Kamudan hekim göçü devam ediyor. Türkiye’nin her yerindeki kamu ve üniversite hastanelerindeki hekimler istifa ediyor. Hekim eksiği, diğer hastanelerden geçici görevlendirmelerle giderilmeye çalışılıyor. Türkiye genelinde pandeminin başından beri yaklaşık 9 bin hekim istifa etti.

Muğla’nın turistik ilçeleri olan Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’daki yurttaşlar doktor eksikliğinden dolayı mağduriyet yaşıyor. Üç ilçenin toplam nüfusu yaklaşık 132 bin olsa da, bu ilçelerin yaz aylarındaki nüfusu 500 bin kişiyi aşıyor. Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman Devlet Hastaneleri’nde yalnızca bir kardiyolog görev yaparken, ölümcül motosiklet kazalarının yüksek olduğu bölgedeki üç hastanenin hiç birinde beyin cerrahı yok.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman devlet hastanelerinin küçük ölçekli ilçe hastaneleri olduğunu ve hekim sayısının az olduğunu söyledi. Dr. Şahin, “Bu ilçelerde hem uzman doktor sayısı hem de sağlık çalışanı sayısının az olması sebebiyle çok fazla nöbet tutuluyor. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının bir kısmı buna dayanamayarak istifa ediyor. Son bir veya bir buçuk yılda Muğla’daki yaklaşık 50 hekim kamudaki görevinden istifa etti” dedi.

Dr. Şahin şunları söyledi: “Bu bölgelerde 6 ay boyunca nüfus sayısında ciddi artış yaşanıyor. Menteşe’den geçici görevlendirmelerle hekimler bu bölgelere gidiyor. Gelen yerli ve yabancı turistlerin dönemsel olarak yaş ortalaması oldukça yüksek olabiliyor. O dönemlerde kalp ve dahiliye uzmanı konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Hastalar mecburen özel hastanelere gitmek durumunda kalıyor.”

GİRGİN’DEN SORU ÖNERGESİ


CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, Köyceğiz - Ortaca - Dalaman ilçelerinde yaşayan vatandaşların hastanelerdeki doktor, personel, ekipman eksikliklerinin giderilmesi talebini gündeme getirdi.

Girgin, bakan Koca’ya şu soruları sordu:

“Muğla il ve ilçelerimizde Hastanelerin Personel Dağılım Cetveli oluşturulurken bölge nüfusu dikkate alınıyor mu?

Bölge hastanelerindeki çocuk doktoru, kardiyolog, beyin cerrahi uzmanı açığı ne zaman giderilecektir?

Bölgedeki kamu hastaneleri için tıbbi malzeme, ekipman, fiziki donanım ve personel artırımı konusunda bir çalışmanız var mıdır?

Alanlarında tek olan hekimlerin 7 gün 24 saat görev başında olmalarının doktor istifalarında ne kadar etkili olduğu konusunda bir çalışmanız var mı?”(Birgün)

Editör: TE Bilisim