Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olan kişilerin yaptırabileceği bir sigorta poliçesi türüdür. Bu sigortaya sahip kişiler SGK anlaşması bulunan özel hastanelerde sağlık hizmeti alırken herhangi bir ek ücret ödemez. Bunun sebebi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşılamadığı hizmet bedelinin üstünü tamamlayıcı sağlık sigortasının karşılamasıdır. Tamamlayıcı sağlık sigortası isteğe bağlı olarak bireysel planla veya aile planıyla oluşturulabilir. Sigorta poliçelerinin prim ücretlerinin, teminat kapsam ve limitlerinin, yaş sınırlarının, bekleme sürelerinin ve belli durumlara özgü sağladığı indirim oranlarının sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebildiği de unutulmamalıdır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Teminat Kapsamı

Tamamlayıcı sağlık sigortası genellikle muayene, küçük cerrahi operasyon, tahlil ve tetkik gibi ayakta tedavileri; ameliyat, diyaliz, oda ve refakatçi gibi yatarak tedavi hizmetlerini; fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini kapsar. Yine de bu sigortanın her tıbbi hizmeti kapsadığını düşünmemek gerekir. TSS, SGK ile karşılanmayan tedavi masrafları, anlaşmalı olmayan hastanelerdeki tedavileri, estetik operasyonları, doğuştan gelen hastalıkların tedavileri, TSS poliçesi düzenlenmeden önceki hastalıkların tedavi masrafları gibi durumları kapsamaz. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinin kapsamları sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebilir.

Ayakta Tedavide Teminat Limiti

Tamamlayıcı sağlık sigortasında yatarak tedaviler için teminatlar genellikle tamamen karşılansa da ayakta tedaviler için sigorta şirketlerine göre farklılık gösteren teminat limitleri bulunabilir. Dolayısıyla tamamlayıcı sağlık sigortası alırken sigorta şirketlerinin ayakta tedavi teminatları için belirlediği limitleri incelemeniz ve daha yüksek teminat limiti imkânı tanıyan sigorta şirketlerini tercih etmeniz tavsiye edilir. 

Yatarak Tedavide Bulunan Bekleme Süresi

Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi düzenlendikten sonra yatarak tedaviler için genellikle 3 aylık bekleme süresi bulunur. Bu durum poliçenizdeki yatarak tedavi teminatlarına ilişkin bir hizmet almak istediğinizde ilk 3 ay boyunca sigortanızdan yararlanamayacağınız anlamına gelir. Bekleme süresinin kapsamına dair daha detaylı bilgi almak için anlaşma sağladığınız sigorta şirketinin hangi teminatlar için bu süreyi uyguladığını içeren özel şartları incelemeniz önerilir.

Anlaşmalı Hastaneler

Tamamlayıcı sağlık sigortası teklif al demeden önce poliçenizin kapsadığı anlaşmalı hastaneleri incelemeniz ve gereksinimlerinize, tercihlerinize uygunluğu açısından değerlendirmeniz tavsiye edilir.

Yaş Sınırı

Tamamlayıcı sağlık sigortasında bir üst yaş sınırı mevcuttur. Fakat bu üst yaş sınırı sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Sınır genellikle 60-65 yaşları arasında olsa da bu aralığın dışında yaş sınırı bulunan sigorta şirketleri de vardır. Dolayısıyla TSS yaptırırken yaş sınırına dikkat edilmesi önerilir.

Aile Planı İçin İndirim Oranları

Bireysel bir plan değil de aile planı çerçevesinde TSS yaptırmak isterseniz sigorta şirketlerinin sunduğu aile indirim oranlarına göz atmanız tavsiye edilir. Aile planından yararlanarak daha ekonomik ve kapsamlı sigorta poliçelerinden yararlanabilirsiniz.

Poliçe Primleri ve Teminatların Göz Önünde Bulundurulması

Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinin primleri sigorta şirketlerine göre değişir. Ancak sadece sigorta bedeli karşılaştırması yaparak TSS alınmaması, bunun yanında sigortanın kapsadığı teminatların da göz önünde bulundurulması önerilir.

Ömür Boyu Yenileme Garantisi Hakkı Kazanmak İçin Gereken Süre

Sigorta şirketleri, tamamlayıcı sağlık sigortalarının belli bir süre boyunca yenilenmesi ile müşterilerine ömür boyu aynı ödemeyi yaparak yenileme hakkını tanır. Bunun için gereken süre genellikle 3 yıl olsa da bazı sigorta şirketleri için 4 yıl olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim