Bir süreden beri başta Sivrihisar olmak üzere Eskişehir, Sivrihisar Devlet Hastanesinde üst düzey yöneticilerin görevden el çektirildikleri yönündeki iddialarla çalkalanıyor. Eskişehirden Haberler'de de yayımlanan habere göre; Sivrihisar Devlet Hastanesinde tıbbı atık raporlarındaki aşırı artış bir çalışan tarafından Kaymakamlığa şikayet ediliyor, Kaymakamlık da başlatılan soruşturma sonunda başhekim, ilçe sağlık müdürü, idari ve mali işler müdürü ve sağlık bakım hizmetleri müdürünün istifalarını istiyor!

GERÇEKLER HİÇ DE İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ DEĞİL

Evet bu olayda doğru olarak verilen bazı bilgiler söz konusu: Gerçekten de Sivrihisar Devlet Hastanesinde her hafta düzenli olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan tesis için toplanan tıbbi atıktaki ani yükselişten kaynaklanan bir soruşturma olmuş. Evet, bazı insanlar görevlerinin başında değiller şu an. Ancak tüm bunların sebepleri, nedenleri kamuoyuna yansıyan, yansıtalandan çok çok farklı. Bu konuyla ilgili gerçeklere ulaşmak isteyenler yazının bundan sonraki bölümünü özellikle çok daha dikkatli okumalılar!

Sivrihisar Devlet Hastanesini üç sorumlu yönetiyor: Başhekim, Mali-İdari İşler Müdürü ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü.

Bir kere Tıbbi Atıkların toplanması ve ilgili firmaya teslim edilmesiyle Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğünün hiçbir ilgisi, alakası yok: Birim sorumlusu (Hizmetli) haftada bir Büyükşehir Belediyesine ait tesisten gelen araca teslim ediyor atıkları. Ay geçince satınalma ödeme yapıyor. Satın Alma birimi evrakları hazırlıyor, Mali ve İdari İşler Müdürü de imzalıyor. İşleyiş bu şekilde.

TIBBİ ATIKLARDAKİ ARTIŞLA İLGİLİ SORUŞTURMAYI BAŞLATAN BİZZAT HASTANE YÖNETİMİ!

Şunu baştan belirtelim: Hastanede görevden alma yok. Dahası görevden el çektirildikleri ileri sürülen yönetim kadrosu, 2019 yılı Temmuz-Ağustos-Eylül ve Ekim aylarına ait Tıbbi Atık miktarlarının ilgili firmaya teslim edilirken dikkat çekici oranlarda yüksek yazıldığını fark ederek Kasım ayında soruşturma başlatıyor. Bakın soruşturmayı başlatan zaten hastane yönetimi, başkası değil!

Hastane yönetimi bir muhakkik görevlendiriyor. Muhakkik Tıbbi Atık Sorumlusu kişinin ifadesini alıyor ve sonrasında uyarı cezası ile cezalandırılmasını istiyor. Tıbbi Atık Sorumlusu muhakkikin raporu doğrultusunda uyarı cezası ile cezalandırılıp Toplum Sağlığı Merkezinde geçici olarak görevlendiriliyor.

HASTANE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY İNCELEME İÇİN DOSYAYI SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÜZERİNDEN KAYMAKAMLIĞA GÖNDERİYOR!

Hastane yönetimi bu kadarla da kalmıyor. Olayla ilgili tüm dosyayı, üst inceleme için, resmi bir yazı ile Sağlık Müdürlüğü üzerinden Kaymakamlık makamına gönderiyor.

Yani kamuoyuna yansıtılan, bir çalışanın Kaymakamlığa dilekçe verdiği ve Kaymakamlığın da böyle bir gelişme sonrası soruşturma açtığı yönündeki bilgiler eksik ya da kasıtlı olarak kamuoyuna yanlış verilmiş bilgiler. Artık kimin kimle ne hesabı var orasını biz bilemeyiz!

HASTENE YÖNETİMİNİN İSTİFASININ İSTENMESİNİN SEBEBİ ÇOK FARKLI

Peki hastanedeki üst düzey görevlerinden ayrılanlar oldu mu? Evet oldu. Peki hangi sebeple, nasıl gerçekleşti bunlar?

Tüm kamu birimlerinde, özellikle de hastanelerde kalite denetimine büyük bir önem veriliyor. Sivrihisar Devlet Hastanesinin 2019 yılına ait kalite denetimleri yapıldığı zaman özellikle hasta yatış oranlarındaki düşüşten (doktorların daha az hasta yatırmasından) dolayı hastane yönetimi yeterli puanı alamıyor. Böyle bir durumda yönetim değişikliğine gidiliyor. Bu kapsamda Sivrihisar Devlet Hastanesi yönetiminden, yönetimdeki görevlerinden istifa etmeleri talep ediliyor. Onlar da bu talep doğrultusunda istifa ediyorlar. Yönetim istifa ettirildikten birkaç gün sonra görevden el çektiriliyorlar!

Bu arada, hastanelerde uygulanan yeni yönetim şablonu nedeniyle Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü birimi lağvediliyor. Yeni görevlendirme yapılırken de sadece İdari ve Mali İşler Müdürü olarak atama yapılıyor.

SAĞLIK HİZMETLERİ MÜDÜRÜ EN BAŞINDAN BERİ MEMUR VE SON DERECE YETKİN BİR KİŞİ

Haberin yayımlanmasından sonra hastane yönetimindeki bürokratları yakından tanıyan birçok kişi ve bazı kamu görevlileri bizlere ulaşarak olayın gerçekte nasıl olduğuna yönelik bilgiler ve belgeler verdiler.

O verilen bilgiler doğrultusunda; iddia edildği gibi Sağlık Hizmetleri Müdürü olarak görev yapan kişinin mesleğe başlarken hizmetli kadrosunda işe başladığı halde sonradan kanuna aykırı bir şekilde memur yapıldığı yönündeki iddiaların hiçbir şekilde doğru olmadığı da ortaya çıktı. Sağlık Hizmetleri Müdürü en başından beri memur olarak başlamış görevine; Görevlendirme yazısında açıkça bu durum belirtiliyor. Dahası ilgili Sağlık Hizmetleri Müdürü alanında son derece iyi eğitim almış, yetmemiş yüksek lisans yapmış, yetmemiş hastane yöneticiliği için Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde kursa gitmiş ve başarı sertifikası almış!

SORUŞTURMAYI BAŞLATTIKLARI HALDE HAKLARINDA SORUŞTURMA YAPILIYOR GİBİ ALGI YARATILDI!

Kamuoyuna yansıyan, yansıtılan bilgilere göre insanların kafasında Sivrihisar Devlet Hastanesi yönetimi hakkında hiç de olumlu düşünceler oluşmuyor. Ancak bu haberlerle mağdur edildikleri ve haklarına girildiği çok açık. Zira tıbbi atıklardaki anormal artışı tespit edip soruşturma açan ve üst düzey makamları (Sağlık Müdürlüğü ve Kaymakamlık) bilgilendirenler bizzat kendileri. Her türlü donanımları olduğu halde sanki kanunsuzlukla bir göreve getirilmişler, bir işin başına oturtulmuşlar gibi haklarına girilenler de kendileri.

Kendilerine karşı gerçekten de çok ayıp edilmiş. Ödüllendirilmeleri gerekirken mağdur edilmişler. Haksız yere yıpratılmışlar, kişiliklerine saldırılmış.

Hepimizin kendilerine bir özür borcu var...

(Kaynak:Sezai Şen-http://eskisehirdenhaberler.com)

Editör: TE Bilisim