CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Ankara Mamak’ta ilanla satışa çıkarılan Aile Sağlık Merkezini (ASM) ve ASM’lerin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Kirasını ödeyemediği için internetten satışa çıkarılan ASM’ye ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Purçu “Fahiş kira artışları ASM’leri de vurmuş; Mamak’taki Ege Aile Sağlığı Merkezi’nin hizmet verdiği yer, mülk sahibi tarafından satışa çıkarılmıştır” dedi.

"ACİL ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun açıklamalarına göre artan kiralar nedeniyle özellikle Aralık ve Ocak aylarında kira sözleşmeleri yenilenmek zorunda olan pek çok ASM’nin kapanmak ya da daha ücra köşelere taşınmak zorunda kalacağını söyleyen Purçu “Halkın ilk sağlık hizmetini aldığı; Birinci Basamak Sağlık Hizmeti veren, hastanelerdeki yükün önemli bölümünü azaltan ASM’lerimizin sorunlarına biran evvel çözüm üretilmesi gerekmektedir” dedi.

"KİRASINI ÖDEYEMEDİĞİ KAÇ ASM KAPATILDI?"

CHP’li Purçu, Sağlık Bakanı’na şu soruları yöneltti: 

Aile hekimlerinin kendi kiraladıkları ASM binalarının fahiş oranlarda artmasına yönelik bakanlık nezdinizde kira desteği çalışmanız mevcut mudur?

Kamu hizmeti vermesine rağmen Özel mülklerde hizmet veren ASM’lerden alınan kira stopajı ödemesinin önüne geçilmesine yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

Türkiye genelinde son 5 yıldır; yıllık olarak; kirasını ödeyemeyen ASM sayısı kaçtır?

Kirasını ödeyemediği için kapanan ASM sayısı kaçtır?

ASM’lerde günlük ortalama bakılan hasta sayısı ne kadardır?

İzmir’de son 5 yıldır; yıllık olarak; kirasını ödeyemeyen ASM sayısı kaçtır?

Artan enflasyon karşısında maliyetleri karşılanamaz hale gelen ve kapanma ile kaşı karşıya olan ASM’lere yönelik hak ediş ve cari gider ödemelerinin artırılması planlanmakta mıdır?

Planlanmakta ise bu artış ne ölçüde, ne zaman ve nasıl olacaktır?

ASM’lere yapılan sari gider ödemelerinin reel enflasyon oranına bağlı olarak değil de memur maaş zammı oranında artırılmasının gerekçesi nedir?

Bu gider oranının reel enflasyon oranına sabitlenmesi düşünülmekte midir?

"SAĞLIĞIMIZ KİRALIK" TEPKİSİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş başkanı Kubilay Yalçınkaya da, satılık ASM’ye ilişkin sosyal medya hesabından şu değerlendirmede bulundu: “Ankara’da 499 bin TL’ye satılık ASM. Ankara’da Sağlık Bakanlığı binası kiralık, Sağlık Müdürlüğü binası kiralık, Şehir Hastanesi kiralık, ASM kiralık. 100 yıldır kendi binasında kendi hizmet üreten Sağlık Bakanlığı, son 20 yılda, hizmet alır oldu, kiracı oldu...” (Evrensel)

Editör: TE Bilisim