Son günlerde basında bir haber var sağlık bakanlığı “Temizlik Hizmetlerinde İsrafın Önlenmesi" konulu toplantı yapmasından bahsedip sanki abesle iştigal bir durum varmış gibi algı oluşturulmaya çalışılıyor. Sağlık sektörünü çok iyi bilen biri olarak Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Mal, Hizmet Ve Sermaye Giderlerinde Tasarruf iş ve işlemleri ile kamuda ciddi anlamda tasarruf yapılabileceğine inanıyorum.Hazırlayanları da tebrik ediyorum. Sağlık Bakanlığının yayınlanan bu hususlarda gerekli özenin gösterilip gösterilmediği konusunda sıkı takipçisi olması gerekir diye düşünüyorum.Belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için gerekli önlemleri almayan sözleşmeli yöneticiler ilede yolların ayrılması gerktiği yönünde inancım. Bahsedilen tasarrufa dair madeleri bakacak olursak;

-Yemek hizmetlerinde kontrol mekanizması güçlendirilecektir.

-Enerji tasarruf için farkındalık oluşturulacaktır.
-Hastane Bilgi Yönetim Sistemi giderleri değerlendirilecektir.
-İnşaat, bina bakım ve onarım harcamaları yerindelik açısından önceliklendirilecektir.
-Araç kullanımı ve yakıt tüketimindeki israf engellenecektir.
-Kira harcamaları kontrol altına alınacaktır.
-Temizlik harcamalarındaki israf engellenecektir.
-Teknik servis hizmetleri tasarruf odaklı sunulacaktır.
-Haberleşmede israf yapılmayacaktır.
-Çamaşırhane ve tekstil hizmetlerinde israf yapılmayacaktır. (Çamaşır kısmına eklenecek)
-Su sarfiyatı azaltılacaktır.
-Kırtasiye harcamaları azaltılacaktır.
-Bilgisayar ve donanımları ekonomik ömürlerince etkili şekilde kullanılacaktır.
-Kayıt, kabul ve raporlama işlerinde çalışanların istihdamı tasarruf odaklı yapılacaktır.
-Hastane içi yönlendirme hizmetleri zaman israfını ve kuyrukları önleyecek şekilde yapılandırılacaktır.
-Lisansların tedarik ve takibinde etkinlik arttırılacaktır.
-Mobilya yenilemelerinde ihtiyaç baz alınarak israf önlenecektir.
-Güvenlik tedbirleri yalnızca kolluk olarak değil taşınır ve taşınmazları muhafaza edecek şekilde güçlendirilecektir.

Bu ilk yazımızda "Yemek hizmetlerinde kontrol mekanizması güçlendirilecektir" maddesini ele alalım. Her şeyden önce hastanelerde yemek hizmetleri satın alma yöntemi ile yapılmaktadır.Satın alma yöntemi ile yapılması nedeni ile hastalar için yemek sayısının belirlendiği rasyonların düzgün çıkarılması ve yemek yemeyen hastaların, diyet yiyecek hastaların düzgün yazılması bile basit gözükse bile çok önemli bir tedbirdir. Basit bir hesap yapacak olursak; Ülkemizde 800 hastane var kabul etsek ve her hastanede 1 gün içersinde ögle ve akşam yemeğinde sadece 2 'şer kişin yemek yemediği halde rasyona yazıldığını düşünsek. Bir yemek üçretini de 6 lira olarak baz alsak 4*6=24*800= 1.7200 TL.sadece rasyonların düzgün yazılması ile elde edilebilecek 1 günlük kar miktarı. Birde buna yemek yemeyen, ama yemiş gibi gösterilen personel var ise. Rakamları siz hesaplayın..Ben yemek yemedim ama ismim yemek yiyen listesinde var diyen dilekçe sahibi personellerin şikayetleri dikkate alınıyor mu? Kurumda yemek yiyen persoenel sayısı nasıl belirleniyor? Kamu kurumlarında yemek hakkının doğması için bellirli müeyidler vardır. Müeyyideleri karşılamayan kişi ve kişilere yemek hizmeti veriliyor mu? Teknik şartnamede yer alan sayıda ve özellikte personel çalıştırılıyor mu?Yemeklerin teknik şartnamede yer aldığı şekilde çıkması sağlanıyor mu?Personelin vermiş olduğu yemek ile ilgili şikayet dilekçelerinin geregi yapılıyor mu?Bazı kurumlarda personel yemegi beğenmediği için yemege çıkmamakta ve sadece yemeğin yanında verilen 1 adet su yada 2 adet su almaktadır. Böylece kurum 2 suya yemek ücreti ödemektedir Bunlar kesinlikle bakanlığın tarafsız denetmenleri tarafından denetlenmelidir. Yukarıda saydığım basit önlemler ile bile tasarruf yapılabilir.

Bir sonraki yazımız enerji tasarrufu ile ilgili olacaktır.
Editör: TE Bilisim