Devlet kurumları kanun belirlediği esaslar doğrultusunda yasa, yönetmelik, tüzük, tebliğ ve genelgeler ile yönetilir. Kurumların başında bulunan yöneticiler her şeyden önce bu yasa, yönetmelik, tüzük, tebliğ ve genelgelere uyumu sağlamak ve uyulmasını sağlamak ile görevlidir. Yayınlanmış olan bu yasa, yönetmelik, tüzük, tebliğ ve genelgelere önce kendi uyacak gereğini yapacak örnek olacak sonra çalışanlarında tam bir şekilde uymasını isteyecek. Öncelikle çalışanları işlerinin gereği ilgili yasa, yönetmelik, tüzük, tebliğ ve genelgeleri bilmesini sağlamalıdır. Çalışandan tebliğ etmediği yasa, yönetmelik, tüzük, tebliğ ve genelgelere uymasını beklerken kendi uygulamaz ise bu sadece çalışanın sisteme ve bakanlığa olan inancı sarmakta. Toplumda öyle bir hal almaktadır ki kuraların başını ezmek istedikleri insanlara uygulandığı. Bu yazıyı yazmamıza sepep olan e sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda yasa, yönetmelik, tüzük, tebliğ ve genelgelere rağmen devam edilen uygulamaları yazalım. Umarız yasa, yönetmelik, tüzük, tebliğ ve genelgeleri uygulamak ve uygulatmak ile ilgili görevde bulunan yöneticiler istediklerini uygulayıp istediklerini uygulamama, şahsına geçerli olan kuralların b şahsına geçerli olmamsı uygularlardan acilen vazgeçmelidir. Bu tutum ve davranışlar için bu dünyada belki hesap verir belki vermesiniz ama “Yarın Hakk’ın divanına varınca Süleyman’dan hakkın alır karınca!”
Şimdi çok bariz bir şekilde bakanlığa bağlı kuruluşlarda yaşanan aksaklıklardan biride Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü, 
Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü, evet doku ve organ nakli koordinatörlüğü. Sağlık Bakanlığı doku ve organ bağışını artırabilmek için kamu spotu, yönetmelikler, eğitimler düzenlemkete. Özellikle yogun bakım yatagının fazla olduğu hastanelerde. Organ ve Doku bağışı için aileleri ikna etmek çin her hastanede olması gereken doku ve organ nakli koordinatörü. Organ ve doku nakli koordinatörü Tıp doktorları, ve En az 1 (bir) yıl 2’nci veya 3’üncü basamak yoğun bakım deneyimi olan ön lisans ve lisans mezunu hemşireler/sağlık memurları ve ebeler olabilmektedir. Organ ve Doku Nakli Koordinatörünün başka bir görevinin olmaması tüm enerjisini bu işe harcaması yönetmelikler ile talimatlandırılmış. Ancak sahada bakıyorsunuz Organ ve Doku Nakli Koordinatörü olarak görevendirilen personel sertifikalı değil, yogun bakım çalışması yok, ayrıca bu işi ikinci, ücüncü iş olarak yapıyor görünüyor. Tek bir aile görüşmesi yapmmaış, yogun bakım ziyaretleri yapılmamış.Ama var mı var Organ ve Doku Nakli Koordinatörü. Ülkemizde Organ ve Doku Nakli bekleyen binlerce hasta var iken bu kadar önemli bir olayda bile yapıyormuş gibi yapılmasına anlam vermek mümkün değil.
Editör: TE Bilisim