Malumunuz Covid-19 vakaları tırmanışa geçti…

Ancak ilimizde ve ülkemizde Covid-19 pozitif vaka sayılarının ne kadar olduğu konusunda ise net bir bilginin olmadığı söyleniyor…

Bilen varsa gelsin beriye…

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş, “Daha ağır yeni varyantlar çıkabilir… Olguların artması bekleniyor” uyarısında bulunuyor.

***

Sağlık Bakanı Koca’nın sosyal medya hesabından vatandaşlara seslenerek, “Kendinize dikkat edin!” ifadesine tepki gösteren başkan Dr. Kumaş “Salgın böyle yönetilmez!” dedi.

“Kapanmaya gidin demiyoruz ama salgının önlenmesi için bazı kısıtlamaların geri gelmesi lazım…” diyen Kumaş, bakın neler anlatıyor:

***

“Sağlık Bakanı Koca, ‘Ciddi artışlar var!’ diyor ve bazı sayılar veriyor. Ciddi artışların önlenmesine yönelik çalışmalar yapılmıyor. Takip yok, test yok, şeffaflık yok, veri yok… Varsa veri bilim insanlarıyla paylaşılmalı… Soruna çözüm aranmalı… Kayıpların yaşanmaması adına bir şeyler yapmak lazım. Aşı yeterli yapılmıyor. Toplu alanlarda maske takmak isteğe bağlı… Böyle salgın önlenebilir mi? Salgın böyle yönetilir mi? Yeni varyantların bulaş oranı çok yüksek. Her halde klinik tablolar hafif seyrettiği için sağlık otoriteleri gevşek davranıyor… Ancak şu bilinmeli ki, önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilecek yeni varyantlar olabilir ve daha ağır bir tablo ile karşılaşabiliriz… HES uygulaması yeniden başlatılmalı… Bazı kuralların yeniden gündeme getirilmesi gerekiyor…”

***

Bu arada hastane yetkileri ile de görüştük. Covid yatak sayılarını arttırdıklarını ve daha önce saat 24.00’e kadar hizmet veren test polikliniğinin çalışma sürelerinin uzatıldığını ifade ettiler…

Yani anlayacağınız tekrar döndük başa…

İsteyen aşı yaptırıyor, isteyen maske takıyor, isteyen test yaptırıyor…

Kural yok, kısıtlama yok…

Her şey gönlümüzce…

E, o zaman yüreğimizin götürdüğü yere gideceğiz herhalde…

Orasının da neresi olduğunu biliyoruz elbette ama…

Bi şey yapmalı!

Toplumsal sağlık, insan sağlığı “Ben yaptım oldu, olacak!” gibi keyfi uygulamalarla ya da bazı kaygılarla, yönetilemez.

Yoksa…

Böyle devam ederse bu kaygıların oluşturacağı sonuç nedeniyle yönetecek insan bulunamayabilir nokta.

Geçmiş olsun, El Fatiha!

Lale Akasoy-Bursa Duysun

Editör: TE Bilisim