Şanlıurfa son yıllarda hastanelere yapılan yatırımlara karşın doktor kadrosunun yetersizliğiyle dikkati çekiyor. Türkiye'nin en kalabalık ve genç nüfusun yoğun olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da Suriyeli sığınmacılarla beraber 1 milyondan fazla 18 yaş altı çocuk bulunuyor. Kentte özellikle çocuk branşlarında ciddi eksiklik bulunuyor.

Şanlıurfa’nın tek çocuk hematolojisi ve onkolojisi hastalıkları uzmanı Dr. Dilek Ece de Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Hastalıkları birimindeki görevinden hasta yakınlarınca tehdit edildiği ve sözlü saldırıya uğradığını öne sürerek ‘beyaz kod’ müracaatında bulunup rapor alarak kentten ayrıldı.

Kentte ne üniversite hastanesinde ne de kamu hastanelerinde çocuk hematolojisi uzmanı kalmadı.

Hemofili Dernek Başkanı Ali Yıldırım da Şanlıurfa’nın kanayan yarası olan sağlıktaki çocuk doktoru eksikliklerini gündeme taşıdı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kentteki hematoloji polikliniğinin kapandığını belirten Yıldırım, şunları dile getirdi:

“Şanlıurfa’da kamu eğitim ve araştırma hastanelerinde, pediatri çocuk hematolog bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığı yetkili mercilerin bir çocuk hematolog uzmanı hekiminin ağustosta yapılacak dağıtım listesinden Şanlıurfa’ya atamasının gerçekleşmesini umuyoruz.”

Yıldırım, ildeki kan hastalıklarıyla ilgili uzman doktor eksiliğini şöyle ifade etti:

“İlimizde mülteciler ile beraber yaklaşık olarak  1 milyon 100 bin kadar 18 yaş altı çocuk bulunmaktadır. Daha önceki takiplerimizde yaklaşık olarak günlük 100’e kadar çocuğumuz hematoloji polikliniğine ayaktan başvurup hizmet almaktaydı. Yine bu çocuklarımıza hematoloji servisimizde 15 yatak ile hizmet etmekteydik. Ancak şu anda çocuk hematoloji uzmanımız olmadığı için çocuk hematoloji kliniğimiz kapandı. Maalesef şu an ilimizde ne kamu ne de üniversite hastanemizde çocuk hematoloji uzmanı bulunmamaktadır.”

Şanlıurfa’da bin civarında talasemi, 300 hemofili hastasının yanı sıra lösemi, ITP olarak kısaltılan immün trombositopenik purpura gibi çeşitli kan hastalığı bulunan yaklaşık 2 bin hasta bulunuyor.

Pediatrik hematoloji hastalarının çevre illere giderek şifa aramak zorunda kaldığına dikkati çeken Yıldırım, “Bu durum hem hastalarımızda hem de hasta yakınlarımızda maddi ve manevi kayıp oluşturmaktadır” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından ağustosta yapılacak dağıtımda kente hematoloji uzmanı hekim atanmaması durumunda yine çevre illere giderek perişan olacak ya da hayatını kaybedecek.(Ajans Urfa)

Editör: TE Bilisim