son verilmesi ve randevuların hastalara en az 20 dakika ayrılabilecek şekilde düzenlenmesi… Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin geri çekilmesi…”

Ve daha neler neler…

Söz konusu maddelerin içerisinde şehir hastanelerinin kamulaştırılması da var.

Ha sahi!

Enflasyon, faiz, döviz artışı derken…

İlimizdeki şehir hastanesinin aylık kirası ne kadar oldu, bir bilen var mı acaba?

20- 30- 40…

Kaç milyon?

Ülke genelindeki şehir hastanelerinin kira ödemelerinden bahsedemiyorum bile…

Lale Akasoy-Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim