Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan operatör doktor Felat Çiftçi, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, bir hasta yakını tarafından ölümle tehdit edildiğini ve bu nedenle tayinini istediğini yazdı.

Çiftçi olayla ilgili, “Hastaların öfkesinin, tepkisinin hedefi sağlık çalışanları oluyor. Bu yaşanan olaylardan dolayı doktorlarımız tedirgin. İşin çözüleceğine dair umudumuz da kalmadı” diye konuştu.

SABİM’İ ARAYARAK TEHDİT ETTİ

Hastanedeki sağlık çalışanlarının verdiği bilgilere göre, safra kesesi problemi ile hastaneye başvuran H.A. isimli hastanın tetkikleri yapıldı ve iki gün antibiyotik tedavisi uygulandı. Hastanın şikayetleri devam edince de 11 Temmuz’da safra kesesi ameliyatı yapılarak tedavisine devam edildi. Ameliyat sonrası hasta yakını N.A., Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ni (SABİM) arayarak eşinin ameliyata geç alındığını öne sürdü, doktordan şikayetçi oldu ve tehdit etti.

Op. Dr. Felat Çiftçi

DOKTORA TEHTİD İLE İLGİLİ BİLGİ VERİLMEDİ

N.A.’nın tehdidi sonrası Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, bakanlık tarafından aranarak bilgilendirildiği ancak Çiftçi’ye haber verilmediği ortaya çıktı. Yaşanan süreçle ilgili Çiftçi, “Ben 1 Ağustos Pazartesi günü durumdan haberdar oldum. Yani olaydan 15 gün sonra. Hastane aranmış ama tedbir almam için kimse beni aradı, bir şey demedi” ifadelerini kullandı.

Konudan haberdar olur olmaz tayin dilekçesi yazdığını belirten Çiftçi, “Çarşamba gününden itibaren izne ayrıldım. Sağlık Bakanlığı ya da İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuya dair kimse beni aramadı. Tayin sürecimin hızlandırılmasını istiyorum” diye konuştu.

Urfa’da iki yıldır görev yapan Çiftçi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili şunları söyledi: “Sorunların çözüleceğine dair umudumuz yok. Çünkü ne yasal olarak ne pratik olarak bir çaba yok. Yasal düzenlemeler havada kalıyor, yasalar sahaya yansımıyor. Sağlık çalışanlarına şiddetin bir yaptırımı yok. Daha önce de bir kez bıçaklı saldırı tehlikesiyle karşı karşıya kaldım. Sıra yüzünden çıkmıştı tartışma, beyaz kod uyarısı yaptım. Bu saldırı girişiminde bulunan kişiye karşı bir işlem yapılmadı.”

‘ÜSTÜMÜZE YÜRÜYEN HASTALAR VAR’

Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: “Normalde genel cerrahide altı kişiydik, şu anda dört kişiye düştük. Aktif nöbet tutan üç kişiyiz. Gece nöbet tutuyoruz, gündüz de hasta muayene ediyoruz. Urfa’da hasta sayısında ciddi bir yoğunluk var. Beş dakikada bir hastayı muayene etmemiz gerekiyor. Fakat sadece ilaç yazmıyoruz ki, bazen hastanın muayenesi yarım saat sürebiliyor. Sonrasında sıra beklemek istemeyen, uzun süre sıra bekleyen hastaların tepkisinin hedefi oluyoruz. ‘Sıram geçti’ diye sitem eden, üstümüze yürüyen hastalar var.”(Duvar)

Editör: TE Bilisim