Günümüzde kadınların cinsel farkındalıklarının artmasıyla beraber genital estetik uygulamalarına talebin arttığını belirten Prof. Dr. Deniz Ulaş, vajinoplasti (vajina daraltma ameliyatı) ve cinsel hayata etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Vajina Neden Genişler?

Vajina, yapısı gereği esnek bir organdır. Zorlu doğumlar, çoklu doğumlar, yaşın ilerlemesine bağlı olarak vajina kanalının sıkılığını sağlayan kolajen ve elastin üretiminin azalması gibi durumlarda vajina genişleyebilir.

Vajina genişlediği takdirde ise kadınlar hem fizyolojik hem de psikolojik çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler. Kimi zaman vajinal rejüvenasyon kapsamında uygulanan PRP ve lazer tedavileri ile vajina kanalının sıkılaşması sağlanabilse de bazı durumlarda bu medikal tedavilerin vajinadaki genişlemeye çözüm üretemeyeceği bilinir ve vajinadaki deformasyonların giderilebilmesi için vajinoplasti operasyonuna (vajina daraltma ameliyatı) başvurulması gerekebilir.

Geniş Vajina Belirtileri

Geniş vajina belirtilerine bakıldığında en sık görülen belirti ilişki sırasında yeterli darlığın olmaması ve buna bağlı cinsel ilişkide alınan hazzın azalmasıdır. Bu şikayet kadından veya erkekten gelebilir.

Cinsel ilişkide zevk almanın azalması dışında, ilişki sırasında vajinadan ses veya gaz çıkması belirtisi de geniş vajina belirtileri arasındadır. Bu durum hem kadından hem de erkekte konsantrasyon kaybına, dolayısıyla da cinsel hayatın olumsuz etkilenmesine neden olur.

Vajinoplasti (Vajina Daraltma Ameliyatı) Nedir?

Vajina kanalı genişleyen, vajina kanalındaki genişleme nedeniyle cinsel ilişki sırasında vajinasından ses gelen, cinsel ilişki sırasında hazza ulaşamayan, genel sağlık durumu operasyon için engel teşkil etmeyen kadınlara vajinoplasti ameliyatı yapılabilir.

Vajinoplasti, genişleyen vajina kanalının daraltıldığı, vajina kaslarının yeniden yapılandırıldığı, gerekli durumlarda pelvik taban kaslarının sıkıştırıldığı, fazla cilt dokusu alınarak vajinanın yeniden şekillendirildiği ameliyatıdır.

Vajinoplasti yalnızca kozmetik amaçla gerçekleştirilen bir estetik ameliyat olarak yorumlanmamalıdır. Vajinada meydana gelen genişlemenin yol açtığı fonksiyonel sorunlar kadınların hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını etkileyebilir.

Vajinoplasti Neden Yapılır?

Vücudun genelinde olduğu gibi yaşın ilerlemesi ile birlikte vajinanın bağ dokularının ve kaslarının ana bileşeni olan kolajen üretimi azalır. Kollojen üretiminin azalması bölgenin esnekliğini azaltır.

Doğal yaşlanma sürecine ek olarak kişinin doğum geçmişinin olması, hormonlarının değişmesi, bölgede doku deformasyonları meydana gelmesi gibi durumlar vajina genişlemesi ile sonuçlanabilir.

Her ne kadar vajina genişlemesi ile doğum geçmişi arasında doğrusal bir bağ bulunsa da doğum yapmayan kadınlar da vajinal genişleme ile karşılaşabilir. İşte tüm bu nedenler sonucu vajinanın sıkılığını kaybetmesi cinsel ilişki sırasında hem kadınların hem erkeklerin hazzını olumsuz yönde etkilemekle kalmaz vajinadan ilişki sırasında ses gelmesi kadınların cinsel ilişkiden kaçınmasına neden olabilir.

Yaşanan öz güvensizlik zamanla çiftlerin arasına soğukluk girmesine neden olabilir. Tüm bunlardan bağımsız olarak vajina genişlemesi ile yaşanabilecek enfeksiyonların ve idrar kaçırma problemlerinin de göz ardı edilmemesi önemlidir.

Vajina Daraltma Ameliyatı Zararlı mı?

Vajina daraltma ameliyatı doğru teknikle ve yeterli özen gösterilerek yapıldığında zararlı değildir. Vajina anatomisi gereği riskli bir bölgede değildir. Ayrıca vajina diğer dokulara göre kolay iyileşen bir bölgedir. Bu nedenle vajina daraltma ameliyatının riski çok azdır.

Sadece ameliyat sırasında vajina ile komşu olan rektuma (son bağırsak) zarar vermemek gerekir. Zaten o bölgenin anatomisine hakim bir cerrah bunun farkındadır ve dikkatli davrandığında bu komplikasyonu yaşamaz.

Vajina Daraltma Ameliyatından Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir?

Ameliyatla vajina daraltma sonrası yaklaşık 4-6 haftalık süreç dahilinde cinsel perhiz uygulanır. Bu süre zarfında operasyon bölgesiyle bölgedeki bağ ve kas dokular iyileşir. Diğer genital estetik operasyonları sonrası olduğu gibi vajinoplasti sonrası cinsel yaşamda da belirgin değişimler meydana gelir.

Vajinoplasti Sonrası Daha Fazla Zevk Alacak mıyım?

Evet. Vajina daraltma ameliyatı sonrası hem kadının hem de erkeğin cinsel ilişkide aldığı zevk artar. Çünkü Vajina kanalı daraltıldığı ve pelvik taban kasları sıkılaştırıldığı için cinsel ilişki sırasında hem kadınların hem de erkeklerin aldığı haz artar, vajina genişlemesine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında vajinadan gaz çıkışı engellendiği için ilişki sırasında ses gelmez.

Boşalamıyordum, Ameliyat Sonrası Boşalacak mıyım?

Vajinanın dar olması kadının ve erkeğin aldığı zevki artırır. Ama cinsellikten uzak olan, bilinç altında cinselliği normalleştirmemiş bir kadın ameliyat olsa bile boşalamayabilir. Çünkü kadınların boşalması sadece mekanik değil esas psikolojik bir durumdur.

Vajinoplasti ameliyatı sadece mekanik sorunu çözer. Psikolojik problemleri çözmez. Tabi ki ameliyat sonrası özgüveni artan bir kadının kendi beden algısı düzelir ve cinsellikle yeniden barışması adına fırsat sağlanmış olur. Vajinoplasti ameliyatı çiftlerin ilişkilerinin yeniden canlanması adına önemli faydalar sunar ama tek başına vajinoplasti ameliyatı kadının boşalacağını garanti etmez.

Kadınların cinsel ilişki sırasında aldığı hazzı artıran veya boşalmasını kolaylaştıran vajinoplasti etkilerinin yükseltilmesi adına farklı medikal uygulamalara da başvurulmasının mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz Ulaş, anorgazmi sorununun azaltılması adına klitoris ve G noktası gibi cinsel haz merkezlerine dolgu ve PRP uygulamaları yapılabileceğinin altını çizdi.

Yine kadınların ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda vajina daraltma ameliyatı ile , perineoplasti ve klitoral hudoplasti gibi genital estetik ameliyatlar eş zamanlı planlanabilir.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın...

Referanslar

  • https://www.webmd.com/women/guide/vaginoplasty-and-labiaplasty-procedures
  • https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/aesthetic-genital-plastic-surgery/vaginoplasty
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320605#Female-genital-cosmetic-surgery
Editör: TE Bilisim