İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi COVID Çocuk Acil Polikliniği’nde, 7 Ekim Perşembe günü saat 17.10 sularında; çocuğunu hastaneye getiren bir kişinin, çocuğunun hastalığına teşhis koymak amacıyla soru soran hekime saldırdığı öğrenildi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında uzmanlık öğrenimi gören hekimlerin de çalıştığı polikliniğe 2 yaşında çocuk hasta getirildi. Ateş ve öksürük şikayeti olan çocuğun babası olduğu belirtilen Halil U.'ya hastalık öyküsünü (anamnez) anlamak için sorular yöneltildikten sonra orada görevli olan hekime “bana bu soruları neden soruyorsun” diye tepki gösterdiği bildirildi.

Bu kişinin bir başka çocuğunun da aynı hastanede “bronşiolit” tanısı ile yattığını belirtmesi üzerine hasta olan çocuğundaki mikrobiyal etkenin acil polikliniğine getirilen çocuğunda da olabileceği ifade edildi. Hekim tarafından çocuğa ateş düşürücü verilip verilmediği sorgulandığında hastanın babası bilmediğini söyledi. Hastanın yanında gelen ve halası olduğu iddia edilen bir kadından bilgi alındı.

BOĞAZINI SIKTI, ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİ

Olaya tanık olan bir asistan hekim, hasta çocuğun muayenesi orada çalışan başka bir hekim tarafından yapılmaya başlandığında çocuğun babası kendisine yöneltilen sorulara “Sen doktor musun çocuk hasta işte sen ne soru soruyorsun” diye cevap verdiğini belirtti. Hasta çocuğun babası Halil U.'nun, doktorun boğazını sıkarken, "seni öldürürüm, seni mahvederim" diye tehdit ettiği, sinkaflı küfürler kullandığı da tutanaklarda yer aldı.

PERSONEL İMDADINA KOŞTU

Olayın tanığı olan asistan hekim ise yaşananlarla ilgili şunları aktardı:

“Çocuğuna tanı koymak için bu soruların sorulmasının gerektiği söylenen şahıs, bu sırada hekimin bulunduğu masaya ellerini koyarak ileri doğru eğilmeye başladı. Maskesini çıkaran hasta yakını hekime saldırıp boğazını sıktı. Saldırganı iterek kurtulan hekime masanın üzerindeki bardağı ve su şişesini fırlatan şahıs hekimin üzerine yürümeye devam ederek küfürler ve tehditler savurdu. Hekimi masa ile duvar arasına sıkıştıran saldırganın yanında gelen kadın şahıs ‘kıpırdamayın daha çok zarar verir’ diyerek kendince hekimi uyarmaya çalıştı. Saldırganın üzerine yürümeye devam etmesi üzerine hekim yardım istemek için güvenliği çağırdı. Olay sırasında çocuk hastanın muayenesi yapan hekim çocuğun güvenliğini sağlamaya çalışırken, saldırganı uzaklaştırmak için yan odada Erişkin COVID Polikliniğinde çalışan personel imdada koştu.”

Beyaz kodun verilmesinin ardından saldırganın tutuklandığı ve hakkında şikayet dilekçesi yazıldığı öğrenildi.

'SENİ NERELERE SÜRERİM, GÖRÜRSÜN' DEDİ, TOKAT ATTI

Olay sırasında çocuk hastanın muayenesi yapmakta olan asistan hekim, olayın sonrasında hastasının tetkiklerini yapmaya devam etti. Çocuğun annesi olduğu ifade edilen bir şahıs, daha sonradan polikliniğe gelerek halası olduğu ifade edilen şahısla doktorları, hastaneyi ve orada bulunan hekimi kötüleyen sözler söylemeye başladı. O sırada kırmızı alanda solunum güçlüğü yaşayan bir çocuk hastasına bakması gerektiğini söylemesi üzerine hasta yakınları tartışma çıkardı. Kendi hastalarından (yeşil alan hastası) daha ağır durumda olan bir hastaya gitmesinin gerekliliğini anlatan hekim, polisler tarafından ortamın güvenliği sağlanmadan hastanın tetkiklerine devam edemeyeceğini söyledi.

Bu sözler üzerine hastanın annesi olduğu ifade edilen kadının hekimin yüzüne tokat atarak, "Seni nerelere sürerim, neler yaparım görürsün” diyerek tehdit ettiği bildirildi.

DEKANLIK: YASAL DÜZENLEME GELSİN, BU ŞİDDET ARTIK BİTSİN

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı; yaşanan bu şiddet olayının ardından, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tedavi görmekte olan bir hastamızın annesi ve babası tarafından, gecesini gündüzüne katarak pandemi sürecinde birçok kişinin kendi en yakınlarına yaklaşmakta tereddüt yaşadığı ortamda, hayatları pahasına hastalarına şifa dağıtmayı öncelemiş olan Asistanlarımız fiziksel ve sözlü şiddete maruz kalmışlardır.

İnsan olarak, hekim olarak ve kurum olarak hangi şart altında ve ne gerekçe ile olursa olsun şiddeti kabul etmemiz mümkün değilken, zor şartlar altında ve gece gündüz demeden günün her saatinde şifa dağıtmakta olan doktor ve sağlık emekçilerimize, hasta ve hasta yakını tarafından her ne sebeple olursa olsun yapılan şiddeti asla kabul etmiyor ve güçlü bir şekilde reddediyor, kınıyoruz.

İnsanımıza şifa dağıtmayı görev edinmiş olan sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddetin her türlüsünün önlenmesi için toplumsal olarak hareket edilmesi gerektiğini vurgular, sağlıkta yaşanan şiddete karşı yasal düzenlemelerin eksiksiz hayata geçirilip hızla uygulanması konusundaki talebimizi bir kez daha ve çok daha güçlüce tüm kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

Karar

Editör: TE Bilisim