Aslında başlığı bayramda sağlıkçı olmak da yapabiliriz. Ekip olarak bayram'da görev başındaydık. Sağlıkçı olmak demek yaptığın işin sürekli olması demek. Bayram geliyor diye iyileşme sürecinde olan hastalar birden iyileşip eve gitmiyor dolayısı ile servisler dahil hastanenin çoğu birimi bayram da mesaisinin başında idi.

Bayramda çalışan bir sağlıkçı var ise gerçekten önemli birimlerde ara verilemeyen birimlerde çalışıyor demektir.
Bir meslek düşünün ki standardı yok, sürekli iş yerin aktif. Ara veremezsin. Mesai arkadaşların senden sürekli devralır ve halka kopmadan ilerlemek zorundadır. Emekli olanlar olur, yerine başkası geçer ama birimin hiçbir zaman durmaz.Çoğu zaman çalıştığınız hastanede bayram yaptınız, doğum yaptınız, ameliyat oldunuz, bir hastalık bulaştı size, bir can kurtardınız, bir sözlü şiddete uğradınız, tükendiğinizi hissettiğiniz anlar oldu........ ama hala ayaktasınız ve bir bayram daha geçiyor.
Aileniz belki duruma alışmıştır, ama reklamlarda izlediğimiz o mutlu bayram kahvaltılarında ya yokuz yada biz oradayız ama ruhumuz yatakta uyuyor.
Aile üyelerimiz alışkın dedik ama büyüklerimiz ve akrabalarımız belki de alışkın değildir. Belki de bayram sabahı kahvaltıya geç kaldığınızın sitemi dahi vardır üzerlerinde, ya da bayramdan erken ayrılışınızın.
Memur değil misiniz? Tatil işte mis 9 gün, kimi zaman 4 gün, ama siz hiç o kadar rahat olamadınız.
Üstüne üstük, göç veren bir yerde çalışıyorsanız bayramlarda ikiye katlayan nüfus size kalmış olur. İnsanlar sinirli, hastalar ve yakınları gergin olur.
Kırk yılın başı bir bayram tatili yapalım dedik ondada çocuk hasta oldu, e hastaneye geliyoruz bu nasıl hastane, bu kadar sıra olur mu acil de, nerede bu çalışanlar sayıları biraz artsa olmaz mı sanki, daha çok bekleyecekmiyiz, kim bilir kimin keyfini bekliyoruz, şiddete uğrayınca aman şiddete uğradık derler şu hale bak............... evet sitemler giderek kaba bir hal alır.
Bayramın büyüsü sabahın ilk saatlerinde herkese belki yansız ama kalkması bir kaç saat sürer, insanlar ortalık sakin ise ve işleri halledilebilmiş ise size iyi bayramlar, elinize sağlık der.
Ama gelin görün ki ters giden durumlarda kimse eleştiriden geri kalmaz.
Tabi ki çok nadir de olsa her türlü koşula karşı saygılı kalabilen insanlar yok mu? var, saygıyla selamlar hepsine.
Bazı meslektaşları bana kızacak belki ama, şunu da söylemek gerekir her sağlıkçı bu anlattıklarımı tatmaz.
Bayram mesaisi yapmayan meslektaşlarım vardır. Mesai usulü çalışırlar, hatta bazıları işe gelir saçı dahi bozulmadan mesaisi biter.
Onlara da iyi bayramlar diliyoruz tabi ki.
Bayramda SAĞLIKÇI olmak zor, birde mesailer biraz artar bayram da, üst üste nöbetler gelebilir. Bu arada eve gidince bayram coşkusuna aileniz ile katılmak, bayram öncesi yapılacaklar derken iyice kendinizden geçmişsinizdir.
Evdekiler canın mı sıkkın diye sorabilir, neden bu kadar bitkin görünüyorsun az canlı ol diyen arkadaşlarınızda olabilir:)
Nöbet sonrası tam dinlendim, enerjimi topladım dediğiniz an haydi diğer nöbet gelir. Topladığınız tüm enerji oraya gider.

İYİ BAYRAMLAR

Bu bayramda nöbet tuttum;
Bayramda hasta olan çocuğunun tatilini mahvettiğini düşünen ve bu gerginliği üzerimde atmaya çalışan aileye iyi bayramlar,
Bayramda kayınvalidesine zorla götürülen ablanın, günü hastanede geçirerek abiyi cezanlandırması sırasında benden de hıncını alan ablaya iyi bayramlar,
Biçare halde acile gelen daha iki haftalık bebeklerinin nefes alamadığını söyleyen, sağlık ekiplerinin çabası ile tekrar nefes alabilen bebeğin ailesine de iyi bayramlar,
Bayramda nöbeti tadan meslektaşlarıma ve tüm sağlık ekiplerine iyi bayramlar,
Bayramın ilk günü, acilleri dolaşan, hasta ve çalışanlar ile bayramlaşan ve yaklaşan tehlikeyi adları gibi bilip de önlem almayan yetkililere de iyi bayramlar,
Bizi böyle ağır koşullarda çalıştırıp, yıpranma payını geç ve eksik veren yetkilere de iyi bayramlar,
Hakkımızı korumayan sendikalara da iyi bayramlar,
Fazla mesainin normal günler ile bayramlarda tutulan günler arasındaki saatlik ücret farkını 2 tl yapan yetkililere de iyi bayramlar,
Tüm aciliyetine rağmen sırasını bekleyen, öncelik hakkını kullanmayan bayram bayram sıkıntı çıkmasın diyen hasta ve yakınlarına da iyi bayramlar,
Enjeksiyon odasında ayakkabını çıkarmana gerek yok dediğim ve cevaben devletin örtüsünü kirletmeye ne hakkım var diyen hastaya da iyi bayramlar,
Reçete olmadan antibiyotik yapamam dediğimde eşşek gibi yapacaksın diyen hastaya da iyi bayramlar,
Cümle aleme iyi bayramlar..................
Kaynak.Hemşire Selda Kıratlı-hemsirelikyukseklisans.blogspot
Editör: TE Bilisim