İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, tek doz Pfizer-BioNTech aşısı ya da Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısını olanların bile korunduğu ortaya çıktı.

Mutasyonlu virüs tüm dünyada hızla yayılırken, salgın karşı en etkili silah aşı ile ilgili dikkat çeken araştırma yayınlandı.

Oxford Üniversitesi ile İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin araştırması için 350 binden fazla insandan elde edilen veriler kullanıldı.

Bilim insanları, tek doz Pfizer-BioNTech aşısı ya da Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısını olanların bile korunduğunu tespit etti.

İKİ KESİMİ DE KORUYOR

Bilim insanları, bu markaların geliştirdiği aşılardan tek doz olanların yüzde 65'inin Kovid-19'a karşı etkili olduğunu tespit etti.


Tek doz aşının gençleri olduğu kadar yaşlı ve kronik hastalıkları olanları da koruduğu sonucu ortaya çıktı.

Yetkililer, tek doz aşı olduktan sonra insanların bağışıklık sistemini inceleyerek, yeni koronavirüs enfeksiyonlarının da azaldığını açıkladı.

Uzmanlar, aşılama hızının artmasıyla birlikte hastaneye yatış süresinin de azalacağını ve böylelikle Kovid-19'un sağlık sistemi üzerindeki etkisinin de düşeceğini duyurdu.

YÜZDE 72 AZALTIYOR

Bilim insanları Birleşik Krallık'ta Aralık ile Nisan ayları arasında aşı olan ve Kovid-19 testi yaptıran 350 binden fazla insanı incelediklerini de açıkladı.


Tek doz aşının, hiç aşı olmayan insanlara oranla semptom gösteren vakaları yüzde 72, semptom göstermeyen vakaları ise yüzde 57 oranında azalttığını açıklayan yetkililer "AstraZeneca'nın aşısının ikinci dozunu da olanlarda semptomatik enfeksiyon oranının yüzde 90 azaldığını ve semptom göstermeyen vakaların ise yüzde 70 azaldığını tespit ettik" diye konuştu.

Yetkililer, Oxford/AstraZeneca aşısının kullanımına daha sonra başlanıldığı için bu konuda bir sonuca varamadıklarını da vurguladı.
Editör: TE Bilisim