Çalışan annelere destek projesi için başvurular 15 Ekim Salı günü başladı. Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesine ön kayıtlar itibaren internet üzerinden (www.sgkkurumsalcocukbakimi.org) e-devlet şifresiyle de yapılabilcek.

Bu proje Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, İstanbul, İzmir ve Malatya’da uygulanacak. Analık izni kullanana çalışan anne sayısının bu illerde fazla olması bu illerin proje kapsamına alınmasında önemli bir etken.

Bu projeden 0-60 aylık çocuğu olan aileler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşe, anaokuluna veya gündüz bakımevine gönderen ve sigortalı işçi statüsünde belirtilen illerde çalışan annelerin yararlanacak ve annelere her ay 650 lira civarında (100 euro) destek sağlanacak.

Peki Kreş Desteğinden Faydalanabilme Şartları Neler?

Anne için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor yalnız bu projeden 0-60 aylık çocuğu olan anneler faydalanabilecek.

Doğum izni alan çalışan anneler faydalanamıyor.

Annelerin projeden faydalanabilmesi için son bir yılda SGK'ya bildirilen aylık kazanç ortalamasının, brüt asgari ücretin iki katını aşmaması gerekiyor. (2019 yılı için 5.116,80 TL)

Çocukları ikili öğretim yapan okullara giden çalışan annelerin çocuklarının kalan sürede etüde, çocuk kulübüne vb. devam etmeleri gerekiyor.

Ayrıca Mali destekten yararlanmaya hak kazanan ilk 13 bin anneye tek seferlik 650 lira(100 avro) kırtasiye desteği verilecek.

Annelerin Projeden faydalanabilmesi için en geç kesin kayıt tarihinden bir gün önce bir işverenin yanında 4/a sigortalısı olarak tam zamanlı çalışmaya başlamış olması gerekmektedir.

İşverenin SGK'ya her ay 30 tam gün prim bildirimi yapması gerekiyor. Annelerin, Projeye kayıt oldukları ay için 30 gün şartı aranmayacaktır.

Süt izni kullanan çalışan anneler de bu projeden faydalanabilecek

Her anne sadece bir çocuğu için destek ödemesi alabilecek.

Mali destek süresi 24 ayla sınırlandırılıyor. Ancak, çocuk 72 aylık olduğunda ya da ilkokula başladığında 24 ay mali destek almış olmasa dahi mali destek sona eriyor.

İşten çıkarılma durumunda annenin iş araması ve çocuğunuzun kreş, anaokulu ve ya gündüz bakımevinde devam etmesi durumunda en fazla üç (3) ay Projeden faydalanabiliyor.

Projden yararlanan annelerin çocukları yaz okuluna gidiyorsa bunun belge ile kanıtlanması durumunda, anne ödeme almaya devam edebiliyor

Bu destekten toplam10 bin 250 anne gerekli şartları taşıması halinde faydalanabilecek.

İstanbul: 3.250
Ankara : 1.500
İzmir : 1.500
Antalya : 1.500
Bursa : 1.250
Malatya : 750
Elazığ : 500

Çalışan Annelre Destek Projesi Başvuru Ekranı İçin Tıklayınız 

Editör: TE Bilisim