Yeni yönetmelik hekim, sağlık personeli ve sendikacıları karşı karşıya getirdi...

Bakanlığın yeni yönetmeliği sağlık ortamını gerdi!

Tarih 24 Şubat 2020...

Yani 12 gün önce Kızılcahamam'da Sağlık-Sen'in düzenlediği "Türkiye Buluşması" konulu toplantıya katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir "Herkesi memnun edecek adaletli bir döner sermaye taslağı hazırlıyoruz..." diyerek sağlıkçılara müjdeyi vermişti.

Bu açıklamanın ardından yüzleri gülen, umutları yeşeren sağlık emekçileri, yürürlüğe girecek yeni yönetmeliği büyük bir heyecan ve merak içinde beklemeye başladılar...

Veee...

Tarih 4 Mart 2020.

Resmi Gazete'de "Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı...

Yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihi 1 Nisan 2020...

Sağlık alanı bir anda karıştı!

Ortalık toz duman göz gözü görmüyor...

***

Yayınlanan yönetmeliğin sadece ve sadece hekimler yararına düzenlendiğini iddia eden ve eşitsizlik, adaletsizlikle dolu olduğunu dile getiren sağlık emekçileri, yetkili sendika Sağlık-Sen'i bu konuya ilgisiz, duyarsız ve sessiz kalmakla suçladılar.

Sağlık emekçileri, malum sendika Sağlık-Sen'e üye olan meslektaşlarına acil ve toplu bir şekilde istifa etmeleri önerisinde bulundular.

Şimdi önce sağlık emekçilerinin yeni çıkan yönetmeliğe neden bu kadar ciddi tepki koyduğunu ve öfkelendiklerini anlatalım.

Aslına bakarsanız döktürmeye gerek yok!

Tek cümle:

Yeni yönetmelikte sağlık emekçilerine hiçbir iyileştirme yapılmadı!..

***

Bakalım Memur-Sen'e bağlı yetkili sendika Sağlık-Sen bu işe nasıl bir açıklama getirecek!

Ancak sektörde örgütlü ikinci büyük kamu çalışanı örgütlenmesi olan Türk Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse, Sağlık Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunarak, tüm çalışanların beklentilerini karşılayacak yeni bir döner sermaye yönetmeliğinin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Öncelikle 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek yönetmelikle sağlık kurumlarında iş huzuru ve barışının daha da kötüleşeceğini vurgulayan Köse, şunları aktardı:

"Yeni yönetmeliğin sağlık çalışanlarını hüsrana uğratmasının en önemli nedenlerinden biri beklentilerin çok yüksek tutulması ve bunun karşılığında herhangi bir şeyin çıkmaması.

Hekimlerin önemli bir kısmının kat sayılarında değişiklik yapılmazken döner sermayelerde kayıp yaşanmasına neden olacak düzenlemeler oluştu. Bir kısmında ise beklentileri tam karşılamasa da iyileştirmeler var. Kısacası mevcut düzenlemenin tamamına baktığımız zaman çalışanların beklentisini karşılamaktan çok uzak bir yönetmelik ve çalışma barışını etkileyecek derecede sorunları beraberinde getirecek."

***

Sağlık sitelerindeki yorumlarda tepki, isyan ve öfke var!

Sağlık emekçileri haksız da sayılmazlar!..

Ve ne yazık ki sağlık emekçileri ile hekimler restleşmeye kadar gittiler...

Burada o yorumları paylaşmak istemiyorum...

Çünkü sağlık bir ekip işidir, biri olmadan diğeri olmaz ve birlikte mücadele gerektirir...

Zaten sağlık personelinin "Hekimin aldığı kadar döner istiyoruz!" diye bir ısrarı yok.

Dağıtılan pastadan onlar da emeklerinin karşılığını almak istiyorlar o kadar!

Almalıdırlar da!..

***

İstifa kampanyası...

Sağlık emekçilerinin asıl hedefinde onların deyimi ile "sözde" yetkili sendika Sağlık-Sen var.

Üyeler birer birer istifa ediyor ve istifa dilekçelerini sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar...

Hatta Türkiye genelinde Sağlık- Sen'den toplu istifa kampanyası başlatılması için bazı üyeler öneride bulunurken, bazıları da böyle bir eylemin söz konusu olamayacağını savunuyor...

Anlaşılacağı üzere bu pilav daha çok su kaldıracak gibi...

Hadi hayırlısı!

Bekleyip görelim bakalım...

Lale Akasoy-yenidönem

Editör: TE Bilisim