Manisa Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğünde ebe olarak görev yapmakta olan Genel sağlık İş üyesinin , Manisa Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün 31/03/2021 tarih ve E.2820 sayılı işlemi ile 08/04/2021-08/07/2021 tarihleri arasında “Manisa Şehir Hastanesine” görevlendirilmesi ile ilgili açılan davada olurun Manisa İl Sağlık Müdürü tarafından yapılması üzerine;  

Manisa İdare Mahkemesi:  "5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesinde, hemşirelerin de içinde bulunduğu (ilde görev yapan) memurlarının, il içinde görev yerlerinin değiştirilmesinin valiler tarafından yapılacağının emredici olarak düzenlenmesi ve valiye tanınan bu yetkinin devredilmesinin mümkün olmaması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile de başka bir idari makama verilemeyeceği hususu dikkate alındığında, vali tarafından tesis edilmesi gerekirken yetkisi olmayan il sağlık müdürü tarafından tesis edilen dava konusu geçici görevlendirme işleminde yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” kararını vererek il-ilçe sağlık müdürlükleri, 112 başhekimliklerine yıllarca süren il sağlık müdürü olru ile yapılan görevlendirmelerin usülsüz oldugunu ortaya koymuştur.

Yayımlanan Ek Ödeme Yönetmeliğinde geçici görevlendirilen personel ile ilgili olarak ,Sağlık Tesislerinde Ek Ödeme Hesaplama Usul ve Esasları Temel esaslar

"ç) Sağlık tesisleri arasında görevlendirilen personele, geçici görev yaptığı sağlık tesisinden ek ödeme yapılır." hükmü yer almaktadır. 

Bu durumda,5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesinde, hemşirelerin de içinde bulunduğu (ilde görev yapan) memurlarının, il içinde görev yerlerinin değiştirilmesinin valiler tarafından yapılacağının emredici olarak düzenlenmesi ve valiye tanınan bu yetkinin devredilmesinin mümkün olmaması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile de başka bir idari makama verilemeyeceği hususu dikkate alındığında, vali tarafından tesis edilmesi gerekirken yetkisi olmayan il sağlık müdürü tarafından tesis edilen ve kadrosu hastane ve 112 istasyonlarında iken il -ilçe sağlık müdürlüğü ve 112 başhekimliklerinde geçici görev ile çalışan personelin ek ödemlerini;

Aktif  çalışılan gün sayısının  önemli olduğu yönetmelikte Kadrolarının bulunduğu hastane ve 112 lerde alması durumunda usulsuzlük olmayacak mı?

 il -ilçe sağlık müdürlüğü ve 112 başhekimliklerinden almaları durumunda,5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesine aykırı yapılan işlem nedeni ile usulsuzlük olmayacak mı?

Sağlık Bakanlığı, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesine aykırı yapılan geçici görevlendirmeleri ne kadar görmezden gelecek?

Editör: TE Bilisim