Yazımızın başlığındaki soru kamu hastanelerinden aylardır randevu alamayan hastalara ait…
Özellikle göz, kardiyoloji, gastroentoroloji, cildiye, diş gibi branşlarda muayene olmak için MHRS’den (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) randevu alamayan vatandaşlar tepkili…
Biliyorsunuz, vatandaş haftalarca hatta aylarca hem telefonla arayarak, hem de sisteme girerek hastalıklarının tedavisininin sağlanması için randevu alamayıca milletvekillerini devreye sokuyorlar…
Yeni değil bu elbet…
Umutlarını yitiren hasta ve yakınları çareyi milletvekilini aramakta buluyor…
Ve son aylarda kanser hastaları da bu kervana katıldı…
Bazı hastalar telefonla arayarak, mail göndererek, “Randevu alamıyoruz. Tüm randevuların dolu olduğu söyleniyor. Ne yapalım! Randevu almak için başka ülkelerin hastanelerini mi arayalım? Siz söyleyin şimdi!” şeklinde serzenişte bulunuyorlar.
***
“Vatandaş tepkisini göstermiyor!”
CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan,  tek bir gün dahi atlamadan her gün kanser hastalarının kendisisni arayarak, kamu hastanelerindeki onkoloji bölümünden randevu almak için hastaların kendisini aradığını söylüyor…
CHP’li Prof. Dr. Özkan vatandaşlarında bu duruma ses çıkartmamasından yakınıyor…
“Vatandaş sağlık sisteminden memnun değil ama memnuniyetsizliğini de dile getirmiyor…” diyor.
CHP’li Prof. Dr. Özkan, bireysel olarak sorunu çözmeye yönelik, söz konusu birimlerde görev yapan hekim arkadaşlarını arayarak hastalara yardımcı olmaya çalıştığını anlatarak, “Bir fırının bile belli sayıda ekmek ve pide çıkartma kapasitesi var. Hekimin de hasta bakma sınırı vardır. Nereye kadar?” dedi.
Kamu hastanelerinden randevu alamayan veya uzun randevular verilen hastaların Anayasal hakkını bilerek, sağlıklı bir sağlık hizmeti almak için tepkisini göstermesi gerektiğini anlatıyor CHP’li Prof. Dr.Özkan.
Prof. Dr. Özkan, “Randevu alamayan, muayene olamayan vatandaş, hekime ve sağlık çalışanına saldırıyor. Sanki onlar suçluymuş, sanki randevuyu hekimler vermiyormuş gibi…”
***
“Sağlık unutuldu, kendi haline terk edildi… Bir sevindirici haber yok! Ne sağlık çalışanları, ne de vatandaş adına!” diyen CHP Milletvekili Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu:
“Vatandaşın, hastaların sıkıntısı ortada… Yıllardır var bu sorun ama hiçbir vatandaş ‘Anayasal hakkım olan sağlık hakkımı istiyorum’ diye hiç ses çıkartmıyor. Veya ’5 dakikada muayene olmak istemiyorum’ demiyor. Başta bunları vatandaşın talep etmesi lazım… En az 15 dakika muayene süresi istemeli. Yıllarca hastanelerde yöneticilik yaptım, hiçbir hasta hakları birimine bugüne kadar böyle bir talep iletildiğine şahit olmadım. Hastane hastane dolaşıyorlar… Bu çarpıklık da her gün sağlık çalışanını üzerine yükleniyor ve şiddete dönüşüyor maalesef…”
***
Yüksel Hoca’nın sözlerine katılmamak mümkün mü?
Yorum sizin!
 Lale Akasoy-Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim