Sağlıkla ilgili en önemli sigorta türlerinden biri de tamamlayıcı sağlık sigortası oluyor. İster bu sigortayı yaptırmayı düşünüyor olun, ister yaptırmış olun, sigortanızın neleri kapsadığını çok iyi biliyor olmalısınız. Bununla birlikte nelerin sigorta kapsamı dışında kaldığını da biliyor olmanızda fayda var. Tamamlayıcı sağlık sigortasının teminatlarının geçerli olması için öncelikle SGK sigortanızın aktif olması gerekiyor. Çünkü SGK limitlerini aşan durumlarda bu sigorta devreye giriyor.

Eğer aşağıdaki durumlarda hastalanır, kaza geçirir, yaralanırsanız sigorta süresi devam ettiği halde tamamlayıcı sağlık sigortası devre dışı kalıyor ve sağlık giderlerinizi ödemiyor. Bu durumları hemen sizler için sıralayalım:

  • Savaş ve savaş niteliğinde olan harekatlar, ihtilaller, isyanlar, ayaklanmalar ve bu durumlardan kaynaklanan toplumsal kargaşalar
  • Cürüm işlemek ya da teşebbüs etmek
  • Tehlikede olan kişi ya da malları kurtarma girişimleri
  • Uyuşturucu madde kullanımı
  • Nükleer riskler, biyolojik ve kimyasal silah kullanımından kaynaklanan durumlar
  • İntihara teşebbüsten kaynaklanan hastalıklar ve yaralanmalar
  • Terör eylemleri ve bu eylemleri ortadan kaldırmak, önlemek amacıyla yetkili merciler tarafından yapılan müdahaleler
  • Biyolojik ya da kimyasal kirlenme bulaşma, zehirlenme gibi durumlar

Sıraladığımız tüm bu durumlarda sigortalı olan kişinin hastalanması, yaralanması halinde sigorta poliçesinin zararı karşılamadığını belirtmemiz gerekiyor. Bununla birlikte kişinin sigorta yaptırdığı dönemde mevcut bir rahatsızlığı varsa, bu rahatsızlıktan kaynaklanan ilaç masrafları, tedavi giderlerinin de sigorta teminatının dışında kaldığını belirtmeliyiz. Sigorta firmasına sigorta yaptırma aşamasında bu rahatsızlığınızı beyan etmemiş olsanız bile yapılan araştırmalarda ya da resmi sağlık kayıtlarında bu durum anlaşılacaktır. Dolayısıyla sigortayı yaptırma aşamasında da bu konuda sigorta firmasının görevlisine gerekli bilgileri iletmeniz en doğrusu olacaktır.

Pek çok sigorta firmasının tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinde ilaç masrafları ve diş tedavileri de bulunmuyor. Herhangi bir diş tedavisinden faydalanmanız halinde sigortanızın bu masrafları ödemesi mümkün olmaz. Bu durum ilaçlar için de geçerlidir. Kullanmanız gereken ilaçlar SGK kapsamında bulunmuyorsa ve bireysel olarak bir ödeme ile ilacı satın almanız gerekiyorsa bu masraf sigorta firmanız tarafından karşılanmıyor. Poliçenizi mutlaka dikkatli bir şekilde okumalısınız. Teminat kapsamı ve kapsam dışı kalan durumlar poliçenizde de yazılı olacaktır.

Editör: TE Bilisim