Sözleşmeli yönetici atamaları ile birlikte özelikle son dönemde Sözleşmeli yöneticiler imza atmamak için tüm görevlendirmeleri sahadaki personel üzerinden yürütmeye çalışmaktadır. 663 ile birlikte ihalelerin il sağlık müdürlükleri tarafından yapılması amaç edinilse ve il-ilçe sağlık müdürlüklerinin PDC doluluk oranı %100 olsa da iş yükü bahane gösterilerek, yeni düzenlenen teşkilat yönergesinde olmayan birimler açılarak, birim sorumluları atayarak, PDC doluluk oranı %80'lerde olan bağlı kuruluşlardan geçici görev ile eleman çekmektedir. Ancak yine eleman yok bahanesi ile ihaleler bağlı kuruluşlara yaptırılmaktadır. ihale sürecinin temel taşlarından biri olan yaklaşık maliyet hesaplanmasında malesef profesyonel olması sebebi ile sözleşme imzalayan, bulunduğu kadrodan daha fazla maaş alan sözleşmeli yöneticiler ve satın alma birim görevlileri yer almamaktadır. Yaklaşık maliyet hesaplamasında sahada iş yürümesi için emek veren çalışan görevlendirilmektedir.Hayatında satın alma sürecine dahil hiç bir eğitime katılmamış personelin görevlendirilmesi profesyonel yöneticiliğin neresindedir. Ancak, Antalya,Kuşadası gibi yerlerde düzenlenen eğitimlere kimler katılmaktadır.

Sayın profesyonel sözleşmeli yöneticiler yaklaşık maliyet hesaplamasında olmayarak yükümlülükten kurtulduğunuzu düşünüyor iseniz size; Sayıştay Kararlarının Özetini sunalım.

"İhale Komisyon Üyelerinin itirazlarında, kamu zararının oluşmadığı, kamu zararı oluşsa bile sorumlu tutulamayacakları belirtilmekte ise de; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale Komisyonu” başlıklı 6’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasında, gerekli incelemeyi yapmalarını sağlamak amacıyla ihale işlem dosyasının birer örneğinin ilân veya daveti izleyen üç gün içinde ihale komisyonu üyelerine verileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükümle amaçlanan, ihale komisyonunun yaklaşık maliyeti, teknik ve idari şartname ile diğer ihale dokümanlarının mevzuata uygunluğu noktasında incelemek ve mevzuata aykırılık varsa zeyilname veya düzeltme ilanı ile ihale sürecinin sekteye uğramadan sürmesini sağlamaktır. Dolayısıyla ihale komisyonu yaklaşık maliyeti ve işe ilişkin şartnameleri incelemek suretiyle süreci sahiplenmiş olacağından ihale dokümanının mevzuata aykırılığından sorumludur."

Editör: TE Bilisim