Yeni düzenlemeyle dijital hizmetler vergisi, konaklama ve değerli konut vergisi hayatımıza girecek.

Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması için yeni düzenleme geliyor. Gelir Vergisi'nde üst dilim yüzde 35'ten 40'a çıkıyor. Sporcuların vergisi yükseliyor. Spor hakemlerinin kazancında vergi istisnası kalkıyor. Kurumlar Vergisi düşecek. Bazı yeni vergiler de hayatımıza giriyor. Yeni düzenlemeyle dijital hizmetler vergisi, konaklama ve değerli konut vergisi hayatımıza girecek.

Yeni kanun teklifine göre, gelir vergisi dilimlerindeki oranlarda değişiklik olmayacak. Yani 500 bin TL'ye kadarki kazançlar mevcut oranlara göre vergilendirilecek. 500 bin TL'nin üzerindeki kazançlardan yüzde 40 vergiye alınacak. Bu yeni vergi oranları 2019'da elde edilen ücret gelirlerine uygulanmayacak fakat ücret dışındaki gelirlerde vergi uygulanacak.

Hiç Geliri Olmayanların Emeklinin Evi İstisna Olacak

Emlak vergisi ile tapu harcı matrahının alt sınır, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce yapılan veya yaptırılan değerleme ile emlak vergisi değerinden yüksek olanı matrah olarak kabul edilecek. Kamu ve diplomatik mensupların meskenleri, hiçbir geliri olmayan veya emekliler bu vergiden muaf olacak.

Yeni Gelir Vergisi Oranları Şöyle Olacak

* 18 bin TL'ye kadar % 15

* 40 bin TL'nin 18 bini için 2.700 TL, fazlası için % 20

* 98 bin TL'nin 40 bin TL'si için 7.100 TL, fazlası için % 27

* 500 bin TL'nin 98 bin TL'si için 22.760 TL, fazlası için % 35

* 500 bin TL'nin 500 bin TL'si için 163.460, fazlası için % 40

Google'den Apple'a, Netflix'den Spotify'a bugüne kadar vergi ödemeyen teknoloji şirketleri de kapsama alınıyor. Her türlü reklam hizmetleri, oyun, müzik, video uygulama içi satışları, sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetlerden yüzde 7.5 vergi alınacak. Türkiye'den elde edilen, hasılatı 20 milyon TL'den veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon eurodan az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf olacak. Vergiyi bu hizmetleri sunan şirketler ödeyecek, tüketiciye doğrudan yansımayacak. Eğer bu şirketler, bu platformlar üzerinden Türkiye'de elde ettikleri gelirleri beyan edip, dijital hizmet vergisini ödemezse, Gelir İdaresi Başkanlığı'nda internet sitesi üzerinden isimleri ilan edilecek. İlandan itibaren 30 gün içinde de yükümlülüklerini yerine getirmezlerse, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine, bu hizmetlere erişimi engelleyebilecek.

Değeri 5 milyon lirayı aşan konutlara 'değerli konut vergisi' getiriliyor. Konutunun değeri 5-7.5 milyon arasında olanlar binde 3, 7.5-10 milyon arasında olanlar binde 6, 10 milyon ve üzerinde olanlar yıllık yüzde 1 vergi ödeyecek. Yeni uygulama, Şubat 2020'de verilecek beyanlarla başlayacak. Vergi, şubat ile ağustos aylarında iki eşit taksitle ödenebilecek.

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlere konaklama vergisi getirilecek. Geceleme ve diğer hizmetlerin KDV hariç toplam bedeli üzerinden yüzde 2 vergi alınacak ve aylık ödenecek.

Kambiyo işlemlerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi binde 1'den 2'ye çıkarılacak

Halka açılarak BİST'te ilk defa işlem görmeye başlayan şirketlere 5 yıl boyunca Kurumlar Vergisi 2 puan indirimli olarak uygulanacak.

İşverene çalışanları taşıma desteği veriliyor. Taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedeli olarak 10 liraya kadar ödemeler stopaj yapılmadan verilebilecek. Ödemeler, toplu taşıma kartı, bileti gibi ödeme araçları verilmesi şartına bağlı olacak.

Temyize açık olarak mükellefçe kazanılan davalarda, mükellef temyizden vazgeçerse indirim uygulama imkanı veren "Kanun Yolundan Vazgeçme" müessesesi de yenilik olarak teklifte yer alıyor.

Spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretler için tanınan gelir vergisi muafiyeti kaldırılacak. Sporcuların ücret ve transfer bedellerinden alınan yüzde 15'lik oran da 20'ye yükseltilecek. Yeni düzenlemeye göre, ücret ve transfer bedeli 500 bin TL'yi aşan sporcular beyanname vermek durumunda kalacak ve yüzde 45'e varan oranlarda vergiye tabi olacak.

Spor hakemlerinin kazançlarındaki vergi istisnasını kaldırılıyor. En üst ligdeki sporcuların gelir vergisi yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkıyor.

Sanatçı, yazılımcı ve mucitlerin bu faaliyetlerinden gelirleri yıllık 500 bin lirayı aştığında gelir vergisine tabii olacak.

Patronların şirketleri üzerinden kiralama yapılan binek araçların her birine ilişkin aylık 5.500 TL'ye kadar olan kısmı, satın alınanların da ÖTV ve KDV toplamının en fazla 115 bin TL'ye kadar kısmı gider olarak gösterilebilecek.

Editör: TE Bilisim