Bugünkü Hasbihal yazımı pandemiye ayırma gerekliliği hasıl oldu. Çünkü koronavirüs hastalığına ben de düçar oldum. Test sonuçlarımın pozitif çıkması sebebiyle yatırıldığım hastane odasından bu yazıyı yazıyorum.
Haftalardır yazdığımız yazılarda, yaptığımız haberlerde koronavirüs tedbirlerinin gereğince yerine getirilmediğini anlatıyorduk. Sokaklarda maskesiz gezenlerin, sosyal mesafeye riayet etmeyen düğün-dernek meraklılarının ve sosyal mesafeye uymamakta direnen insanların haberlerini yaptık, yöneticileri de uyarmaya çalıştık.

TEDBİRLERİN UYGULANMASINDA SIKINTI OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKMİŞTİK
Millet olarak, Covid-19 testlerinin kaç olduğu, kaç tanesinin pozitif çıktığı ve vefat sayısının kaç olduğuyla ilgili haberleri haftalardır takip ediyoruz. Bizler de gazeteci olarak bu haberleri sizlere duyurmaya çalışıyoruz. Bu tip haberlerin çokluğu ve virüsün yayılma hızının azaltılması adına alınan tedbirlere dikkat çekmeye çalıştık. Ama nafile.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SINIFTA KALDI
Başımdan geçenleri kısaca anlatarak, bu sıkıntılı durumun nasıl geliştiğini aktarmak isterim. Geçtiğimiz Pazartesi günü teyzemin cenazesi vesilesiyle geldiğimiz Malatya'da taziye için herhangi bir mekan ayarlamamamıza ve gelen eş-dost yakın akrabalara mesafeli davranmamıza rağmen, maalesef bu hastalığa yakalanmış oldum. Hastalık belirtilerini taşıdığımı fark edince, öncelikli olarak kendimi çevremden izole ederek, bir sağlık kuruluşuna müracaat ettim. Sağlık kuruluşundaki arkadaşlara yoğun ısrarlar sonucunda kendime test yaptırabildim. Yapılan testin pozitif çıkmasıyla da Turgut Özal Tıp Merkezi'ne yatışım yapıldı. Benim test sonucum pozitif çıkınca İl Sağlık Müdürlüğü'ne durumu bildirdik. Ailemdekilerin de benzer belirtileri gösterdiğini ve onlara test yapılması gerektiğini belirttik. Annem, babam, eşim ve 3 çocuğum için test yapılmasını istedim. Ancak durumu o kadar alelade karşıladılar ki test yapmamak için adeta direndiler. İl Sağlık Müdürlüğü'yle daha fazla sorun yaşamamak adına bir arkadaşımı devreye soktum. Nihayetinde zorlaya zorlaya bir ekip gönderildi evimize. Babam ve arkadaşımın da test sonuçları maalesef pozitif çıktı.

DEVLETİN SÖYLEDİĞİYLE MALATYA'DAKİ DURUM UYMUYOR
İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda sınıfta kalmıştır. Biz hastalık belirtilerini gösterdiğimizi belirtiyor ve test yapılmasın istiyoruz, onlar ise test yapmama konusunda diretiyor. Ülkemizin sağlık konusundaki başarısını elbette küçümsemiyorum ama; devletimin İl Sağlık Müdürlüğü, test yapmaktan imtina ediyor. Hemen her gün kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, günlük 40 binlik-50 binlik testlerden bahsederken, İl Sağlık Müdürlüğümüz, sanki kulağının üstüne yapmış bekliyor. Konun üzerine gitmiyor. Koronavirüs şüphelilerinin kendilerini izole etmeleri konusunda bilgilendirme yapmıyor. Gördüğüm kadarıyla, sosyal mesafe ve maskeyle ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmalarına katılmıyor. Bir iki yere afiş asmışlar, hepsi bu.
Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin üyeleri çıkıp, “Şöyle mücadele ediyoruz. Böyle mücadele ediyoruz. Bütün dünyaya yardım gönderiyoruz” diyor ama ben Malatya'da böyle bir gayret görmüyorum.

VALİ BEY, MÜDAHALE ETMELİ
Gördüğüm şey, koronavirüs hastalığının Malatya'daki yayılması hızlı olacak. Çünkü tedbir alınmıyor! Devletimizin Malatya'daki en büyük temsilcisi Vali bey, lütfen ama lütfen bu milletin hastalıkla mücadelesine müdahale edin. Ama olumlu yönde müdahale edin.

MALATYA'DA TAS KAYIP!..
Malatya'mızın koronavirüsle mücadelesinde maalesef tas kayıp. “Tas kayıp” deyimini bilen bilir de bilmeyene de aktaralım: Anadolu'da bir kurumda, birimde, bölümde işler yolunda gitmiyorsa, kimse bir işten anlamıyor ya da “İt ite, it kuyruğuna” misali durumu varsa, bir şey sorduğumuzda ya da istediğimizde cevap alamıyor, boş çevriliyorsak, kimsenin kimseden haberi yoksa o yer için “Tas kayıp” deyimi kullanılır.

Son söz olarak, hadi biz bir şekilde mesleğimiz sebebiyle yöneticilere ulaşmanın yolunu bulduk.
Peki, garip-gureba ne olacak?
Hadi kendimden geçtim. Ailem ne olacak?
Memleketim ne olacak? Milletim ne olacak?

Selam ve dua ile
Fiemanillah

Kaynak: MURAT ÇETİN-https://www.malatyatime.com/yazar/vali-bey-tas-kayip-haberin-var-mi-70688.html

Editör: TE Bilisim