ABD'li ünlü doktor Fauci, koronavirüsün kökenine dair yaptığı açıklamalarda yalan söylemekle itham edilirken, siyaset yorumcusu ve TV sunucusu Bill Maher, Kovid-19'un laboratuvardan sızdığı teorisiyle ilgili gönderileri ve aramaları sansürledikleri için büyük teknoloji firmalarına ateş püskürdü.

65 yaşındaki Maher, Cuma gecesi Gerçek Zamanlı programıyla ilgili bir panel tartışması sırasında Facebook ve Google'a açıkça atıfta bulundu ve şirketleri virüsün insan yapımı ve Çin'deki Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaçmış olma olasılığını kasten küçümsemekle suçladı.

Maher, "Facebook, Kovid-19'un laboratuvardan sızdığı iddialarına ilişkin dört ay boyunca tüm gönderileri yasakladı" dedi. Maher, Google'ın sağlık bölümü başkanının, arama yapanların Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) ve Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) yetkili bilgileri görmesini istediklerini belirtti.

Maher, "Fakat DSÖ bir çok konudaa çok yozlaştı ve CDC pek çok şey hakkında yanıldı!" Maher, teknoloji şirketlerinin Kovid-19 tedavileri hakkındaki bilgileri de sansürlediğini öne sürdü.

Maher, YouTube'dan ve bazılarının koronavirüsle mücadelede etkili olduğunu söylediği ilaç 'ivermektin' hakkındaki bir videonun platformdan kaldırılmasından bahsetti.

"YouTube bana ivermektin hakkında ne görebileceğimi söylememeli. Ivermectin bir ilaç!" diyen Maher, "İşe yarayıp yaramadığını bilmiyorum, ama birçok doktor da bilmiyor" diye konuştu.

FAUCI HAKKINDA 'YALAN SÖYLÜYOR' İDDİALARI 

Dr. Anthony Fauci, Başkan Trump'ın Kovid-19'u sızdırmakla suçladığı Çin laboratuvarına finansmanı kesme kararının arkasındaki nedenleri bilmediğini söyleyerek yalan beyanda bulunmakla itham edildi.

Beyaz Saray'ın baş tıbbi danışmanı Fauci, yakında çıkacak bir kitaba göre, Nisan 2020'de Trump'ın Vuhan Viroloji Enstitüsü için ayrılan kaynağı durdurma emrinin 'nedeni bilmediğini' söylemişti.

Ancak yeni çıkan kitap Kabus Senaryosu: Trump Yönetiminin Tarihi Değiştiren Pandemiye Tepkisi'nde yer alan iddiaya göre, Fauci, Trump'ın bu kararı laboratuvarın güvenlik kaydıyla ilgili endişesi nedeniyle aldığını biliyordu ve buna rağmen bilmediğini söyledi.

Temsilci Buddy Carter, R-Ga., Fox News'e şunları söyledi: "Dr. Fauci, kendi ilgisini sürdürmeye ve Başkan Trump'ın bu krizle mücadeledeki rolünü küçümsemeye o kadar takıntılı ki, bir kez daha yalan söylerken yakala

"Pandemi müdahalesine ve kökenlerine ilişkin araştırmamızda, kendi halkla ilişkiler kampanyalarından çok gerçeklerle ilgilenen birine ihtiyacımız var. Dr. Fauci'nin gitme vakti geldi."

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün başındaki Fauci, ilk başta Beyaz Saray'ın Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) daha önce Wuhan laboratuvarıyla çalışan EcoHealth Alliance'a verdiği hibeyi iptal etme direktifine direndi.

Haziran 2020'de kongre üyesi tarafından 370 bin dolarlık hibe sorulan Fauci, 'NIH'ye (Ulusal Sağlık Enstitüsü) iptal etmesi söylendiği için iptal edildiğini' ve Trump'ın emrinin arkasındaki 'nedeni bilmediğini' söyledi.

R-Okla'dan Markwayne Mullin, Fauci'nin kongre ifadeleriyle kitapta iddia edilen ifadelerı arasındaki tutarsızlıkları "çok endişe verici" olarak nitelendirdi ve "Kovid'in kökenleri hakkında tam bir araştırma yapmanın ne kadar önemli olduğunu gösterecek" dedi.

Fauci, Fox News'den gelen yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

WUHAN LABORATUVARI ADAY GÖSTERİLDİ 

Kovid-19 laboratuvar sızıntısı teorisinin merkezinde yer alan Wuhan Viroloji Enstitüsü, geçtiğimiz günlerde pandemi sırasındaki çalışmaları nedeniyle Çin'in en yüksek bilim ödülüne aday gösterildi.

Laboratuvarda hayvanlarla ilgili araştırmalara öncülük eden ve 'yarasa kadın' olarak bilinen bilim insanı Shi Zhengli de komiteden özel bir mansiyon aldı.

The Times'a göre Çin Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan bir açıklamada şöyle denildi: "Araştırma grubu toplu olarak Kovid-19'a ilişkin en kapsamlı ve sistematik tanımlama araştırmasını tamamladı ve projenin sonuçları önemli bir aşama kaydetti.

"Kovid-19 virüsünün kökeni, epidemiyolojisi ve patojenik mekanizmasının yanı sıra ilaç ve aşıların araştırılması ve geliştirilmesi üzerine takip araştırması için teknoloji platformu kurdu. Salgın önleme ve kontrol için önemli bilimsel ve teknolojik destek sağladı."

Adaylık, virüsün doğal olarak meydana gelmediği, salgının ilk tespit edildiği Wuhan hayvan pazarından sadece birkaç kilometre uzakta bulunan laboratuvardan sızdığı yönündeki artan spekülasyonlara rağmen geldi.

Eleştirmenler, geçen yıl bir komplo teorisi olarak görülüp göz ardı edilen sızıntı teorisini reddeden bilim insanlarına tepki gösteriyor. ABD bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr Anthony Fauci, geçen yıl teoriyi 'saçma sapan' diye niteleyip reddettikten sonra istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı, ancak Fauci sızıntı teorisini kapalı kapılar ardında düşünüyor gibi görünüyor.

BİLİM İNSANLARININ FİKİRLERİ DEĞİŞMEYE BAŞLADI 

Ve geçen yıl 'laboratuvar sızıntısı' teorisini kınayan bir mektuba imza atan bilim insanları, o zamandan beri fikirlerini değiştirdiler ve tam bir soruşturmanın gerekli olduğunu açıkladılar.

ABD Başkanı Joe Biden, virüsün kökeni hakkında tam bir soruşturma emri verdi ve bilim insanlarının bu teorinin gerçek olup olmadığını araştırmasını istedi.

ABD KOVALIYOR, ÇİN KAÇIYOR 

Çin, ABD'nin daha fazla araştırma yapmaya zorlamasına rağmen iddiaları reddetti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsün laboratuvardan çıkmasının 'son derece uzak bir ihtimal' olduğunu söyleyen bulgularını öne çıkardı.

Dr. Shi geçen hafta sessizliğini bozdu ve hükümetini desteklediğini, suçlamaların 'kirli' olduğunu söyledi ve laboratuvarda hiç kimsenin hastalanmadığını iddia etti.

ŞÜPHELİ GENETİK DENEYLER 

'Yarasa kadın', oluşturdukları riskleri daha iyi anlamak için virüsleri genetik olarak değiştiren tartışmalı 'işlev kazanımı' deneyleri yapmakla suçlandı.

Wuhan Viroloji Enstitüsü yaklaşık 300 kişiyi istihdam ediyor ve en yüksek biyo-güvenlik izni olan Seviye 4'e sahip iki Çin laboratuvarına ev sahipliği yapıyor. Burası, Çin'de ebola, kuş gribi ve HIV gibi ölümcül virüsleri araştırmasına izin verilen tek laboratuvar

ÇİN İZİN VERMİYOR 

Dr. Shi, “Wuhan Viroloji Enstitüsü bu tür vakalarla karşılaşmadı” dedi ve şunu sordu: "Mümkünse, kontrol etmemize yardımcı olması için bize isim verebilir misiniz?"

Ancak Çin, laboratuvarın bağımsız bir şekilde araştırılmasını engelledi ve tesisten hiçbir ham veri yayınlamadı, bu da Dr Shi'nin söylediği herhangi bir şeyin doğrulanmasını imkansız hale getirdi

Son günlerde, İngiltere'nin önde gelen virologlarından biri de, koronavirüsün sızıntıdan kaynaklandığı olasılığını dışlayamadığını söyledi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI: HER OLASILIĞA AÇIK OLMALIYIZ 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Cornwall'daki G7 zirvesinin sonunda bir basın toplantısında şunları söyledi: "Şu anda, sahip olduğumuz tavsiye, bu zoonotik kökenli hastalığın bir laboratuvardan gelmiş gibi görünmediğidir ancak mantıklı herkes bu konuda açık fikirli olmalıdır."

Bu ayın başlarında, salgının başlangıcında The Lancet tıp dergisindeki tartışmalı bir mektubun orijinal yazarlarından biri, laboratuvar sızıntısının mümkün olup olmadığı konusundaki tutumunu değiştirdiğini söyledi.

İBRE TERSE DÖNÜYOR 

New York'taki Mount Sinai'deki Icahn Tıp Okulu'nda mikrobiyolog olan Dr Peter Palese, geçen yıl Şubat ayında Lancet'te virüsün yalnızca doğal kaynaklı olabileceğini ve aksini önermenin 'korku, söylentiler' yaratacağını iddia eden mektubu imzalamıştı.

Ancak son dönemde, dünyaca ünlü tıp dergisinde bu mektubun yayınlanmasından yaklaşık 16 ay sonra, Kovid'in Wuhan'daki bir laboratuvardan yanlışlıkla sızdırıldığı teorisi ciddi bir şekilde araştırılıyor.

Ve şimdi 77 yaşındaki Profesör Palese, önemli bir U dönüşü yaptı ve Kovid'in nasıl ortaya çıktığına dair tüm teorilerin şimdi uygun şekilde araştırılması gerektiğini kabul etti.

"İmzaladığım Lancet mektubundan bu yana pek çok rahatsız edici bilgi ortaya çıktı, bu yüzden tüm soruları kapsayan yanıtları görmek istiyorum."

Mektubu imzalayan bir diğer bilim insanı, Londra'daki Wellcome Trust'ın direktörü Dr Jeremy Farrar, virüsün 'büyük olasılıkla' bir hayvandan geldiğini ancak 'başka olasılıklar da olduğunu' ve bu olasılıkların da düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Milliyet

Editör: TE Bilisim