27 milyon hemşire ve 130 ulusal kuruluşu temsil eden Cenevre merkezli grubun CEO'su Howard Catton, artan Omicron vakaları arasında hastalık, tükenmişlik ve personel ayrılmalarının devamsızlık oranlarını iki yıllık pandemi sırasında henüz görülmemiş seviyelere çıkardığını söyledi.

CEO, “Boşluğu kapatmak için Batılı ülkeler, gönüllüler ve emeklilerin yanı sıra ordu personeli işe alarak yanıt verdi, ancak birçoğu sağlık eşitsizliğini kötüleştiren bir eğilimin parçası olarak uluslararası istihdamı da hızlandırdı” diye devam etti.

‘BU DURUMDAN KORKUYORUM’

Catton, Covid-19 ve küresel hemşirelik gücü hakkında birlikte yazdığı bir rapora dayanarak Reuters'e verdiği röportajda, "İngiltere, Almanya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi yerlere uluslararası işe alımda kesinlikle bir artış gördük" dedi.

Catton, "Bu 'çözümden' gerçekten korkuyorum, zengin ülkelerin ekonomik güçlerini satın almak ve biriktirmek için kullandıkları kişisel koruyucu ekipman ve aşılarda gördüğümüz şeye biraz benziyor, eğer bunu yaparlarsa hemşirelik işgücü için bu eşitsizliği daha da kötüleştirecek" dedi.

‘SALGINDAN SONRA YIĞIN OLACAK’

ICN verilerine göre, salgından önce bile küresel olarak 6 milyon hemşire sıkıntısı vardı ve bu eksikliklerin yaklaşık yüzde 90'ı düşük ve orta gelirli ülkelerdeydi. Catton, zengin ülkelere yeni katılanların bazılarının Nijerya da dahil olmak üzere Sahra altı Afrika'dan ve Karayipler'in bazı bölgelerinden geldiğini ve hemşirelerin genellikle evde olduğundan daha yüksek maaşlar ve daha iyi koşullarla motive edildiğini söyledi.

ICN raporu, bu sürecin hemşirelere tercih edilen göçmenlik statüsü verilmesiyle de kolaylaştırıldığını söyledi. Catton, daha fazla yatırım ve işgücünü güçlendirmek için on yıllık bir plan çağrısında bulunarak, pandemi yavaşladığında zengin ülkelerin bile "bakım yığınlarıyla" başa çıkmakta zorlanacağı konusunda uyardı. (Reuters)

Editör: TE Bilisim