Devlet Memuru olarak görev yapanlar 657 sayılı Devlet Memuru kanununun 105. maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda ilgili kanunda sayılan durumların varlığı halinde anne,baba,eş,çocukları ve kardeşlerinin sağlık sorunları nedeniyle ilgili kişilere refakat edebilmek için refakat izni kullanabilmektedir.

Memurların kullanacağı refakat izninde aylık ve özlük hakları ödenmeye devam etmekte ve memura 3 aya kadar izin verilmektedir.Gerekli durumlarda ise bu izin süresi 3 ay daha uzatılabilmektedir.

Memurun yukarıda sayılan yakınlarına refakat edebilmek için kullanacağı refakat izninin memura verilebilmesi için memurun bu durumu sağlık raporu ile belgelendirmesine bağlı kılınmıştır.

Refakat izni için alınacak olan sağlık raporunda bulunması gereken bilgiler ise Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Refakat iznine ilişkin esaslar” başlıklı 10 uncu maddesinde açıklanmıştır.İlgili yönetmelik maddesine göre devlet memuru bakmakla yükümlü olsun veya olmasın ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin,ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi halinde refakat izni kullanabileceği hususu düzenlenmiş ve sağlık raporunda olması gereken bilgiler açıklanmıştır.

Buna göre Devlet Memuru olarak görev yapanların refakat izni kullanabilmek için kurumlarına ibraz edecekleri sağlık kurulu raporunda aşağıda yer alan bilgiler bulunmak zorundadır.

-Refakati gerektiren tıbbi sebeplerin neler olduğu

-Refakat edilmediği takdirde hastanın hayati tehlikesinin bulunup bulunmadığı

-Hasta İçin sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği

-Üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel niteliklerin yer alması gerekmektedir.

Refakat izni için alınacak olan sağlık raporunda yukarıda yer alan hususların yer almaması haline memura refakat izni verilmemesi gerekmekte olup refakat izni kullanmak isteyen memurdan idarelerce yukarıda yer alan şartları taşıyan sağlık raporu istenerek işlem yapılmalıdır. Refakat izni için alınacak olan rapor yurt dışından alınmış ise alınan raporun o ülke mevzuatına uygun olup olmadığı ile ilgili ülke mevzuatında hastalık durumunda sağlık kurulu raporu tanzim edilip edilmediği hususlarında dış temsilciliğin onayının alınması gerekmektedir.Refakat izni için alınacak olan sağlık raporlarında refakat edecek kişinin isminin yazılmasına gerek bulunmamaktadır.Ancak hasta olan kişinin birden fazla memur çocuğu bulunmakta ise aynı dönemde aynı hasta için birden fazla kişinin refakat izni kullanması mümkün değildir.Ayrıca refakat izni için alınacak raporun sağlık raporu şeklinde olması gerekmekte olup tek hekimden alınacak olan raporlar refakat izninde geçerli olmayacaktır.Kanunda sağlık raporundan bahsedildiği için kamu kurum ve kuruluşlarının bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.Eğer memurun kanunda sayılan yakınları için kullanacağı 3 aylık ilk refakat izninden sonra tekrardan refakat izni kullanması gerekirse ikinci 3 aylık refakat izni içinde memurun aynı usul ile sağlık raporu alarak kurumuna ibraz etmesi gerekecektir.

Kaynak: www.mevzuatinyeri.com

Editör: TE Bilisim