Hastanelerde, bir malzeme istemi olduğunda, Taşınır Mal Yönetmeliği ekindeki örneğe uygun taşınır istek belgesi düzenlenir ve talepte bulunan birim çalışanları tarafından imzalanır. Taşınır kayıt yetkilisi tarafından, talep edilen taşınırın depo mevcudunun olup olmadığı  kontrol edilir ve  taşınır kayıt yetkilisi tarafından imzalanır. Buraya kadar olması gereken iş ve işlemler bu şekilde ilerliyor. Ancak karşımıza asıl sorun bu aşamadan sonra çıkıyor.

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğine göre alım konusu işin konusu, niteliği,  miktarı, gereken hallerde yaklaşık maliyeti, kullanılabilir ödeneği ve tertibi, alımda uygulanacak usulü, avans ve fiyat farkı verilecekse şartlarını gösteren ve harcama yetkilisinin imzasını taşıya ve piyasa fiyat araştırmasını yapacak kişi ya da kişilerin belirtildiği Onay Belgesi düznelenmesi gerekmektedir.

Peki hastanelerde bu onay belgelerinde piyasa fiyat araştırmasına kimler yazılmaktadır?

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22. maddesinin (d) bendine göre yapılan satın almalarda, Onay belgesinde yetkilendirilen kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılır ve “Piyasa Fiyat Araştırması Tutanağı” düzenlenir. Piyasa fiyat araştırması tutanağı doğrudan temin usulüyle ihale komisyonu kurulmadan yapılan alımlarda; alımı yapmakla görevlendirilen kişi veya kişilerce yapılan piyasa fiyat araştırması sonucunda alınan teklifleri, uygun görülen fiyat ile yükleniciyi gösteren ve söz konusu kişi veya kişilerce imzalanan, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin ekindeki 2 örnek numaralı tutanaktır.

Hastanenin bir biriminde aktif olarak çalışan piyasa fiyat araştırması süresince çalıştığı birimde aktif olarak görev yapan çalışan nasıl oluyor da piyasa fiyat araştırması yapabiliyor?

Sağlıkta sözleşmeli yöneticilik sistemi ile birlikte her hastanede İdari ve Mali Hizmetler Müdürlükleri ve bu müdürlüğe bağlı olarak çalışan yine sözleşmeli müdür yardımcıları bulunmaktadır. Ayrıca her hastanenin bu müdürlüğüne bağlı olarak çalışan satın alma birimi ve bu birimde çalışanları bulunmaktadır.

Ancak son zamanlarda satın alma evraklarına baktığınızda “Piyasa Fiyat Araştırması Tutanağı” nda görevli tek bir satın almada görevli bir personel, satın alma biriminin bağlı olduğu yönetici ismi görmek mümkün değildir. Bazı kurum b-ve kuruluşların satın alma evrakları incelendiğinde isteği yapan, ihtiyaç tespit komisyonunda yer alan, ihtiyacın piyasa fiyat araştırmasını yapan, alıma karar veren hep aynı kişiler (iş yürüsün hastane malzemesiz kalmasın diye taşın altına elini koyan) olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu kişiler genellikle sahada çalışan, sürecini etkileyecek olan malzemenin bitmemesi için ihtiyaç olduğunu beyan eden kişilerdir. İsteğini yaptıktan sonra evrakını satın alma birimine teslim eder ve biriminde çalışmasına devam eder. Ancak görür ki piyasa fiyat araştırmasını da, alım kararını da kendi vermiştir. “Piyasa Fiyat Araştırması Tutanağı” nda ne satın alma birimi çalışanı görevlidir nede bağlı olduğu müdür yardımcısı.

Bu insanlar  neden kendi yaptıği iş ve işlemlere imza atmazlar? Kendi yaptıklari işlerin sorumluluğunu neden başkasına yüklerler?

Asıl görevli  biriminde aktif olarak  çalışan personel nasıl “Piyasa Fiyat Araştırması” nda görevli olabilir?

“Piyasa Fiyat Araştırması” nda görevli olduğu süre resmi olarak belirlenmiş midir?

“Piyasa Fiyat Araştırması” nda görevli olduğu sürede biriminde bulunan iş ve işlemler kim tarafından yürütülmektedir?

Satın alma birimi çalışanları kendi yapmış oldukları “Piyasa Fiyat Araştırması” nda neden adlarının yazmasını istemez?

Satın alma biriminin bağlı olduğu müdür, müdür yardımcısı “Piyasa Fiyat Araştırması” nda neden adlarının yazmasını istemez?

Satın alma ile ilgili düzenlenen eğitime “Piyasa Fiyat Araştırması” nı yapanlar mı katılmaktadır yoksa satın alma birimi çalışanları ile müdür, müdür yardımcıları mı katılmaktadır?

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ilgili hiç bir eğitim almamış personele “Piyasa Fiyat Araştırması” nasıl yaptırılmaktadır? onay nasıl aldırılmaktadır?

Madem isteği yapan tüm satın alma sürecini yönetiyor, O zaman hastanelerde satın alma birimine ve bu birimlerin bağlı olduğu müdür yardımcılarına gerek var mıdır?

Yada tüm işlemler satın alma birimi ve ilgili müdür yardımcısı tarafından yürütülüp, hesap verme sorumluluğundan kurtulmak için mi kendi adlarını yazmıyorlar?

Bu yazımızla aynı zamnada  işini yapan ve yaptığı işe imzasını atıp sorumluluğunu alanlarıda ayrıca tebrik ederiz.

Sözümüz yetki,makam ve ünvanına sahip olarak koltuğa oturup sorumluluğuna talip olmayan yöneticilere.................

Editör: TE Bilisim