Sağlık Bakanın Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinde Bakanlığın belirlemiş olduğu Pandemi hastanesinde görev yapan sağlık personelinin ek ödeme oranlarının tavandan verilmesi sağlık çalışanlarını memnun etmedi. Bilindiği üzere performans ek ödeme Sağlık personeli sınıfında yer alan personele verilmektedir. Bu durum öncelik ile bir ekip işi olan sağlıkta 4/d olarak çalışan personelin (temizlik-veri hazırlama- güvenlik v.b) bu ödemnenin dışında kalması demek oldu. Hastanenin güvenliğini sağlayanda, temizliğini yapanda, sistemsel girişlerini yapan personelde covid-19 pandemisinde aktif olarak görev almaktadır. Yayınlanan performans ek ödeme yönetmeliğinde kriterlerin net olmaması, kararın başhekimlere bırakılması sahada uygulama farklılıklarına husursuzluklara ve çalışma barışının bozulmasına neden oldu. Bu durum Ek ödeme ile ilgili yerel basın başta olmak üzere bir çok haberin sosyal medyada yer almasına yol açtı. Sahada uygulama farklılığı nedeni ile yaşanan aksaklıklar;

  • Her hastane aynı zamanda almadı. Ek ödemeleri çok geç yatıran hastaneler oldu. Geç yatırılması ile ilgili personel bilgilendirilmedi.
  • Esnek Mesai çalışan personel idari izinli kabul edildiği içintam ek ödeme aldı, ancak esnek çalışmayan gecesi gündüzü hastanede geçen personel de aynı ek ödemeyi aldı. Kimi haftada 1 gün gelerek ayda 4 gün ile o ek ödemeyi aldı. Kimide her gün gelerek aynı ek ödemeyi aldı. Bu durum hiç çalışan ile çalışmayan bir olur mu sözünü akla getirdi.
  • Hastanelerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile idari izinli sayılan pesonelin kayıtları net olarak tutulmayınca, sehven bu kişierede ek ödeme tavandan yattı. Bu durum hiç çalışan ile çalışmayan bir olur mu sözünü akla getirdi.
  • Fazla mesai ücreti (Nöbet parası)haftalık çalışma ücretinin tamamlanmasından sonra alınması nedeni ile bir çok hastanede sadece tamamlanması gereken mesai (memurlar içinde en fazla çalışma saati haftalık 45 saat ) çalışlabildi. Bu nedenle bir çok çalışan sağlık peresoneli nöbet parsını alamadı. Ay içersinde 32 saat çalışan ile 168 saat çalışan personel aynı parayı almış oldu.Bu durum hiç çalışan ile çalışmayan bir olur mu sözünü akla getirdi.
  • Nöbet parası ödenmesi konusunda, iller bazında değil hastane içersinde müdürlükler arasında dahi uyggulama farklılıkları oluştu. Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı personel 168 saat ve üzeri çalışmadığı için nöbet parası alamaz iken, aynı hastanenin Klinik Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı esnek mesai çalışan ve iş kanuna göre mesaisini tamalamayan personel fazla mesai ücreti alabildi.Uygulamanın kriterini kim neye göre belirledi anlaşılamadı.
  • Pandemi hastanesinde Covid-19 ünitesinde sadece bir 24 saatlik nöbet tutmak ek ödemeyi tavandan almak için yeterli sayılması, 168 saat covid-19 ünitesinde nöbet tutan personele yazık değil mi denilmesine neden oldu.

Nisan ayı ek edmeleri henüz hesaplanmamış iken acile ek ödeme kriterlerinin netleştirildiği bir düzenleme yapılmalıdır. Alın terinin ödenmesi kişilerin insiyatifine bırakılmaladır. Ayda 24 saat çalışan personel ile 168 saat çalışan personelin aynı ek ödemeyi alması adelet midir?Ayda 24 Saat çalışan personel ile 168 saat çalışan personel aynı riski mi taşımaktadır. Okulların tatil olduğu bir çok kurumda çalışan personelin evinde oldugu şu dönemde ayda 24 saat dışında ailesinin yanında olan ile 168 ailesinden ayrı olan aynı mıdır?

Cumhurbaşkanımızın ve Sağlık Bakanı ile birlikte tüm dünyanın örnek aldığı başarılı yönetilen süreç, sahada bireysel uygulamalar, mesai adeletsizliği, yakınları olan isimlere fazla ödeme yapılması, nöbet parası adaletsizlikleri uygulamaları nedeni ile gölgelenmektedir.

Editör: TE Bilisim