Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan kalp damar cerrahi uzmanı Dr. Murat Ersoy, evinin önünde kimliği belirlenemeyen bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Bacağından yaralanan Dr. Ersoy, tedavi sonrası taburcu edilirken, şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor. Dr. Ersoy'un olaydan birkaç gün önce yolunu kesen silahlı bir kişi tarafından 'Hastalarına daha iyi bakacaksın' denilerek tehdit edildiği bunun üzerine şikayetçi olduğu öğrenildi.

DHA'nın aktradığı bilgilere göre olay dün akşam saatlerinde meydana geldi. Kars Harakani Devlet Hastanesi'nden geçici olarak Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevlendirilen kalp damar cerrahi uzmanı Dr. Murat Ersoy, evine giderken kimliği belirsiz bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Ersoy'u yaralayan saldırgan olay yerinden kaçtı. Bacağına aldığı darbeyle yaralanan evli ve 2 çocuk babası Dr. Ersoy, olay yerine gelen ambulansla Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi acil servisine kaldırıldı. Buradan yoğun bakım ünitesine alınan Dr. Ersoy, daha sonra taburcu edilerek evine gönderildi. Polis, Dr. Ersoy'u bacağından yaralayan saldırganı bulup yakalamak için çalışma başlattı.

SİLAHLA TEHDİT EDİLMİŞ

Dr. Ersoy'un 3 Haziran Cuma günü mesai bitiminde tehdit edildiği belirlendi. Ersoy'un mesai bitiminde aracıyla Cumhuriyet köyü yakınlarında seyir halindeyken yaya yürüyen bir kişi tarafından el kaldırılarak durdurulduğu ve silahla 'Hastalarına daha iyi bakacaksın' diyerek tehdit ettiği ortaya çıktı. Dr. Ersoy'un yaşadığı tehdit ile ilgili cumartesi günü savcılığa ve polis karakoluna şikayette bulunduğu bildirildi.

HEKİMLER İŞ BIRAKTI

Kars Harakani Devlet Hastanesi ve Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi doktorları, bıçaklı saldırıya uğrayan meslektaşları için bugün iş bırakma eylemi yatı. Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başol Canbakan, "Dün maalesef hastanemiz hekimlerinden kıymetli mesai arkadaşımız kalp damar cerrahi uzmanı Dr. Murat Ersoy, hain bir saldırıya maruz kalarak bıçaklanmıştır. Kendisi 'Hastalarına daha iyi bakacaksın' gibi neye dayandığı ve kime yapıldığı belirsiz bir davranışı gerekçe göstererek yapılan tehdit ve sonrasında gerçekleştirilen bu saldırıyı başhekimlik olarak nefretle kınıyoruz. Saldırıyı takiben 'Beyaz Kod' sistemi devreye sokulmuştur. Olay sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup konu ile ilgili olarak sürdürülmekte olan hukuki süreçlerin yakın takipçisi olacağımızı belirtmek istiyorum" diye konuştu.

MESLEKTAŞLARINDAN ERSOY'A DESTEK

Hastane önünde Hekim-Sen adına açıklama yapan Dr. Öğretim Üyesi İnanç Artaç, şunları söyledi:

"Tüm mesleklerde olduğu gibi hiçbir sağlık çalışanı artık sistematik şiddetin, bezdirmenin, tehdidin konusu olmamalıdır. Caydırıcı, etkin, önleyici girişimler sorumluluk makamındaki yetkililerin koordinasyonunda gerçekten ekili bir şekilde ele alınmalı ve çözüme ulaştırılmalıdır. Failin bir ana önce yakalanması acımızı ve umutsuzluk hissimizi bir nebze azaltacaktır. Tüm hekimler ve sağlık çalışanları olarak bu vahim olayın 'sağlıkta şiddete' son olmasını temenni etmekteyiz."

SON İKİ YILDA 42 BİNE YAKIN BEYAZ KOD

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı da katıldı. Basın açıklamasında konuşan Dr. Onur Naci Karahancı, Kars’ta yaşanan saldırının sağlıkta şiddete karşı yürütülen mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. TTB’nin TBMM’ye sunduğu sağlıkta şiddet yasa tasarısının kabul görmediğini hatırlatan Karahancı, son düzenlemelerin de kadük kaldığını kaydetti ve 2020’de 12 bine yakın beyaz kod verilerinin 2021’de 30 binlere vardığını belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın 2022 verilerini paylaşmadığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hakları konusunda da hiçbir adım atmadığını ifade eden Karahancı, gerek sağlıkta şiddetin son bulması gerekse de hakları için mücadeleden bir adım bile geri atmayacaklarının altını çizdi.

SES adına konuşan Prof. Dr. Barlas Sülü ise kamu hastanelerinde idarenin baskıları ile karşı karşıya kalan, eleman ve tıbbi cihaz eksikliklerine rağmen gece gündüz çalışan, özel hastanelerde şirketlerin insafına bırakılan sağlık çalışanlarının yurttaşlar ile aynı tarafta yer aldığını belirtti.

Sülü, “Bizler bu ülkenin emekçileriyiz. Biz sağlık hizmetinin bir yurttaşlık hakkı olduğunu savunuyoruz. Yağma yok, sağlık hakkı için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.(Evrensel)

Editör: TE Bilisim