Son zamanların sağlık çalışanları tarafından en sık duyulan kelimelerinden biri arasında şüphesiz “süpervizör” yer almaktadır.  Süpervizör, kelime anlamı ile Fransızcadan dilimize girmiş olmakla birlikte gözetmen, yönetici, danışman anlamlarına gelmektedir. Süpervizörlük bir çeşit görev olmakla birlikte genellikle iş dünyasında alt çalışanları denetleyen, onlara yol gösteren kişilere verilen unvan olarak ifade edilebilir. Süpervizölük sistemi Sağlık Bakanlığında olmayan bir tanım ve görev.

Peki Sağlık Bakanlığının yönetmeliklerindene var diye sorulacak olursa , Resmi Gazete'de yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliğinde Gözetmen Hemşire var. Yönetmelikte

 "Gözetmen hemşire: Başhemşirenin görevleri normal mesai dışında ve resmi tatil günlerinde gözetmen hemşire tarafından yürütülür. Bu hemşireler meslekte beş yıl deneyimli, lisans mezunu hemşireler arasından başhemşire tarafından seçilir ve görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir." tanımı yer almaktadır.

Peki Bakanlığa bağlı kuruluşlar neden Gözetmen Hemşire demezde “süpervizör”der. Olmayan bir tanım ile görevlendirme yapar.Bir hastanede kaç süpervizör hemşire olur, sayısına nasıl karar verilir?

Süpervizör Nasıl Olunur?

Aslında yönetmelik kimlerin Gözetmen Hemşire olabileceğinide tanımlamış .Bu hemşireler meslekte beş yıl deneyimli, lisans mezunu hemşireler arasından başhemşire tarafından seçilir ve görevlendirilir. Peki sahada uygulaması nasıl? Ayrıca gözetmen hemşireler gündüz çalışmazlar.

Süpervizör Ek Ödemesini Covid-19'da Nasıl Alır?

Bakanlığın bu konudaki yönetmeliği çok açık.  " Covid-19 için ayrılmış poliklinik, servis, yoğun bakım, görüntüleme, acil servis, PCR testi yapılan mikrobiyoloji laboratuvarında çalışan ve görevlendirme yapılanlara çalıştıkları süre için tavan oranı %100, buralarda çalışmayanlara ek tabloda belirtilen %15-100 arasından değişen ek ödeme yapılacaktır. Buralarda görev yapanların görev yaptıkları süreler için tavan ek ödeme esas katsayısı 2 olarak alınacaktır" Covid-19 pandemisinde sadece aktif olarak çalışanlar ek ödemede kat 2 sayısından faydalanabilecektir. Aksi uygulamaların yasal sonuçları olacaktır.

Bunun dışında Süpervizör-Gözetmen Hemşire- olrak görev yapan personele covid alanında çalışan personel olarak ek ödeme yapılamaz.

Editör: TE Bilisim