Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 60 yaşını dolduran tabipler ile engellilik oranı en az yüzde 60 olan tabipler özel hastanelerde boş kadro şartı aranmaksızın çalışabilecekler.

Yapılan değişiklikle Danıştay’ın iptal kararı doğrultusunda düzenleme yapıldı. Düzenleme kapsamında, yönetmeliğin geçici 5. maddesi şu bent eklendi:

”60 yaşını dolduran tabipler ile engellilik oranı en az yüzde 60 olan tabipler özel hastanelerde boş kadro şartı aranmaksızın çalışabilir. Bu fıkra kapsamında çalışan hekimler 1219 sayılı Kanunun 12’nci maddesine uygun olmak kaydıyla planlama kapsamındaki iki özel sağlık kuruluşunda daha çalışabilir. Bu kuruluşlardan bir tanesi çalıştığı il dışında planlama kapsamındaki bir özel sağlık kuruluşu da olabilir.”

Yönetmelikte daha önce yapılan ve bu durumdaki doktorların özel sağlık kuruluşlarında kadro dışı geçici çalışmalarına engel oluşturan hükümler Danıştay tarafından iptal edilmişti. Türk Tabipler Birliği’nce açılan iptal davasında, yapılan düzenlemenin ”kendi isteği ile emekli olan hekimler ve 60 yaşından önce emekli olan hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında bu madde uyarınca kadro dışı geçici çalışmalarının engellenerek Anayasa’da düzenlenen eşitlik ilkesinin ihlal edildiği, düzenlemenin kamu yararına aykırı olduğu” belirtilmişti.

Editör: TE Bilisim