Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran 42 yaşındaki Ercan Kacalı'nın, anjiyo işleminde gerekli stent malzemesi bulunmadığı için Ereğli Ecomar Hastanesi’ne sevk edilirken yolda hayatını kaybetmesi  iddiasını CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından  cevaplanması için  TBMM'ye soru önergesi verdi.

Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda yer alan sorunların Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Anayasa’nın 56’ıncı maddesi ile devlete herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama yükümlülüğü düzenlenmiştir. Vatandaşlarının sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında sorumluluk ve yükümlülükleri olan devlettir.
Ancak özellikle son dönemde üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu borç batağı nedeniyle sağlık hizmetleri gereği gibi verilememektedir. Bir süredir basit sarf malzemelerini bile temin etmekte sıkıntı yaşayan üniversite hastanelerinin olduğu, bu nedenle zorunlu durumlar dışında kalp pillerinin ve bazı stentlerin takılamadığı, nöro radyolojik elektif işlemler yapılamadığı, hastanelere kemoterapi, anestezi gibi ilaçların alınamadığı, ameliyatların ertelendiği, bazı tahlil ve tetkiklerin yapılamadığı, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamaların yaşandığı haberleri kamuoyuna yansımaktadır.
Maalesef Devlet Üniversite Hastaneleri içinde SUT nedeniyle borç batağına saplanmayan bir üniversite hastanesi yoktur. Bu sebeple tıbbi cihaz, sarf malzemesi ve ilaç satan şirketler hem piyasa fiyatının altında satış yapmak istememekte, hem de hastanelerden alacaklarını tahsil etmekte uzun süre geçmesi nedeniyle yüksek fiyatlarla satış yapmak istemektedirler. Üniversite ve kamu hastaneleri açısından maliyetteki artışı belirleyen sadece tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri elbette değildir. Personel ve diğer giderlerde ki maliyet artışları da düşünüldüğünde, üniversite hastanelerinin giderleri çok daha fazla yükselmektedir. Sağlık Uygulamaları Tebliği’nin güncellenmemesi nedeniyle üniversite hastaneleri iflasa sürüklenmiştir.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde de, SUT’un güncellenmemesi nedeniyle hizmetlerde ciddi aksamaların yaşandığı, bazı birimlerde sağlık hizmetlerinin durma noktasına geldiği ifade edilmektedir. Kemoterapi ilaçlarını alamayan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, kanser hastalarını Atatürk Devlet Hastanesi’ne göndermektedir. Geçtiğimiz Mayıs ayında anestezi ilacı kalmaması nedeniyle planlanan tüm ameliyatların iptal edildiği hastanede, dün de son derece acı bir olay yaşanmıştır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine göğüs ağrısı şikayeti ile gelen Ercan Kacalı, anjiyo işleminde gerekli stent malzemesi bulunmadığı için Kdz. Ereğli’deki bir özel hastaneye sevk edilmiş ancak Ercan Kacalı sevk sırasında ambulansta hayatını kaybetmiştir.

Hastanenin borçları ve sağlık hizmetlerindeki aksama nedeniyle geçtiğimiz ay 2.5 milyonluk bir ödeneğin gönderileceği açıklanan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık hizmetleri artık verilememektedir.
Bu çerçevede;
1)Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesi’nde stent olmaması nedeniyle anjiyo yapılamayan ve bu nedenle başka bir hastaneye sevki sırasında hayatını kaybeden Ercan Kacalı’nın ölümünden kim sorumludur?
2)Ercan Kacalı’nın ölümü ile ilgili olarak Bakanlığınız tarafından idari soruşturma başlatılmış mıdır?
3)Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin ilaç ve malzeme tedarik eden firmalara borcu ne kadardır?
4)Kısa bir süre önce Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 2.5 milyonluk bir ödenek gönderileceği basına yansımıştır. Bu ödenek gönderilmiş midir?
5)En basit sarf malzemelerinin bile tedarik edilemediği, bu nedenle insanların göz göre hayatlarını kaybettiği bu sağlık sistemi içinde ısrarla SUT fiyatlarının güncellenmemesinin nedeni nedir? SUT fiyatları ne zaman güncellenecektir?
6)Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi gibi pek çok üniversite hastanesi borç batağındadır. Üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu bu çıkmaz karşısında Sağlık Bakanlığı olarak harekete geçmeniz için daha kaç kişinin ölmesi gerekmektedir

Editör: TE Bilisim