Evet, yazımızın başlığı bir hekimin sosyal medyasında paylaştığı tweetten alıntı…

Öncelikle, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavının (TUS) açıklanan sonuçlarına göre cerrahi branşları tercih eden hekim sayısı sıralamanın çok ama çok altında…

Bu tercihlerin elbette birçok nedeni var…

Bu nedenleri Ortopedi Uzmanı ve CHP Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın ağzından aktaracağız size…

Ama önce paylaşılan tweetlerden birkaç örnek aktarayım…

***

“Mecburiyetten KVC, KDH, beyin, genel, ortopedi branşlarını yazan hekim de kalmayacak artık. Bu branşların asistansız kalacağı kesin. Gelecekte de uzmansız kalınacağı kesin. Kimse uzun yaşamayacak… Cildiye ve plastik cerrahi sayesinde herkes güzel ölecek…”

Bir diğer hekimden farklı bir tweet daha…

“KDC, anestezi, kardiyoloji, ortopedist ve kadın sağlığı ve hastalıkları doğum uzmanı arkadaşlarımla aramı bozmamam lazım. Birkaç seneye karaborsaya düşecekler…”

Şaka falan değil, durum gerçekten bu kadar ciddi…

***

Saatler, günler, aylar hatta bir gençliğin sermaye edildiği TUS tercihlerinde gelinen son nokta bu…

Ve TUS’ta cerrahi branşların tercih yüzdesi azalırken, en fazla tercih edilenlerin başında cildiye, plastik cerrahi, radyoloji, KBB, Göz ve FTR gibi branşlar gelmekte…

Ortopedi, kalp, göğüs, çocuk, beyin ve genel cerrahi gibi alanları tercih edenlerin sayıları ise oldukça az ne yazık ki…

***

Üniversitelerde hoca kalmadı!

CHP’li Prof. Dr. Yüksel Özkan her yıl bin 500 hekimin ülkeyi terk ettiğini ve bu gidişle kamu hastanelerinde hekim kalmayacağını söyledi.

Hekimlerin çoğunun para için değil, çalışma ortamı ve koşulların iyi olmadığı için gittiğini anlatan CHP’li Prof. Dr. Özkan, sorunlara çözüm üretilmediğinden bahsetti.

Malpraktis uygulamaları nedeniyle genel cerrahi, kadın doğun, beyin cerrahisi ve ortopedi gibi alanların hekimler tarafından tercih edilmediğini de ifade eden Prof. Dr. Özkan şu bilgileri verdi:

***

“Tıp fakülteleri gerek akademik,  gerekse donanım olarak yetersiz kaldığını görüyoruz… Geçim sıkıntısı nedeniyle üniversitelerde hoca kalmadı! Böyle giderse asistanların eğitim kalitesi düşecek, bu da halk sağlığını ciddi şekilde etkileyecektir. Yurtdışına hekim göçleri artacak. Birçok ameliyat yakın bir zamanda kamuda yapılamaz hale gelecek. Halen birçok riskli ameliyatlar kamuda yapılamıyor. Çünkü hekim risk almak istemiyor. Önünde milyonluk tazminat davaları, ölüme var şiddet var. Bu nedenle hekimler birçok cerrahi branşı seçmiyor. Eğer böyle devam ederse, ameliyat olmak için hekim bulamayacağız…”

***

Evet, anlatılanlara göre sağlık alanında gidişat hiç ama hiç iyi değil ne yazık ki…

Bacağımız kırılsa, kalbimiz teklese, midemizde yara çıksa, beynimizde kitle görülse tedavimizi yapacak, bizi sağlığımıza kavuşturacak cerrah bulmakta bayağı bir zorlanacağız…

Diyelim ki kamu hastanelerinde az sayıda cerrah kaldı…

Sıra bize ne zaman gelecek?

Neyse cildiye ve plastik cerrahlar sayesinde hepimiz genç ve güzel olacağız…

Ezcümle dönelim yazımızın başlığına:

Uzun yaşamayacağız belki ama hepimiz güzel öleceğiz!

Lale Akasoy*Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim