"Tıp üzerine bir eğitimi olmayan, kadın sağlığı ve gebelik süreçlerine dair bilgisi olmayan bir şahsın “12-17 yaş ideal doğum yaşıdır” iddiasına karşın, bu işin eğitimini almış, bu disipline hayatını adayan insanlar olarak, görüşlerimizi açıklamayı, bugüne kadar öğrendiklerimizden çıkardığımız sonuçları kamuoyu ile paylaşmayı ülkemize bir borç olarak görüyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü ve birçok dernek, 18 yaşında kadar olan zamanı çocukluk çağı olarak tarif eder. Bir bireyin soyut düşünceyi de kapsayacak şekilde düşünebilmesi, karar verebilmesi ve sorumluluğunu üstlenerek yaşayabilmesi için bedensel, ruhsal ve zihinsel olarak belirli bir olgunluğa gelmesi gerekir. Bu da fizyolojik olarak on sekiz yaşına kadar devam eden bir sürece karşılık gelmektedir. Çocukluk döneminde yapılan evlilikler bir istismar olarak kabul edilmektedir. Erken evlilik yapan çocuk aslında henüz psiko-sosyal büyüme ve gelişmesini tamamlamamıştır. Özellikle bu yaş çocukların fizyolojik özelliklerinden dolayı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma olasılığı artmakta ve sağlığı bozulmaktadır. Gebelik ve doğum her yaş grubunda riskli iken, çocukluk döneminde bu risk kabul edilemez düzeydedir.

Günümüzde evlilik yaşı giderek yükselse de Türkiye’de çocuk yaşta evlilikler hâlen bir sorundur. Bu durum; kız çocuklarına yönelik cinsiyet kalıp yargılarını pekiştiren ve onların eğitimlerine engel olan, sağlıklarını tehlikeye atan ve onları şiddet ve yoksulluk riskine maruz bırakan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansımasıdır. Çocuk evlilikler, çocukları aile ve arkadaşlardan ayırmakta, ev içi şiddete maruz bırakmakta, gelişimlerini ve eğitimsel, sosyal ve mesleki alanda sahip oldukları olanakları tehlikeye atmaktadır. Çocukluk hakları ellerinden alınan çocukların yaşamlarının ileriki dönemleri de olumsuz olarak etkilenmektedir.

Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği olarak bizler, çocuk yaşta evlilikleri engellemek, bu vakalarla mücadele etmek ve bunlara müdahale etmek amacıyla politika yapımında, uygulamada, kaliteli hizmet sunumunda ve programların izlenmesinde Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte çalışmaktayız. Hiçbir şekilde bu yaş evliliği onaylamıyoruz ve aksini iddia eden görüşleri şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verdi

Editör: TE Bilisim