memohaber comda yer alan habere göre;

"Gaziantep’te Kornavirüs vakalarının önüne bir türlü geçilemiyor. Gaziantep Valiliği başta olmak üzere tüm yetkilileri Koronavirüs konusunda tüm önlemleri alıp virüsün etkilerini en aza indirmeye çalışmasına rağmen Koronavirüs kenti adeta esir almış durumda. Bu durumun sebeplerini memohaber olarak araştırdık ve ortaya ilginç bir tablo çıktı. Sağlık camiasındaki başıboşluk, sağlık camiasının yönetici zaafiyeti, hastanelerde alınması gereken önlemlerin hiçbirinin alınmaması, sağlık yöneticilerinin atanmasında sendikal referansların baz alınması, pandemi kayıtlarının oluşturulmaması, sistemli pandemi tanı ve tedavisi yapılıyor gibi gösterilip bahsedilen sistematiğin içinin boş olması, sağlık camiasındaki koltuk kapmaca oyunları, sağlık çalışanlarının döner sermaye ödeneklerinin çalışanlara yansıtılmaması ve daha neler neler… Tüm bu konuları detayları ile açıklıyoruz…

İŞTE SAĞLIK CAMİASI VE PANDEMİ SÜRECİNİN TÜM DETAYLARI
Gaziantep’te bir türlü durdurulamayan Koronavirüs’ün kentte pik yapması sonrasında Sağlık Bakanlığı 5 üst düzey koordinatörünü kentteki sağlık sisteminin ve yönetiminin taramasını yapmak üzere Gaziantep’e gönderdi. Bakanlık koordinatörleri 5 gün boyunca bir çalışma ve tarama yaptılar, tüm hastanelerin verilerini ve yönetim şeklini incelediler ve durumu bir rapor olarak hazırlamaya başladılar. Tam da bu süreçte ortaya ilginç bilgiler ve ilginç tablolar çıktı.

KOORDİNATÖRLER VERİLERE ULAŞAMADI
Bakanlık koordinatörleri yaptıkları incelemede sistemli bir kayıt oluşturulmadığını ve hastanelerdeki pandemi için oluşturulan yatak sayısı, kamu ve özel hastanelerde kayda geçen vaka sayısı, hastanelerde Koronavirüs’e bağlı gerçekleşen ölüm rakamları ve hastanelerde hali hazırda Koronavirüs’ten dolayı tedavi gören hasta sayılarına 4 günün sonunda ancak ulaşabildiler. Saha koordinatörlerinin incelemeleri sırasında birçok eksiklikle, yanlış uygulamayla, düzensizlikle karşılaşıldığı ve saha koordinatörlerini tabloyu hayretle karşıladığı öğrenildi.

4 GÜNDE ÇIKAN TEST SONUÇLARI
Saha koordinatörleri yaptığı incelemelerde 4 günde çıkan sonuçların sebebini irdelediğinde hastanelerden numunenin geç gelmesi ile covid laboratuvarındaki düzensiz çalışmaların neden olduğunu, hastanelerden sonuçların zaman zaman 12 saati bulan sürelerde laboratuvara ulaştırıldığı, laboratuvarın zaman zaman 24 saati geçen sürelerde numuneyi çalışmaya başladığını tespit ettiği ve hastanelerden her iki saatte bir numunelerin mutlaka laboratuvara ulaştırılması, testlerin mutlaka zamanında çalıştırılması ve test sonuçlarının 12 saatte verilmesi yönünde talimat verdiği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, numunenin verilmesi ile sonuçların çıktığı süre arasında geçen sürede pozitif olan vakaların bulaş riskini arttırdığı, yayılımı hızlandığını yaptığı toplantılarda dile getirdiği öğrenildi.

FİLYASYON DEĞİL FACİA!
Bakanlık saha koordinatörleri, filyasyonun yeteri sayıda personelle ve bakanlığın belirlediği şekilde yapılmadığını tespit ederek, sahaya 100’den fazla sağlık personelinin ilaveten eklenmesi talimatı verdiği öğrenildi.

KOORDİNATÖRLER KIRMIZI ALARM VERDİ!
Yıllardır sağlıkta dönüşümde başrol oynayan, daha önce Sağlık Müdürü, Genel sekreter, daire başkanlıkları, genel müdürlükler yapan, Ülkede ayak basılmadık yer bırakmayan koordinatörler Gaziantep'in içinde bulunduğu durumu, yönetimsel zaafiyeleri, hayretler içinde karşılayarak herkesin sahada olması gerektiğini, sahaya hakim olmayan yöneticilerin sorunları göremeyeceği gibi çözümde üretemeyeceğini belirterek yöneticilerin gerekmedikçe makamda oturmaması ve sahada olması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi..

TOPLANTIDA GERGİN ANLAR!
Saha koordinatörleri ile il sağlık müdürü, Hizmet başkanları ve yardımcıları ile yapılan toplantıda İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Sarıfakı ile Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Emin İnce arasında yaşanan sözlü tartışmaya saha koordinatörleri, "Bu tür şeyleri biz gittikten sonra konuşun, şu an bunlara zamanımız yok" şeklinde müdahale ederek konuyu kapattığı öğrenildi.

OLAN VATANDAŞA OLUYOR!
Sağlık müdürlüğündeki tartışmada kim haklı kim haksız bilinmezken, memohaber haber merkezine ulaşan vatandaşlar test sonuçlarının geç çıkmasından, yatacak yer bulamamaktan, hastane Acillerinde kuyruklar beklerken virüse yakalanırken ve Koronavirüs kabus gibi şehrin üzerine çökmüşken bakanlığın konuya el atarak sonuca ulaştırmasını umut ediyor.

HANGİ BİR SORUNDAN BAHSEDELİM?
Gaziantep’te sağlığın dibe vurması, üst düzey bürokrasisinin arasında adeta kaosa yol açtığı öğrenildi. İpler her geçen gün daha da geriliyor. Covid-19 sürecinde sınıfta kalan, bebek ölüm oranında 2 yıldır Türkiye 1.’si olan, ve daha bir çok sağlık hizmetlerinde skandallarıyla gündemden düşmeyen Gaziantep'in, sağlık hizmetlerinde üst düzey bürokrasinin de bu hususlarda bir birini karşılıklı suçladığı ideaları ortaya atıldı. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serdar Sarıfakı'nın her platformda bu başarısızlığı hizmet başkanlarına yüklediği iddia ediliyor. Öte yandan Halk Sağlığı Başkanı Dr. Mehmet Emin İnce'nin Sağlık Bakanına bizzat İl Sağlık Müdürünü şikayet etmesiyse bu ideaları adeta doğrular nitelikte. Öte yandan sıfır açılmasına rağmen verimlilikte Gaziantep'in en düşük puanını alan ve mobbing gibi davalarla gündemden düşmeyen Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesinin skandalları da bitmek tükenmek bilmiyor. Hastanenin başhekimi Doç. Dr. Ertuğrul Kılıç'ın daha sağlık kurulunu bile açamadığı ve hastaneye hiçbir katkı sunamadığı tartışmaları da Gaziantep'in en önemli sağlık konuları arasında tartışılıyor.

İNCE SARIFAKI’YI SUÇLADI
Durumun içler acısı olduğunu gören Bakanlık Koordinatörleri, İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Sarıfakı, Gaziantep Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Emin İnce, ilçe sağlık müdürleri, diğer sağlık müdürleri, başhekimler ve müdürlerle bir toplantı yaptı. Yapılan bu toplantıda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Mehmet Emin İnce, Bakanlık Koordinatörleri’nin huzurunda tüm süreçten İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı’yı sorumlu tuttu ve Sarıfakı’nın yaptığı yanlışları, bu süreci yönetmekte nasıl başarısız olduğunu gözler önüne seren bir konuşma yaptı ve bu söylemlerini yazılı bir metin olarak Sağlık Bakanı Doktor Fahrettin Koca, Gaziantep Valisi Davut Gül’e, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Milletvekillerinin tamamına da iletti.

MEMOHABER GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Bu süreçte memohaber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı, henüz Koronavirüs’ün Türkiye’de yayılmaya yeni başladığı günlerde bir köşe yazısı kaleme almış ve Gaziantep’te Koornavirüs sürecinin başarılı bir şekilde yönetilemediğini dile getirmişti. Taşçı yazısında, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Emin İnce ve Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Burcu Günsoy başta olmak üzere Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nın bir ekip kurup bu süreci daha iyi yönetmesi gerektiğine vurgu yapmıştı. Ancak uyarılar dikkate alınmamış ve nihayetinde Gaziantep’te sağlık camiasında ilk Koronavirüs vakası Gaziantep Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’ndaki 9 kişide tespit edilmişti.

SARIFAKI EKİBİNİ SUÇLADI
İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serdar Sarıfakı’nın ise suçu Dr. Mehmet Emin İnce’ye ve kendi ekibine attığı öğrenilirken, ekibinin zayıf olduğunu ve bu yüzden sağlık alanında başarı elde edemediklerini, yeni bir ekip kurup müdürlüğe devam etmesi durumunda bu durumu düzelteceklerini söyledi. İl Sağlık Müdürü Sarıfakı’nın il müdürlüğüne dair sözleşmesi 14 Haziran’da sona ererken yeniden göreve atanıp atanmayacağı merak ediliyordu. Ancak pandemi sürecinden dolayı İl Müdürü Sarıfakı ve İlçe Sağlık Müdürleri ile diğer yöneticilerin sözleşmeleri 2 ay süre ile uzatılmıştı.

BAKANLIK KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAK
Sağlık Bakanlığı’nın Gaziantep’teki Koronavirüs haritasını çıkarması için yetkilendirdiği saha koordinatörleri bu süreçte kimsenin koltuk peşinde koşmaması gerektiğini, vatandaşın sağlığının her makamdan daha üstün olduğunu dile getirdi. Yapılan toplantıda Gaziantep’teki Koronavirüs’ün artış sebeplerini tespit etmeden ve bu sorunları çözmeden Gaziantep’ten ayrılmayacaklarını, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca adına Gaziantep’te bulunduklarını ve Gaziantep’teki pandemi sürecindeki yanlışları düzeltip vaka artışını durdurmak adına hiçbir sağlık yöneticisinin gözünün yaşına bakmayacaklarını ve görevden alınması gereken kim varsa görevden alacaklarını söylediler.

ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR
Gaziantep’teki vaka artışlarının sebebinin çok büyük ölçüde sağlık camiasının yöneticilerinden kaynaklandığını ve bu sürecin sağlıklı yönetilemediğini ve de pandemi sürecinde sağlık yöneticilerinin başıboş davranışlar içinde olduklarını tespit eden Sağlık Bakanlığı Koordinatörleri’nin bir acil eylem planı hazırlığında oldukları öğrenildi. Bu süreçte İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serdar Sarıfakı başta olmak üzere kamudaki tüm sağlık yöneticilerinin görevden alınma ihtimalinin bulunduğu bilgisi alınırken yaşanan pandemi krizinin önüne geçilmesi için bütün seçenekler masaya yatırıldı.

ABDULKADİR YÜKSEL HASTANESİ’NİN YARISI ATIL
Gaziantep’teki sağlık camiasının sorunları bunlarla da sınırlı değil. Mesela Bakanlık Koordinatörlerine iletilen konulardan birinin de Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi konusu olduğu öğrenildi. 2 yılı aşkın bir süre önce tamamlanıp hizmete sunulan Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi bir türlü tam teşekküllü olarak hizmet veremedi ve yapıldığı günden bu yana kapasitesi bir türlü yüzde 50’nin üzerine çıkarılamadı. Gaziantep’te tüm hastaneler pandemi hastanesi olarak hizmet vermeye başlamasına rağmen Gaziantep’te pandemi dolayısıyla hastanelerde adeta hastaların yatırılacağı yatak bulunamazken yapımı yıllar önce tamamlanana Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nin tam kapasite ile hizmet vermemesi yönetim zaafiyeti olarak değerlendirildi. Öyle ki Gaziantep’e yapılması gündemde olan bir pandemi hastanesi bile söz konusuyken hazır halde yapılmış bulunan Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nin yarı kapasitesinin atıl vaziyette bekletiliyor olmasına anlam verilemiyor.

BEBEKLER NEDEN ÖLÜYOR?
Bir başka sorun ise Gaziantep’te dikkat çeken bebek ve çocuk ölümleri olarak dikkat çekiyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Gaziantep 2 yıldan beri bebek ölüm hızında Türkiye’de başta geliyor. Ayrıca çocuk ölüm hızında da yine Gaziantep ikinci sırada geliyor. Bebek ve çocuk ölümlerinin sebepleri de hastanelerdeki yeni doğan servisleri, yeni doğan yoğun bakımının yetersizliği ve kapasitesinin yetersizliği olarak görülürken ildeki sağlık yöneticilerinin bu konuda bir türlü adım atmayıp süreci tıpkı vatandaş gibi izlemesi bu sorunun önüne geçilmesi için hiçbir çalışma yapılmaması da Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ayrıca ilgilendiği konular arasında bulunuyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MOTİVASYONU DÜŞÜRÜLDÜ
Sağlık alanındaki sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Özellikle pandemi sürecinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlık çalışanlarına döner sermaye ve ek ödeneklerin tavan uygulamaya göre yapılacağını açıklamasına rağmen Gaziantep’teki sağlık çalışanlarına pandemi sürecinde ilk 3 ay bu ödeme yapılırken sonrasında ödemelerin kesilmesi ile sağlık çalışanlarının motivasyonu düştü. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Gaziantep’te de sağlık çalışanları büyük bir kahramanlık örneği göstererek, yeri geldiğinde eşlerini, ailelerini ve çocuklarını ihmal ederek ve de kendi sağlıklarını hiçe sayarak pandemi sürecinde vatandaşa sağlık hizmeti vermeye çalışıyor. Ancak döner sermaye ve ek ödeneklerin sağlık çalışanlarına yansıtılmaması sağlık çalışanlarının bu sürece dair motivasyonunu yitirmesine sebep oluyor. Öyle ki Gaziantep’te şu ana kadar 250’nin üzerinde sağlık çalışanı Koronavirüs’e yakalandı ve tedavi gördü. Hali hazırda Koronavirüs testi pozitif olan çok sayıda sağlık çalışanı bulunuyor.

MHRS TAM ANLAMIYLA DEVREYE KONULDU
Bakanlık yetkilileri, Merkezi Hekim Randevu Sitemi (MHRS)sisteminin tam anlamıyla uygulanması için gereken talimatı verdi. Bu sistemle pandemi dışındaki hastalara randevusuz poliklinik hizmeti verilmeyecek. Ayrıca daha önceleri hastanelerde 24 saat esasına göre çalışılmıyor ve sürüntü numunelerinin sonuçları 2 günden önce sonuçlanmıyordu. Şimdi ise 24 esasına göre çalışma sistemine geçildi ve sürüntü örnekleri aynı gün laboratuvardan sonuçlanacak ve test sonuçlarına göre vakaların tedavisine daha hızlı şekilde başlanacak. Böylelikle tam anlamıyla bir filyasyon sağlanmış olacak.

İŞTE İNCE’NİN SAĞLIK BAKANI, VALİ, FATMA ŞAHİN VE MİLLETVEKİLLERİNE İLETTİĞİ O METİN
Gaziantep Halk Sağlığı Merkezi Başkanı Mehmet Emin İnce’nin İl Sağlık Müdürü’nü yerden yere vurduğu ve yetkililere bu durumu ilettiği o metinin önemli bölümleri:
“Sayın Bakanım; Ben Gaziantep Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doktor Mehmet Emin İnce.
Sağlıkta yaşadığımız sorunları size aşağıda arz etmek istiyorum. Öncelikle İl Sağlık Müdürümüz Serdar Sarıfakı beyle pandemi başladığından itibaren zoom üzerinden bir iki defa toplantı yaptık. Kendisi verimli bulmadığı için zoomla da toplantılar devam etmedi dolayısıyla başkan, başkan yardımcıları ve başhekimlerle koordineli bir şekilde çalışmamakta. Bizler sahada yaşadığımız sıkıntıları sağlık müdürümüzle yüz yüze görüşemediğimiz için aktarmakta sorun yaşıyoruz. Sayın Bakanım sahada bizler gerçekleri görüyoruz ve bu sıkıntılar yarın sizlere ve de ile yansıyacağından yazma ihtiyacı hissettim. Eğer uygun görürseniz size ilimizdeki problemleri tek tek anlatmak isterim. Çünkü bazı işler iyi gidiyor gibi anlatılıyor ama gerçekte öyle değil. İl sağlık müdürlüğümüzde daha önceden olduğu gibi özellikle pandemi sırasında da başkan ve başkan yardımcıları ile toplantılar yapılmamakta, bu durum olaylara müdahale etmede gecikmelere neden olmakta ve salgının daha da ilerlemesine yol açmaktadır. Müdürlük karar almakta geç kalıyor. Başkanlar olarak personeli sevk ve idare etme durumumuza engeller çıkartılıyor. Diğer illerimize göre oluşturulan filyasyon ekipleri çok çok düşük sayıda. Anne bebek ölümünde Türkiye'nin en kötü iliyiz. Kadın doğum hastanesinde şartlar o kadar kötü ki bazen iki hasta aynı yatağı paylaşıyor. Hastane avlusunda yapımı bir yıldır tamamlanan aile sağlık merkezi hastaneye dahil edilemedi. Sözleşmelerin sürelerinin sonuna yaklaştığımız bu zamanlarda yukardaki hususları değerlendirmenize arz ediyorum.”"

Kaynak:https://www.memohaber.com/saglik/gaziantep-sagliginda-sagliksiz-isler--/38901/

Editör: TE Bilisim