Evet 2020 yılı sağlık çalışanları için zor bir yıl oldu.  Ne emekli olabildiler, ne istifa edebildiler nede izinlerini kullanabildiler. İzin emeklilik ve istifa işlemleri kısa süre açıldı. Sistemin aksamaması içinde kulalnabilende oldu kullanmayanda oldu. Çogu sağlık çalışanın 2019 yılından 20202 yılında kullanılmadığında yanacak olan izni var. Brimlerin işleyişi dogrultusunda peyder pey kullanılacak olan izinler.

Sağlık çalışanları yıllardır hafta tatili, bayram tatilin zaten  bilmedi. Ayda yaklaşık 10 gün nöbette oldugu için evinde olamadı. Ama 2020 yılında Covid-19 pandemisi ile birlikte kurumlar esnek mesai uygulamsı yaparken, yada hiç çalışmaz iken sağlık çalışanlarının yükü kat be kat arttı. 

Sağlık çalışanları maske+mesafe+ hijyen kuralını uygulamayan, dogum günü partilerinden, avm gezmelerinden, gün oturmalarından, akraba ziyaretlerinden vazgeçmeyenler yüzünden pandemi ile savaş hattında her geçen gün daha ağır şartlarda mücadele etmekte.

Bu mücadelesini yaparken malesef sağlıkcıya yapılan şiddet haberlerinide görmekteyiz.

Sağlık çalışanları Covid- 19 pandemisi ile mücadele ederken yıllardır dile getirdiği özlük halkarında  bekledikleri iyileştirme taleplerini dillendirdiklerinde, bu mücadele sırasında bunun sırası mı şeklinde eleştirilere maruz kalmakta.

Bizce pandeminin ön cephe savaşları sağlık çalışanlarının taleplerinin dile getirilmesinin ve iyileştirme yapılmasının tamda zamanı. Çünü bir savaş ancak moral ve inançla kazanılır.

Keşke yaşamasa idik ama pandemi ile mücadelemzi sürerken, yüregimizi dağlayanbir acı haberde İzmir'den geldi. Ve Sağlık çalışanları burada aktif olarak görev aldı. Ve tek bir sağlık çalışanı ben gitmem demedi. Çağırılmadan ihtiyaç vardır diye görev alanına koştu.

Eski bir sözleşmeli yönetici olan ve görevden ayrıldıktan sonra, yeni dönemin sözleşmeli yönticilerinin mobbingi nedeni ile emekli olan sağlık personeli dahi bana ihtiyaç varsa bende  gideyim Kime söylemek gerekir dediği bir ruha sahip sağlık çalışanları.

Sağlık çalışanları İzmir Depremine müdahale anında ve sonrasında hak arama mücadelesi yapmadı. Aksine çagırılmadan, davet beklemeden görev alanına koştu. Tıpkı yıllardır yaptıgı gibi.

Sağlık çalışanı normal hayatın içinde mücadele edilmesi gereken ve ne zaman sonlanacagını bilmediği covid-19 pandemisinde haklarını istiyor. Çünkü daha ne kadar sürer kimse bilmiyor. Var mı şu zaman bitecek o zamana kadar bekleyin diyen. Sağlık çalışanı çokda bir şey istemiyor aslında.

İstekleri yıllardır kendilerine söz verilen 3600 ek göstergenin meslek gurubu ayrımı yapılmadan tüm çalışanlara verilmesi.

Yıpranma payının geçmiş yıllarda verilen hizmetleri kapsaması

Sözleşmeli yönetici atamalarından vazgeçilerek liyakat bazlı sınav ile yapılan atama sistemine geçilmesi (Sendika yönetim kurulu üyelerinin ve temsilcilerinin sözleşmeli yönetici kadrolarında olmaması,Devlet memuru dahi olmayanların sağlıkta yönetici omamalarını,Sağlık Personeli olmayanların sağlıkta yönetici olmamalarını, Mahkeme süreçleri devam edenlerin sağlıkta yönetici olmamalarını, Yönetmelikte yer aldıgı halde uygulanmayan karne parametrelerinin uygulanmasını)

Sağlık çalışanları kariyer planlaması ve bu kariyer planlaması dogrultusunda, sorumlu hemşire, eğitim hemşiresi, kalite yönetim direktörü,şube müdürü, hastane müdürü, müdür yardımcısı, uzman,başkan yardımcılığı, başkanlık, daire başkanlığı kadrolarına atanabilmek istiyor.

Mevcutta var olan yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasını bekliyor ( 25 yıl ve üzeri çalışan personelin nöbetten çıkarılması, sorumluların hemşirelik alanı mezunu ve yüksek lisansı olanlar arasından seçilmesi, nöbetsiz birimlerde çalışacak olan personelin nöbet muafiyeti olan personelden tercih edilmesi gibi)

Sağlık çalıaşnları PDC'si dolu olan il sağlık müdürlüklerine yapılan ve yıllarca devam eden mevzuata aykırı geçici görevlendirmelerin sonlandırılmasını talep ediyor.

Sağlık çalışanları tek kalemde yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş istiyor.

Sağlık çalışanları hiç bilmeyen, yöneticilerin mobbinginden uzak kalmak, ve saygı çerçevesinde işini yapmak istiyor.

Bir çok yerde sağlık çalışanları Kasım ayının 1'i olmasına rağmen hala ek ödemelerini alamadı. Sağlık çalışanları ne zaman yatacagı, ne kadar yatacagını bilemediği, ilden ile, hastaneden hastaneye değişen bir ek ödeme istemiyor.

 Sağlık çalışanları hiç bir sınava tabi olmadan atanan ve her ayın 15'inde tüm hak edişini alan Sözleşmeli Yöneticler kadar ayın 15'inde tüm hak edişini almak istiyor.

Sağlık çalışanları yogunbakımda çalışacak personelin dahi belirlendiği bir sitemde, kaç yataga bir sorumlu hemşire atanır, bir hastanede en fazla kaç gözetmen hemşire olur, kaç Taşınır Kayıt Yetkilisi olur, kaç eğitim hemşiresi olur, kaç kalite birimi çalışanı olur, kaç enfeksiyon hemşiresi olur bilmek istiyor.

Sağlık çalışanı yönetmelikte olmayan süpervizör, sağlık bakım hizmetleri sorumlusu v.b adlar altında yapılan görevlendirilmelerin sonlandırılmasını istiyor

Editör: TE Bilisim