Türkiyenin bir çok ilinde son zamanda çıkan yangınlara karşı mücadele devam ederken, vatandaşlar başta olmak üzere bir çok gönüllü, sağlık ve kamu personelleri azami emek göstererek mücadele etmeye devam ediyor.

Bu kapsamda herkes elinden geleni yaparken, yerli bir Mühendislik ve ArGe firması olan Sunday Mühendislik “bambi bucket” olarak bilinen ve helikopterlerin yangın üzerine su boşaltabilmelerini sağlayan sistemin hızlı şekilde üretilebilecek olan yerli bir versiyonunu tasarladı.

Antalya’da yer alan firmanın kurucusu Elektrik & Elektronik Mühendisi M. Salih Kanber, yangın yerlerinde insanların pet şişelerle yangına su taşıdıklarını gördüklerinde yüreklerinin parçalandığını, herkesin kendi imkanları ölçüsünde bu mücadeleye destek olması gerektiğini, kendileri de bir ArGe firması olarak askeri ve sivil helikopterlerin yangınlara müdahale edebilmesi için bir çözüm oluşturmak için derhal çalışmaya başladıklarını aktardı.

Birkaç gün içerisinde gece gündüz çalışarak tamamladıkları Yerli Yangına Müdahale Sisteminin piyasada mevcut bulunan parçalarla çok hızlı şekilde üretilebilmesi için tasarlandığını belirten Kanber, kabiliyetleri yeterli olan tüm yerli firmaların bunu üretebilmesi için teknik çizimlerini ticari kaygı gütmeden umuma açık bir şekilde yayınladıklarını ve herkesle paylaştıklarını ifade etti.

Firmanın web sitesinde tüm detayların paylaşıldığı sistemin kapasitesi 1 ila 8 ton arasında olacak şekilde üretilebilecek.

Üretimle alakalı ilgili sayfada paylaşılan diğer detaylar şu şekilde;

“Yaptığımız çalışma ile, helikopterlerin su kaynakları ve yangın mahalleri arasında 1-8 ton arası su taşıyabilmelerini temin eden özel bir düzenek tasarladık. Hızlı üretilebilmesi birinci öncelik olan, bu sebeple kalıp, talaşlı imalat vs gibi yöntemlere başvurulmayan düzeneğimizdeki başlıca alt birimler aşağıdaki gibidir;

1-8 Ton arası PE Su deposu (Ters çevrilerek ve tabanı kesilerek kullanılmıştır)

Galvanizli demir profillerden kaynakla birleştirilmesi ile oluşturulacak olan Taşıyıcı kafes

3D Baskı ile üretilmiş kafa, kauçuk levha, galvanizli demir profil gövde ve kapatıcı ağırlıktan oluşan Alt tıpa mekanizması

Yangın mahalinde alt tıpanın açılabilmesini temin eden Lineer Aktüatör

Lineer aktüatörün kumandasını temin eden batarya ve kontrol elektroniklerinden oluşan kontrol merkezi

Üretimde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir;

Kullanılacak olan PE Su deposunun et kalınlığı minimum 6mm olmalıdır

Profil birleşim yerlerinde kullanılacak flanşların et kalınlığı minimum 5mm olmalıdır

Taşıyıcı kafes üretiminde kullanılacak olan profillerin kalınlığı kullanılacak su deposuna göre belirlenmelidir

Taşıyıcı kafes su dolu olduğu halde yere ayakları üzerine bırakılmamalıdır, düzenek yerde iken boş olmalıdır.

Lineer aktüatör minimum çekme kuvveti 3000N olmalıdır.

Lineer aktüatör içerisinde limit switchler yer almalıdır, kontrol elektroniğindeki akım sens modülü 24V regülatöre sahip olmalı ve tercihen hall sensörler ile akım var-yok bilgisi almalıdır”

Bu ülkenin vatansever evlatları, vatansever doktorları, askerleri, itfaiyecileri ve mühendislerinin bitmeyeceğini görüyoruz ve Sunday Mühendislik firmasına teşekkür ediyoruz.

Editör: TE Bilisim