Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi. Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Gürel'in 21 Aralık 2020 tarihinde dekanlığa vekâleten atanmasından bir yıl sonra, 24 Aralık 2021 tarihinde üniversite akademik ilan açarak 26 akademisyen alacağını duyurdu.

Bolu’nun Seben ilçesindeki İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı için açılan profesör ilanında şu şartlar sıralandı: “Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümü mezunu olup, doçentlik unvanını biyoloji bilim alanında almış olmak. Endüstriyel gıda bitkilerinde yerli çeşit ıslahına yönelik ulusal projeler yürütmüş olmak.”

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre Yükseköğretim Akademik Arama’da yer alan bilgilere göre aranan şartlara uyan kişi ise Dekan Vekili Ekrem Gürel’in eşi Prof. Dr. Songül Gürel oldu.

Gürel, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden mezun oldu, doçentliğini ise Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden aldı. Gürel’in aynı zamanda şeker pancarıyla ilgili yürüttüğü birçok projesi bulunuyor.

EŞİNİN DEKAN VEKİLİ OLDUĞU BÖLÜMDE GÖREV YAPIYOR

İlan sonucunda bölüme profesör olarak dekan vekili Prof. Dr. Ekrem Gürel’in eşi Songül Gürel alındı. YÖK Akademik’te yer alan bilgilere göre, Prof. Dr. Gürel’in kadrosunda organik tarım programı yazmasına rağmen, Seben İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’nde ‘Organik Tarım’ diye bir program bulunmuyor. Bahçe Tarımı Programı olan yüksekokulun sitesindeki akademik personel listesinde Prof. Dr. Songül Gürel’in ismi yok.

Üniversitenin sitesinde yer alan bilgilere göre Prof. Dr. Songül Gürel, eşi Ekrem Gürel’in dekan vekili olduğu fen edebiyat fakültesi biyoloji bölümünde görev yapıyor. 2012 yılından beri ikinci öğretimine öğrenci alınmayan biyoloji bölümünde Songül Gürel ile birlikte 16 profesör görev yaparken bölümdeki toplam akademisyen sayısı 27. Songül Gürel’in esas atandığı yer olan meslek yüksekokulunda ise 3 öğretim görevlisi bulunuyor.

'132 İLANIN 125'İNE BİRER KİŞİ BAŞVURABİLDİ'

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde son dönemlerde gündeme gelen adrese teslim öğretim üyesi alımları, Sayıştay'ın denetleme raporlarında yer almıştı. Adrese teslim öğretim üyesi alımlarının örnekler verilerek açıklandığı Sayıştay raporunda, “Alımı yapılacak öğretim üyeliği kadroları için ek koşullar getirilirken, 2547 sayılı Kanun'un 23'üncü, 24'üncü ve 26'ncı maddelerinde ifade edilen objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmemiş, ilanların büyük çoğunluğunda belli bir kişiye işaret eden şartlar istenmiştir. Bunun sonucunda da 2020 yılı içinde ilan verilen toplam 132 öğretim üyesi kadrosunun 125'i için sadece birer kişi başvuru yapabilmiştir” denmişti. (Duvar)

Editör: TE Bilisim