Türkiye kadar Arnavut vatandaşlarına hediye olarak yapı edilen Türkiye-Arnavutluk Fier Arkadaşlık Hastanesi’nin, 21 Nisan tarihinde düzenlenen merasim ile açılışı yapılmıştı. Türkiye’yi Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca’nın temsil ettiği törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çevrimiçi olarak katılmıştı.

Açılışının ardından Fier Dostluk Hastanesi, hasta kabulüne başladı.

Hastane Müdürü Rudina Degjoni yaptığı açıklamada, hastanenin bir haftadır vatandaşlara hizmet etmeye başladığını belirtti. Degjoni, “Türkiye, Arnavutluk’ta 90 gün içerisinde bir hastane yapı edeceği sözü verdi ve 68 gün gibi rekor bir zamanda inşaatı tamamlandı. İnşaatın bitmesinin peşinde Türkiye’den gelen doktor heyeti ve Arnavutluk makamları, hastanenin kısa bir süre içinde hasta kabulüne başlaması için canla başla çalıştı” ifadelerini kullandı.

Hastane 3 aşamada bütün hizmete girecek

Degjoni, hastanede devirli bir açılış yaptıklarını ve bu açılışın ise 3 derece derece olacağını kaydetti. Başlangıç itibari ile acele servis, tomografi, laboratuvar, nöroloji, genel cerrahi ve iç hastalıkları ile başladıklarını gösteren Degjoni, hastane 2. ve 3. aşamalarda ise kardiyoloji ve mikro cerrahi dahil tüm bölümlerin vatandaşların hizmetine gireceğini açıklama etti.

Toplam 300’den pozitif çalışan olacak

Degjoni, hastanede 56’sı Türk edinmek üzere toplamda 110 çalışan olduğunu ve hastanenin iyice hizmete girildiğinde ise çalışan sayısının toplamda 300’den fazla olacağını bildirdi. Degjoni, “Türk doktorlara çok teşekkür ediyorum. Buraya gelip, kendi birikimlerini bize aktarmakla aslında koskocoman fedakarlıklar yaptılar. Bu, Arnavutluk sağlığı için yeni bir sayfa. Buradaki hedefimiz yalnızca vatandaşa hoş ve çok kaliteli hizmet etmek değil. Bunun yanı sıra biz, Türkiye’nin sıhhat sektöründeki ilerlemiş sistemini ve kalitesini buraya aktarmaya çalışıyoruz. bununla birlikte Türkiye’den takviye alarak biz, Türkiye’nin finans ve hareket kabiliyeti ile hastanelerimize bağımsızlık kazandıracağız” dedi.

Türk doktorların burada bulunmakla yalnızca bu hastane ile sınırlı kalmayacağını belirten Degjoni, ileriki süreçte bu birikimin Arnavutluk’un tamamında aktarılacağını kaydetti. Degjoni, hastane inşaatında emeği geçen Türkiye’ye ve Arnavutluk hükümetine de teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim