Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı yasa, yönetmelik genelge ve iç tamimleri il sağlık müdürlüklerine gönderiyor tüm bağlı kurum ve kuruluşlarında uygulanmasını sağlamak için. Bazen gelen yazıdan bu kadar ince ayrıntının düşünülmüş olmasına imrenerek bakıyorum. Ama sahaya yansımasına ve uygulanmasını görüce eksiklik nerde kime diye düşünüyorum.

Sağlık Bakan bizzat kendi dahil olmak üzere sürekli Sağlık Bakanlığı Doku ve Organ Bağışı ile ilgili gerek kamuoyuna bilgilendirme olsun gerek kamu spotu şeklinde olsun iş ve işlemlerin takibi için çalışma yapmakta. Elbette bunun bir amacı var son rakamlar değişti mi bilmem ama ülkemizde toplam 25 bin 769 kişi sağlığına kavuşmak içi organ nakline ihtiyaç duyuyor. Bunlardan 22 bin 462 kişi böbrek, 2 bin 153 kişi karaciğer, bin 84 kişi kalp, 64 kişi akciğer 4 kişi kalp kapağı ve 2 kişi ince bağırsak nakli olmayı bekliyor.Yani 25 bin 769 can yaşamını sürdürebilmek ve yaşam kalitesini artırabilmek için organ nakil bekliyor.

Sağlık Bakanlığı ne yapıyor? Aslında elinden gelenin fazlasını yapıyor bakanlık. Diyanet ve Kızılay ile işbirliği içinde kamu spotları dahil her şeyi. O zaman aklınıza şu sorunun geldiğini duyar gibiyim o zaman neden bu yazı kaleme alınıyor diye. Sağlık Bakanlığı elbette güzel planlıyor ama gel gelelim uygulama noktasına. Uygulama noktasında her zaman belirttiğimiz gibi sıkıntılar devam ediyor. Geçici görevlendirilmelerin sonlandırılmasını, 25 yıl ve üzeri çalışan personelin nöbetten çıkarılmasını,alan dışı çalıştırılmanın sona erdirilmesinin istenmesi, enfeksiyon kontrol hemşiresinin en az lisans mezunu olmasının istenmesi, sorumlu hemşire ve ebeninin yüksek lisans uzman olması, lisans alanın hemşirelik yada ebelik olma şartının olması ve benzeri bir çok yönetmelik ve genelgede olan oluyor doku ve organ bağışı ile ilgili işlemlerde de. Ya görmezden geliniyor yada bakanlık bu yazıları sürekli gönderir herkes bildiğini okur tarzında düşünenler nedeni ile işlemler sahada bambaşka bir hal almaktadır.

Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğini yayınlamıştır. Bunun çerçevesinde de yapılacak iş ve işlemlerinde planlamasını yapmıştır. Organ naklinde en önemli olan Beyin ölümüdür.Beyin ölümü klinik bir tanıdır ve tüm beyin fonksiyonlarının tam ve geri dönüşümü olmayan kaybıdır. Beyin ölümü tanısı da günümüzde hemen tüm eğitim ve araştırma hastanelerinde konulmaktadır. Peki bu hastanelerin organ ve doku nakli koordinatörlüğü eğitim yönergesinde yer alan şartları taşıyan personelleri var mıdır?

Var ise Organ Ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinde yer aldığı şekilde çalışmalar yapılmakta mıdır?

Yada doku ve organ nakli kordinatör hemşireliği bir hemşireyi nöbetten çıkarmak, fazla iş yapıyor adı altında göstermek için sadece görev bölümünde yazılmış mıdır?

Yada Kalite birimi çalışanlarının iş yükü fazla görünsün diye Kalite Biriminden birini görevlendirilmiştir?

Mesela bakanlığın belirttiği yogunbakımda çalışmış olma kriterine ve diger  kriterlere uyuyor mudur?

Yapılması istenen faalyeler yapılıyor mudur yoksa yapılmıdır diye mi gösteriliyordur.

Elbette bu yazımız kendini bu konuda geliştirmiş ve bir organ nakli için ölüm acısını yaşayan aileler ile iletişim kurarak, doku ve organ naklini anlatıp, bazen en umutsuz görünen aileleri dahi ikna eden ve bir insanın hayatını kurtarmaya ve yaşam kalitesini artırmaya vesile olanlara değil.

Onlara ancak minnettar olabiliriz.

Bizim sözümüz her zamanki gibi yapıyormuş gibi yapanlara ve yapıyormuş gibi yapılmasına izin verenlere

Editör: TE Bilisim