"Yüzde 100 yerli TOGG'a bineceğim. Alman, Fransız, İtalyan arabalarına güle güle" diyen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül'ün paylaşımı beğeni rekorları kırarken, milli otomobili sosyal medyada küçümsemek isteyen bir doktor aldığı cevapla zor anlar yaşadı.

HER ŞEY O MESAJLA BAŞLADI

Türk mühendislerce geliştirilen Devrim otomobili projesinin baltalanması sonrası 1960'lı yılların sonunda Türkiye pazarına girerek sektörü ele geçirmiş Fransız ve İtalyan markalarını öven kalp-damar cerrahı Operatör Doktor Mehmet Okan Özdemir, Twitter hesabında TOGG'u küçümseyerek şunları yazdı:

"Bursa’da Renault 1970 yılından bu yana üretiliyor, Tofaş ve Fiat 1971'den bu yana üretiliyor, bunların yerlilik oranları TOGG'dan çok daha yüksek. Her şeyi, tasarımı bile yabancı montaj bir arabayı 'Türkiye’de ilk defa otomobil üretiliyor' diye sunmak insan aklıyla alay etmektir."

TARTIŞMANIN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Doktor Özdemir'in çok paylaşılan bu mesajına, yurtiçinde üretilmiş ürünlere dair detaylı paylaşımlarıyla büyük ilgi toplayan ve 'Deniz' ismiyle bilinen Almanya doğumlu mühendis cevap verdi. Fransız Renault'un yarım asır boyunca ancak yüzde 55 yerlilik oranına ulaşabildiğine dikkat çeken Deniz'le Doktor Özdemir arasında bir süre tartışma yaşandı.

Bazı vatandaşların otomotiv sektörüne ilişkin hatırlatmalarda bulunduğu bu tatlı tartışma şöyle gerçekleşti:

DENİZ (@eurodolar1980x):
Renault, 50 yılda %55 yerlilik oranına ulaştı, TOGG ilk çıktığında %51, daha sonra %75'e yükselecek. Kaldı ki, Renault Fabrikası'na verilen teşvik ile motor blok dökümhanesi inşaa edildi, ona rağmen bu orana ancak ulaştı. İstersen önce bana sor anlatayım, böyle kendini rezil etme.

Ayrıca Volkswagen, Mercedes, Toyota gibi ana sanayilerin üretim hattına parça temin eden yerli yan sanayiler:

Motor Blokları (İzmir), Motor Tutucuları (İstanbul, İzmir), Pistonlar (İstanbul), Krank Milleri (İstanbul, Sivas), Yağ Karterleri (Gemlik), Biyel Kolları (İstanbul), Yağ ve Su Pompaları (İzmir, Gemlik), Elektronik Kontrol Üniteleri (Gebze), Motor Kapakları (İstanbul, Bursa), Motor Keçeleri (İzmir, Bursa), Yakıt Hortumları (İstanbul), Yakıt Boruları (Kütahya, Bursa), Yakıt, Yağ ve Hava Filtreleri (Hatay)...

DR. MEHMET OKAN ÖZDEMİR (@opdrokanozdemir):
Elektrikli araçta mı var bunlar? Yakıt borusu falan? Allah da seni güldürsün!

DENİZ (@eurodolar1980x):
Bak orada "Volkswagen, Mercedes, Toyota'ya parça üreten yerli sanayi" demişiz. VW Grubu 10 milyon araç üretiyor, bunun henüz 500.000'i elektrikli, okuduğunu anlayamıyor musun sen? Yerli sanayimiz de VW Grubunun onlarca modeline parça üretiyor, evet boru dahil, baya zoruna gitmiş.

Seni biraz bilgilendireyim, mesela Tümosan tarafından %100 yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 4x4 zırhlı araç - Pusat

- milli motor, milli aktarma (%30 yakıt tasarrufu, 900 Nm Tork)
- 4 bağımsız süspansiyon
- 2 aşamalı turboşarj

Hemen "ama bu elektrikli değil" diye zıplama bekle devamı gelecek.

"TOGG'un motoru Alman Bosch" dersiniz, Temsa'nın Elektrikli Avenue Otobüs'ün motoru da Türk Aselsan. Yani biz bunları zaten üretebiliyoruz, bu kadar bosch olduğunuzu da her yerde belli etmeyin.

Mesela Bozankaya; tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen

• Elektrikli Otobüs
• Trambus
• Tramvay
• Metro

Yani Türkiye tüm bunları tasarlama ve üretme yeteneğine sahip, TOGG'un stratejisi mevcut bir platformla sektöre girip zamanı geldikçe yerlileştirmek. Ki buradaki asıl mesele İP hakların yerli şirkette olması.

Şunu üreten ülke için attığın twite utanmalısın diyeceğim de, binlerce işçinin teknisyenin mühendisin alın terine laf edip bir de oy istiyorsan zaten sende o duygunun olacağına ihtimal vermiyorum.

ByBAL (@pov_turk):
Santral Op. Uzmanı DAKTIR BEY TOGG’da ne zaman işe başlıyor acaba? Yanlış anlaşılmasın Motor Uzmanı olarak değil İş Yeri DAKTIRI Uzmanı olarak… Deniz kardeş çok da üstüne gitmeyin daktır beyin üzerine, incinir sonra…

ENES (@hoksisamuray):
Doctor bey kendi uzmanlık alanı dışında zirvalayınca bunlarla kendi kitlesi gibi inanacak akıl olduğunu sanmış ama Deniz bilgiyle hırpalayınca inme inmiş. Sorarsan muasır medeniyet diye ortalıkta gezenler Batı'nın ağzıyla yıllardır yapamayız kafasıyla ülkesine parmak sallıyor.

YASEMİN (@sedifay):
Demek ki aklı beslemeyen zeka matah bir şey değilmiş. Çalıntı sorularla sınava girmişse zekadan da bahsedemeyiz ya ama biz yine de hüsn-ü zanda bulunalım…

MAZİDEN ATİYE (@wayek21):
Yavaş Deniz kardeşim, doktor komaya girdi yoğun bakıma alıyorlar.

DR. MEHMET OKAN ÖZDEMİR (@opdrokanozdemir):
Dua et ben seni almayayım yoğun bakıma

TEKİN GÜLER (tguler1905):
Milyonlarca para döküp Mercedes alırsın sonra bi bakarsın MADE IN CHINA, açarsın motoru aaaaa Renault, döner koltuğa oturursun o da ne, koltuklar Bursa malı, tüm elektronik aksam Güney Koreli ve sen kalkar yerlilikten dem vurursun, Amerikan menşeili Tayvan üretimi iPhone'undan.

DR. MEHMET OKAN ÖZDEMİR (@opdrokanozdemir):
Çok bilimsel, ne bilgelik!

SERDAR USTAR (@EserdarUsstar):
Deniz kardeşim hazımsız bu arkadaşlar, ben soda gönderdim kendisine.

DR. MEHMET OKAN ÖZDEMİR (@opdrokanozdemir):
Şişesini göndereyim.

TOGG'U SEVENLERE 'SIĞ' DEDİ

Sosyal medyadaki bu yoğun tepkiler üzerine zaman zaman ağzını bozan Dr. Mehmet Okan Özdemir, TOGG otomobilin üretimini heyecanla bekleyen vatandaşları 'sığ zihniyetli' olmakla suçladı:

"Renault ve Fiat'ı Türk markası zannedebileceğimi varsayarak eğlenen bir kitle ile muhatabız. İyi ki bu paylaşımı yapmışım, hashtag TT oldu. Ülkemin geleceğini ve çocuklarımızı ilgilendirmese çok eğlenceli bir o kadar da sığ olan bir zihniyet ile birlikte yaşamak talihsizliği."(TRT)

Editör: TE Bilisim