Cumhurbaşkanı Sayın Recep Erdoğan yaptığı bir konuşmada "Unutmayınız siyaset girmekle talip olduğumuz tek şey milletimizin hizmetkarlığıdır. Yarından tezi yok, yeni bir gönül seferberliği başlatıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde telefonla ulaşarak, çarşambadan itibaren de bizzat sahaya inerek, milletimize gidecek kendimizi anlatacak, onun da derdini dinleyeceğiz. Salgınla mücadelede elde ettiğimiz kazanımları korumamız ve daha ileri taşımamız şarttır."ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, Covid-19 pandemi sürecince mütevaziliği, alçak gönüllüğü, şeffalığı ve gecesini gündüze katan çabası ile gönüllerde taht kurdu.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi süreç Bakanlık ve hükümet tarafından Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) örnek gösterdiği, diğer ülkelerin imrenerek baktığıı bir şekilde yönetildi.

Ancak yerelde sözleşmeli yöneticiler tarafından yapılan uygulamalar bu dönemin fedakar ön cephe kahramanlarından sağlık personelini üzdü ve yıprattı.

Öncelikle sahada çalışan sağlık personeli sözleşmeli yönetici atamalarında müracaat olmadan, başvuru alınmadan, sınav yapılmadan, referans ile atama yapılan, kamu personeli olmayan, sağlık personeli olmayan sözleşmeli yönetici atamaları nedeni ile zaten kırgın ve mutsuzdu.Kamu personeli olmayan, sağlık personeli olmayan bir kişiye en basitinden hastane enfeksiyonunu, sebeplerini anlatmaya çalışmaktan,tıbbi malzemenin önemini anlatmaya çalışmaktan, koruyucu ekipmanların önemini anlatmaya çalışmaktan,hastanenin satın alma süreçlerinde (talep toplama, yaklaşık maliyet, ihale ve doğrudan teminlerde ) müdür yardımcısı, müdür, uzman, başkan yardımcısı, başkan görememekten yoruldu.Elbette yapan ve her aşamada taşın altına elini koyanlar var ama yapmayan her şeyi personele yıkıp, kendini hesap sorma merci olarak gören sözleşmeli yöneticilerde var. Madem sorumluluk alınmayacaktı neden o alanın müdür yardımcısı, müdürü, uzmanı, başkan yardımcısı ve başkanı var ki?

Saha göremediğimiz odalarından çıkmayan sözleşmeli yöneticilerimizi yine sahada göremedik. Elbette her an personelinin yanında olan desteğini esirgemeyen sözleşmeli yöneticiler vardı. Ama sahada çalışanların yanına uğramayan, idare katına gelinmesin diyen, ışığını, kapısını kapatıp odasında oturan, diğer yardımcı arkadaşı ile kendi aralarında personele söylemeden esnek mesai uygulayan, personelinin yanına bir kez bile gitmeyen ama kameraların iyileşen hastalara çekim yapma sırasında alkışlamada en ön sırda olanları da gördük.

Bu dönemde kamuda bir çok personel esnek mesai uygularken esnek mesai uygulayamayan personele karşılaştığı sorunların çözümü için destek olmak yerine azarlayan, ağlatanlarda oldu. Esnek mesai uygulaması tüm personel için adil olarak düzenlendi mi caba? Kimler hangi kritere göre esnek mesai uyguladı. Koşulları nedeni ile esnek mesai uygulayaman personelin motivasyonu için ne yapılmıştır. Esnek mesai düzenlemesi boyunca hiç mesai ye gelmeyen personel var mıdır?

Sağlıkta Kalite Standartları uygulaması (SKS) ve Tasarruf ve Gelir Artırıcı Proje (TGAP)sadece normal zamanlarda uygulanabilen bir lüks gibi davranıldı. Hala hastanelerde hastalara yatış esnasında covid- 19 bulaşma riskinin olduğuna dair bilgilendirme formları hazırlanmadı mı yada sürecin sonuna doğru mu hazırlandı. Bakanlık çalışan güvenliği için resmi yazı yayınladı. Peki kaç hastanede çalışan güvenliği komitesi yazının gereğini yaptı. Geçtiğimiz 3 aylık dönemi kapsayan süreç için bir maliyet analizi yapılsa, nüfus, hasta sayısı ve kullanılan koruyucu ekipman kullanım miktarları değerlendirilse ortaya nasıl bir tablo çıkar acaba. Ama kalite koordinatörleri esnek mesai uyguladı.

Her hastanenin olmaz ise olmazlarından dır Eğitim Birimi. Bu eğitim birimlerinde kimlerin çalışacağına ve kaç kişi çalışacağına dair bir yönetmelikte yoktur. Eğitim hemşireliği adı altında (obezite, gebe okulu v.b) hastane bazında değişmekle birlikte 8-9 tane çalışan hemşire var. Bu dönemde toplu eğitimler kaldırıldı. Peki bu kadar eğitim hemşiresi bu 3 aylık dönemde ne yaptı. Esnek mesai mi uyguladı. Yada sahaya mı çekildi? Sahaya çekildi ise kronik rahatsızlığı olan, 20 yıl üzeri olan personel nöbete verilirken diğerleri ne yaptı?

Bu dönemdene basın, ne sendika, ne siyaset nede bürokrasi bana birşey diyemez istediğimi yaparım, Pandemi ve önümüzdeki muhtemel seçim nedeni ile sözleşmeler nasıl olsa uzatılır diyenler de duyuldu. Hesap verilmesi gerekenin Allah ve kanunlar olduğunu unutup. Emekliliği gelmiş, kronik rahatsızlığı olan personeli nöbete verirken hiç bir sağlık problemi olmayan,daha mesleğinin baharında sayılabilecek sağlık personeli sekreterya işleminde görevlendirilmiş midir? Ve sekreterya işlemi yapan personele ek ödemesi covid-19 pandemisi üzerinden yapılmış mıdır?

Cumhurbaşkanı ve sağlık Bakanı bu süreçte personelin iş gücünü azaltmak için personel alımını çok hızlı bir şekilde gerçekleştirdi. Peki bu personel uygun alanlarda mı değerlendirildi. Yoksa yine temizlik personeli tıbbi sekreter, güvenlik görevlisinin yapması gereken iş ve işlemler için mi görevlendirildi? Yada Bakanlığın hiçbir yönetmeliğinde olmayan sorumlu hemşire yardımcısı, süpervizör, süpervizör yardımcısı, koordinatör, sağlık bakım hizmetleri birim sorumlusu, taşınır kayıt sorumlusu, güvenlik müdürü, güvenlik müdür yardımcısı, veri hazırlama sorumlusu, veri hazırlama sorumlu yardımcısı, olarak mı görevlendirildi. Sırf İl Sağlık Müdürlüğü tarafından istenilen ve sistemden alınabilen veriler için 2 Sağlık personelinin görevlendirildiği ve bu personele covid-19 üzerinden ek ödeme verilmiş olması mümkün müdür?

Sağlık personeli arasında yıllardır kanayan bir yaradır il-ilçe sağlık müdürlüğüne, ADSM'lerine ve başka kurumlara hiç bir ilan, duyuru, kriter belirlenmeden yapılan geçici görevlendirmeler. Bir gün bakarsınız hastaneye o gün ataması yapılan personel aynı gün il-ilçe sağlık müdürlüğüne geçici görev ile çekilmiştir. O nedenle de yıllardır sağlık personeli tepkilidir bu duruma. Bu dönem başladığında yine il-ilçe sağlık müdürlüğüne geçici görev ile eleman çekildiği duyulduğunda sağlık personeli bu dönemde demi demekten kendini alamadı. Bazı Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleri hasta sayısı çok olmamasına, yatak doluluk oranı kapasiteninin 1/3 üne bile ulaşmamışken kronik rahatsızlığı, emekliliği gelen personeli, 20 yıl önce yoğun bakım çalışması var diye yoğun bakımda görevlendirdi. Görevlendirme yaparken de il-ilçe sağlık müdürlüğüne, ADSM'lerine ve başka kurumlara yapılan geçici görevlendirmeleri iptal edeceğini ilan etti. Gelinen noktada tek bir geçici görevlendirme iptal edilmediği gibi yenisi eklendi. il-ilçe sağlık müdürlüğüne, ADSM'lerine ve başka kurumlarda geçici görevlendirilen personel esnek mesai uyguladı, evde yaptığı pide, aile saadeti resimlerini paylaştı, yazın mesai saatinde piknik, gezi, çiçek, böcek fotoğraflarını paylaştığı gibi.

Bir idari ve mali hizmetler müdürünün ve yardımcısının görevi nedir acaba. Öncelikle hastanenin satın alma sürecinin yönetilmesi değil midir? Neden o zaman hastanenin işlemesi için gerekli malzeme alırken lütfetmiş gibi davrananların olması açıklanabilir mi?

Hastanelerde yemek hizmeti sunumu ve şikayeti sıklıkla basnada yansımaktadır. Bu dönemde de yine personel ve hastalar yemek şikayetlerini dile getirdi. Hastanelerde Klinik Destek Hizmetleri Müdürü ve yardımcısı neden var? Neden hizmet alımı yolu ile yapılan yemek hizmetlerini denetlemezler.

Sahi alkış seronomisinde, yada bür bürokratın hastaneye gelmesinde en önde yer alan sözleşmeli yöneticiler neden bir akşam sosyal mesafeyi koruyarak sağlık personeli ile bir iftar yapmamıştır.

Daha önceki dönemlerde de görmüyorduk. Ama bu dönemde de sahada bir uzman, başkan, başkan yardımcısı görmedik.Bayramın 1. gününde bayramlaşma ziyaretine kadar. Bayram ziyaretinde daha önce saha hiç göremediklerimizi görmüş olduk.  Sağlık personelinin mesleki özel günlerini dahi kopyala yapıştır sosyal medya hesaplarından yapan sözleşmeli yöneticiler vardı. Aynı hastanede çalışanın özel gününü kutlamayan , covid-19 'a yakalan personelinini, bakanlığın ilgili yazısına rağmen şiddete ugrayan personelini dahi aramayan, sözleşmeli yöneticiler bu bayramda yapmş oldukları saha ziyaretlerini boy boy sosyal medaydan paylaştı

Sağlık personeli bu süreçtede yaşadığı problemleri duyuramadı. Sendikaya gitmek istedi o da olmadı. Sözleşmeli yönetici ya sendikanın bir yönetim kurulu üyesi, ya eşi yada eski çalışma yerinden arkadaşı. Kendi çabası ile sosyall medyadan sesini duyurmaya çalıştı.

Sözleşmeli yöneticiler ek ödemesini her ay bulunduğu kadrodan fazla olarak ayın 15'inde alırken sağlık personeli tam almış, eksik almış, zamanında almış kimse önemsemedi.

Bir sınav, başvuru olmadan sadece referans ile sözleşmeli yönetici olarak atanan ve hasta memnuniyeti, çalışan memnuniyeti, verimlilik, etkilik esaslı olmayan,liyakata dayanmayan, ben yaptım oldu mantıgı içersinde pandemi ve seçim nedeni ile uzatılma ihtmali olan sözleşmelere umut bağlayan, hizmetkar değilde, eli cebinde personele havadan bakan, kendisine rakip olabileceğini düşündüğü personeli karalama yoluna giden anlayışındaki, personeline selam vermekten dahi uzak, birimleri tüm personel ile değil sorumlular ile yönetmeye çalışan  sözleşmeli yönetciler iile gönül kapısından nasıl girilir.

Editör: TE Bilisim