Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan taslakla, 30 büyükşehir belediyesinin merkezi bütçedeki vergi gelirlerinden aldıkları paylarda değişikliğe gidiliyor.

TOPLU TAŞIMADA ÖTV KALKIYOR

Toplu taşıma ücretlerinde Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılması planlanıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gelirlerinden büyükşehirlere pay aktarılması da önemli bir düzenleme. Yalnız bu konunun Maliye ile yapılacak değerlendirmeden sonra netleşeceği ifade ediliyor. Taslakla MTV gelirlerinin yüzde 10’unun büyükşehir belediyelerine aktarılması da planlanıyor. Büyükşehirlerin gelirlerinin artırılması için park cezalarından, deprem sigortası, yangın sigortası gibi kalemlerden elde edilen prim gelirlerden de büyükşehirlere pay ayrılaca .

Taslakla emlak vergilendirmelerinde de değişikliğe gidiliyor. Emlak vergilendirmelerinde şu anda 4 yılda bir tespit edilen emlak vergisi değeri belirlemesinin 2 yıla düşürülmesi ve vergilendirme şeklinin değişmesi şeklinde değişiklik yapılacak. Ayrıca arka sokaktaki evle ana caddedeki evin vergisi de farklı olacak. Böylece herkes evinin gerçek değeri kadar vergi ödeyecek. 

Editör: TE Bilisim