657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve  Sağlık Bakanlığınca hazırlanan 1986 gün ve 422 sayılı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği gereği Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan personelin hizmet içi eğitim programlarına katılması zorunlu kılınması nedeni ile Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayımlamış olduğu 2001/7 sayılı genelge ile Hastanelerde ve il Sağlık Müdürlüklerinde eğitim birimleri kuruldu ve eğitim hemşireleri görevlendirildi.

  • 2001/7 Sayılı Genelgede İl Sağlık Müdürü tarafından Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesinde; il genelinde hemşire, ebe ve sağlık memurlarına yönelik hizmet içi eğitim faaliyetlerini planlamak, yürütmek, denetim ve değerlendirmek, sorunların çözümünde gerekli desteği vermek ve hizmet içi eğitim hemşirelerinin koordinasyonunu sağlamak üzere hemşirelik bakımı, uygulamaları ve teknikleri hakkında geniş bilgiye sahip, tercihen hemşirelik yüksek okulu mezunu, en az beş yıl mesleki deneyimi olan, eğitim sertifikası bulunan bir hemşirenin ( Hemşirelikte bilim uzmanlığı veya doktora derecesi olanlar tercih sebebidir.) “ Hemşirelik Hizmetleri Hizmet İçi Eğitim İl Koordinatörü ” olarak görevlendirilmesi istenmişti.

  • İl Sağlık müdürlüklerinde, “ Hemşirelik Hizmetleri Hizmet İçi Eğitim İl Koordinatörü ” var mıdır? Var ise “Hemşirelikte bilim uzmanlığı veya doktora derecesi olanlar tercih sebebidir “ hükmüne rağmen yüksek lisans mezunu ve doktorası olan personel nöbetten nöbete koşarken görevlendirilen personelin nitelikleri nelerdir?

  • 2001/7 Sayılı Genelgede İl genelindeki tüm yataklı tedavi kurumlarında çalışan hemşire, ebe ve sağlık memurlarının gelişimini sağlamak ve hizmette verimliliklerini artırmak üzere kurum başhemşiresinin teklifi ve başhekiminde onayı ile tüm devlet hastanelerinde; tercihen hemşirelik yüksek okulu mezunu, en az beş yıl mesleki deneyimi olan, eğitim sertifikası bulunan hemşireler arasından bir hemşirenin ( Hemşirelikte bilim uzmanlığı veya doktora derecesi olanlar tercih sebebidir.) “Kurum Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi” olarak görevlendirilmesi istenmişti.
  • “Kurum Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi” “Hemşirelikte bilim uzmanlığı veya doktora derecesi olanlar tercih sebebidir “ hükmüne rağmen yüksek lisans mezunu ve doktorası olan personel nöbetten nöbete koşarken görevlendirilen personelin nitelikleri nelerdir?

  • 2001/7 Sayılı Genelgede görevlendirilen hemşirelerin kurumunda uzun süre çalışacaklar arasından seçilmesi istemişti. Peki eş dolayısı ile tayini çıkacak olan personel hangi sebeplerden dolayı “Kurum Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi” olarak görevlendirilmiştir.

  • “Kurum Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi” olarak görev yapan hemşireler pandemi döneminde eğitimleri nasıl yapmaktadırlar. Tüm eğitim konularını bir siteye yükleyip, ön testini, son testinin yapılasını sağlamadan, baştan savma yapılması ne kadar doğrudur. Sırf bu nedenle kendilerini pandemide de sahada göremedik. Bari eğitimleri Sağlıkta Kalite Standartlarında ve Verimlilik Yerinde Değerlendirme Rehberinde yer alan usul ve esaslara göre yapsaydınız.

Çalışanlar artık sesiz kalmamalı ve kendilerine mevzuata aykırı yapılan iş ve işlemler için itiraz etmelidir. Doktora ve yüksek lisans mezunu hemşireler bu genelgeye uymayan “ Hemşirelik Hizmetleri Hizmet İçi Eğitim İl Koordinatörü ” ve “Kurum Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi” görevlendirmelerine, standartlara uymayan eğitim işlemlerine sendikaları yolu ile dava açmalı ve yasa yönetmelik bilmeyen yöneticilere dur demelidir.

Editör: TE Bilisim