Proloterapi, kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Proloterapi latince ‘’proliferasyon’’ ve ‘’terapi’’ kelimelerinden türemiştir. Çeşitli irritan solüsyonlar hasarlanmış doku onarımını desteklemek için ligament, tendon ve eklem içine enjekte edilir. Enjekte edilen proliferatif solüsyonlar eklemde, tendonların kaslarla birleşme yerlerinde, tendonların ve ligamentlerin kemiklere yapışma yerlerinde enflamasyon (yangı) oluşturarak bu dokuların yenilenmesini ve güçlenmesini sağlar. Bu yangısal (enflamatuar) süreç vücudun iyileştirici mekanizmalarını harekete geçirir. Tendon, ligament ve kıkırdaklarda yenilenme meydana gelir. Bunu takiben eklem, tendon, ligament ve kas ağrıları tedavi edilir.
1940‘lı yıllarda Amerikalı Dr George S. Hackett tarafından bulunmuş, daha sonra Dr Hackett ve Dr Hemwall tarafından geliştirilip ilerletilmiş bir tedavi yöntemidir Kaç seans yapılacağını hastanın ve hastalığının durumu belirler ve birçok faktöre bağlıdır. Çoğu hasta için 4-6 seans yeterlidir, bazı hastalar 1-2 seansta anlamlı düzelmeler gösterirken bazı hastalarda sonuç almak için 8-10 seanslık uygulamalar gerekebilir. Hastanın yaşı, kilosu ve hastalığın süresi, hasarın büyüklüğü ve derecesi, diyabet, hipotiroidi, metabolik sendrom, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi ilave problemlerin olması iyileşme süresini uzatır. Enjeksiyonlar 3-4 haftada bir yapılmaktadır. 
Eklem düzensizliği ağrıya neden olur. Düzensizliğe travma, tekrar eden yaralanma ya da yaşlanma neden olabilir. Düzensizlik eklem instabilitesine (gevşeklik) neden olur, bu da inflamasyona yol açar. Vücudun inflamasyona tepkisi; artrit yoluyla bölgede kireçlenme oluşmasıdır. Proloterapi ile mevcut instabilite ortadan kaldırılınca hastanın şikayetleri de ortadan kalkar. Kısacası proloterapi sonucu yani ağrıyı geçirmeyi değil esas sorunu düzeltmeyi amaçlar ve kalıcı bir tedavi olanağı sunar.
Proloterapiden fayda görecek rahatsızlıklar arasında eklem gevşeklikleri ve güç kaybı (laksite), tendinit, eklem kireçlenmeleri, meniskopati, tenisçi dirseği, avaskuler nekrozlar, baş ağrıları, boyun ağrıları, sırt ağrıları, bel ağrıları, migren, topuk dikeni, ayak ve bilek ağrıları, kuyruk sokumu ağrısı, skolyoz, kifoz, osteitis pubis, kondromalazi, ameliyat sonrası iyileşmeyen bel fıtıkları, ameliyat sonrası geçmeyen kas, eklem ağrıları, fibromiyalji ve siyatik ağrıları sayılabilir.
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi 2017 yılında Doktor Öğretim Üyesi İlker Solmaz tarafından kurulmuştur. Halen birimin başında yer alan Dr. İlker Solmaz, birimin kurulduğu günden bu yana 10.000’den fazla hastayı proloterapi yöntemi ile tedavi etmiştir. 

 

Editör: TE Bilisim